Homs obre la porta a l'abstenció de DL si Sánchez es compromet al referèndum
El portaveu de Democràcia i Llibertat deixa clar que qualsevol altre opció suposarà el no de la formació sobiranista
Precisa que en cap cas votaran a favor de la investidura del líder socialista
El portaveu de Democràcia i Llibertat (DL) a Madrid, Francesc Homs, ha obert la porta aquest dimarts a una abstenció dels vuit diputats de la seva formació a la investidura de Pedro Sánchez en el cas que els socialistes s'avinguin a permetre un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.
Homs ha avançat en declaracions a TV3 que a la reunió que mantindrà amb el líder socialista a les sis de la tarda al Congrés li transmetrà que DL “segur” que no votarà a favor de la seva investidura. A més, li exposarà “que si vol l'abstenció s'ha de comprometre a una cosa essencial des del punt de vista de comportament democràtic, que és que Catalunya ha de poder votar amb normalitat a un referèndum”.
El portaveu de DL modifica d'aquesta manera el no frontal que havia expressat fins ara a la investidura de Pedro Sánchez al vincular ara una possible abstenció al referèndum. Es tracta d'un element que Podem ha inclòs al seu document de propostes al PSOE com a “imprescindible” per a un acord de govern i que ara condiciona els vots dels diputats independentistes de DL.
El diputat ha recordat el compromís del partit de Pablo Iglesias en aquesta direcció i s'ha mostrat confiat que Podem el portarà fins al final.
“Si calgués la nostra abstenció, o hi ha un referèndum o ni tan sols en podem parlar”, ha subratllat Homs. Segons ell, qualsevol altra opció comportaria el no de Democràcia i Llibertat.
“Si no té aquest compromís democràtic és evident que de cap manera els podem donar suport, ni tan sols l'abstenció”, ha insistit.
Homs ha volgut deixar clar que la seva formació no veu com a moneda de canvi en aquestes converses els 23 punts que Artur Mas va fer arribar a Rajoy. En la seva opinió, donar compliment a aquestes peticions és “una obligació que té l'Estat”, perquè “incloïen compromisos establerts per lleis i acords formalitzats”. Per tant, ha afirmat, sotmetre-ho a negociació seria “com a mínim sorprenent”.