Política

“Referèndum imprescindible”

Podem sacseja el PSOE exigint a Sánchez una consulta a Catalunya amb pregunta “única” i en l'inici del mandat

La investidura seria el 5 de març i unes noves eleccions, el 26 de juny

Si Pedro Sánchez confiava que Podem diluiria l'aposta per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya en l'oferta de programa comú per aplanar l'assalt a La Moncloa, la lectura de la pàgina 73 de les 98 que té el document Bases polítiques per a un govern estable i amb garanties, presentat ahir per Pablo Iglesias, aviat el va convèncer del contrari. “És imprescindible la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin exercir el dret a decidir sobre el futur polític”, diu el full de ruta que Podem planteja al PSOE. Iglesias, però, no només desafia les línies vermelles socialistes amb la consulta –amb una pregunta “única i clara” i que s'ha de celebrar en el primer tram de la legislatura–, sinó que també exigeix a Sánchez ser el seu vicepresident, li dicta l'estructura de govern fins a l'última secretaria d'estat, imposa un repartiment equitatiu dels ministeris i un pla de despesa de 96.000 milions en quatre anys.

La via de Podem perquè Catalunya celebri el referèndum “amb totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques”
es basa en l'article 92 de
la Constitució espanyola. “Les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum”, estipula el punt 1 de l'article 92.

Tot i que Iglesias no ho va dir ahir, el punt 2 deixa clar que ha de ser “convocat pel rei”, “a proposta” del president espanyol i “prèviament autoritzat pel Congrés”. És a dir, que no seria una petició puntual de cessió d'atribucions com la que la delegació del Parlament va portar al Congrés el 8 d'abril del 2014 per sol·licitar “la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu” sobre “el futur polític col·lectiu de Catalunya” apel·lant a l'article 150.2 de la Constitució. Per Podem, el referèndum hauria de néixer del mateix Congrés, obtenir-hi una majoria absoluta de 176 escons i tenir la firma de Felip VI com a convocant.

Tot i penjar-hi l'adjectiu imprescindible, Iglesias diu que està disposat a escoltar l'alternativa que li faci arribar el PSOE. “Fins ara l'única cosa que he sentit és el trasllat del Senat a Barcelona”, ironitza. Sabedor que el referèndum és la gran línia vermella que el comitè federal del 29 de desembre va imposar a Sánchez per no acostar-se a Podem, Iglesias es vanta de copiar: “No és original, és una proposta inspirada en el que deia el PSC fa dos anys.”

Dictant el govern sencer

Després de sacsejar el socialisme amb el torpede del referèndum, Iglesias no s'atura aquí i detalla com ha de ser el govern de coalició que ha de presidir Sánchez, amb ell com a vicepresident únic. Al nou ministeri de la plurinacionalitat –que suplanta el d'administracions públiques–, el líder de Podem
hi afegeix un ministeri
de cultura, un ministeri d'igualtat, una secretaria d'estat de lluita contra la corrupció –que dependria d'ell–, una oficina de drets humans –que també dependria d'ell–, una secretaria d'estat d'infància i una altra de lluita contra la violència masclista.

Iglesias també redobla la pressió sobre el PSOE en el front econòmic i social: si el 2019 la UE espera que Espanya abraci el dèficit zero, Podem vol suavitzar el ritme per tancar aquell any encara amb un 2,2%, perquè vol elevar la despesa en 96.000 milions. El PSOE vol renegociar amb Brussel·les el ritme de reducció, però per tancar el 2019 en l'1%, és a dir, 10.000 milions menys del que fixa Podem. “La prioritat ha de ser rescatar els ciutadans”, va avisar. Sí que s'acosta al PSOE en la xifra en què situaria el salari mínim –800 euros el 2017 i 950 euros el 2019– i en el tancament progressiu de les nuclears.

Presentat el programa, el líder de Podem entén que fins al 26 de febrer hi ha marge per forjar el govern de coalició presidit per Sánchez i consultar les dues militàncies. El temps ara corre perquè el president del Congrés, Patxi López, va fixar ahir l'inici del ple d'investidura el dimecres 2 de març i la votació es produiria l'endemà. En aquest primer tràmit, Sánchez ha de guanyar per majoria absoluta de 176 escons i ningú al PSOE hi compta partint de 90 escons, així que la investidura es juga de debò 48 hores després, el dissabte 5 de març, quan ja només cal una majoria simple (més sís que nos).

Si el 5 de març Sánchez no té l'aval del Congrés, el rellotge ja estaria corrent i el 3 de maig es produiria la dissolució de les Corts si no hi ha un president investit. El president en funcions, Mariano Rajoy, ja
ha dit que ho intentaria si Sánchez fracassa primer. Si ningú ha format govern el 3 de maig, però, la data que s'albira per repetir les eleccions és el 26 de juny, en compliment dels 54 dies preceptius des de la dissolució de les Corts.

LES FRASES D'IGLESIAS

Estic disposat a escoltar alternatives [del PSOE] al referèndum, però fins ara l'única cosa que he sentit és el trasllat del Senat a Barcelona
Fins al 26 de febrer és clar que hi ha temps de sobres per arribar a un acord de govern amb el PSOE; el que és una llàstima és que encara no el tinguem

“Quan el rei ha demanat a Iglesias formar govern?”

La nova irrupció de Pablo Iglesias al Congrés marcant el tempo i els continguts a Pedro Sánchez, el líder que ha rebut l'encàrrec formal del rei Felip VI per explorar una investidura, va encendre de nou les files socialistes. “Jo li diria: «Pablo, no saps on ets.» En quin moment ens hem perdut que el rei li hagi demanat a ell formar govern?”, es va preguntar en to irònic el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando.

Al PSOE, aquesta ferida s'afegeix a la de veure Iglesias exigint per a ell la vicepresidència després de visitar Felip VI i quan el rei no havia ni rebut Sánchez. Hernando reprotxa al líder de Podem que adopti un protagonisme que ningú li ha donat. “Que jo sàpiga, hi ha un candidat a la investidura proposat per Sa Majestat i no es diu Pablo Iglesias, es diu Pedro Sánchez”, va voler recordar el portaveu del PSOE. “El govern no es comparteix, el reparteix el president”, va recalcar la mà dreta de Sánchez i secretari d'organització del PSOE, César Luena.

A les files socialistes es va rebre amb indignació que Iglesias dicti el programa i l'organigrama del govern, i que anunciï una ronda pròpia de contactes com si la iniciativa fos seva. El PP, mentrestant, treu profit de la situació. “El PSOE està disposat a agenollar-se davant d'Iglesias i de Podem per poder governar i ho accepta tot de qui els escriu el guió”, avisa el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez-Maillo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.