Opinió

Davos, tecnologia, formació i treball

La intel·ligència artificial i l'aprenentatge de les màquines (‘machine learning'), la robòtica, la nanotecnologia, la impressió 3d i la genètica i la biotecnologia, es configuren com a la base d'un nou paradigma tecnoeconòmic que s'interrelaciona amb canvis socials i culturals de primer ordre (revolució industrial)

Dies de Fòrum Econòmic Mun­dial a Davos (Suïssa). Per als no ave­sats, Davos és la tro­bada anual de l'ortodòxia econòmica. És com la set­mana dels Òscars de la indústria glo­bal. Direc­tius de mul­ti­na­ci­o­nals, empre­sa­ris, finan­cers, repre­sen­tants d'orga­nis­mes econòmics inter­na­ci­o­nals, polítics i acadèmics, fan una tro­bada anual als Alps i dis­cu­tei­xen estu­dis ela­bo­rats sobre la situ­ació i les tendències de l'eco­no­mia mun­dial.

Aquest any ha pas­sat una cosa sor­pre­nent. Les cròniques ens infor­men que després de molts anys de lide­ratge del sec­tor finan­cer, Davos ha pivo­tat cap a la tec­no­lo­gia. Alguna cosa impor­tant està pas­sant dins dels entra­mats del poder glo­bal. El tema cen­tral d'aquesta edició ha estat la quarta revo­lució indus­trial.

Em cen­traré avui en l'estudi sobre el futur del tre­ball, ela­bo­rat a par­tir d'una enquesta valo­ra­tiva a res­pon­sa­bles estratègics i de recur­sos humans de les 371 empre­ses més grans del món (13,5 mili­ons de tre­ba­lla­dors a les 15 prin­ci­pals eco­no­mies del pla­neta). El qüesti­o­nari té qua­tre blocs: motors del canvi, tendències del tre­ball, habi­li­tats i com­petències i estratègies d'ocu­pació.

Al meu enten­dre, els prin­ci­pals resul­tats de l'estudi són els següents. Després de l'expli­cació dels resul­tats, i en un nou paràgraf, els meus comen­ta­ris crítics.

Pri­mer. Es cons­tata una nova onada tec­nològica d'uti­li­tat gene­ral, que reforça i apro­fun­deix l'onada de les tec­no­lo­gies digi­tals i l'era de la infor­mació i el conei­xe­ment (ter­cera revo­lució indus­trial). La intel·ligència arti­fi­cial i l'apre­nen­tatge de les màqui­nes (mac­hine lear­ning), la robòtica, la nano­tec­no­lo­gia, la impressió 3d i la genètica i la bio­tec­no­lo­gia, es con­fi­gu­ren com a la base d'un nou para­digma tec­no­e­conòmic que s'inter­re­la­ci­ona amb can­vis soci­als i cul­tu­rals de pri­mer ordre (revo­lució indus­trial). Aquesta nova onada, que es mate­ri­a­lit­zarà amb força durant els pròxims cinc anys, té impli­ca­ci­ons cab­dals en l'estruc­tura del tre­ball. A títol d'exem­ple, les fei­nes més dema­na­des el 2015, el 2005 no exis­tien. Un 65% dels nens que s'esco­la­rit­zen avui tre­ba­lla­ran en fei­nes que encara no exis­tei­xen.

Plou sobre mullat. Més pressió sobre els sis­te­mes edu­ca­tius. Si els sis­te­mes públics no es posen les piles i no enca­ren la reforma urgent de l'edu­cació, em temo que el rol de l'apre­nen­tatge com a ascen­sor social i com a garant de la igual­tat d'opor­tu­ni­tats corre un risc nota­ble de des­a­parèixer. Cal que anem molt més enllà de les lleis edu­ca­ti­ves de cada qua­tre anys. El currículum per com­petències, la inter­dis­ci­pli­na­ri­e­tat per pro­jec­tes, la interacció per­sona-màquina, el tre­ball en equip, l'excel·lència edu­ca­tiva, la reor­ga­nit­zació dels cen­tres edu­ca­tius (espe­ci­al­ment la seva política de recur­sos humans), la pro­xi­mi­tat amb els mer­cats de tre­ball, l'ús inten­siu de la tec­no­lo­gia i la for­mació dels docents són clau per al futur. I una cosa més. Tot això no es pot fer amb els recur­sos actu­als. És l'hora de pri­o­rit­zar. I no se m'acut millor política de capi­ta­lit­zació social que inver­tir en edu­cació. Sense soci­e­tat de l'apre­nen­tatge no hi ha quarta revo­lució indus­trial. Tic, tac, arriba l'hora de la veri­tat. Si no ho fa la política pública, ho farà la ini­ci­a­tiva pri­vada.

Segon. Entre el 2015 i el 2020 la nova onada tec­nològica reduirà el tre­ball glo­bal en 5,1 mili­ons de llocs de tre­ball. Aquesta reducció neta s'explica per una pèrdua de 7,1 mili­ons de llocs de tre­ball (dues ter­ce­res parts de les quals en tas­ques d'ofi­cina i d'admi­nis­tració) i la cre­ació de 2 mili­ons de llocs de tre­ball en tas­ques vin­cu­la­des amb el tre­ball amb ordi­na­dors, matemàtiques, arqui­tec­tura i engi­nye­ria.

El ludisme, de moda.

Diver­ses con­si­de­ra­ci­ons. Pri­mera, el ludisme torna a estar de moda. Però, vet aquí les para­do­xes del destí. Ara dels perills de les màqui­nes ens n'avisa el capi­tal. No sé què en pen­sa­rien els indus­tri­als del segle XIX. Segona, i impor­tant: la tec­no­lo­gia que subs­ti­tu­eix tre­ball cog­ni­tiu no ruti­nari ja ha arri­bat. Ja no és només una qüestió de subs­ti­tuir per­so­nes que fan tre­ball, cog­ni­tiu o no, ruti­nari. I vet aquí el dilema. Com res­po­nem al repte? Ens hi neguem o pugem a la nova onada. Jo sóc par­ti­dari de pujar a l'onada. Però, això sí, hem de cons­truir un nou con­tracte social. Tre­ball con­tinu i autònom, que no vol dir esta­ble, per gestió col·labo­ra­tiva. Els temps del tre­ball esta­ble per compte aliè en funció de la pro­duc­ti­vi­tat s'aca­ben.

La revo­lució orga­nit­za­tiva està en marxa. Els nos­tres fills i les nos­tres pen­si­ons, o el que en queda, ens ho agrai­ran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.