Opinió

El TTIP

Reduccions aranzelàries. A l'actualitat els aranzels entre la Unió Europea i els Estats Units ja són força baixos, un 2% de mitjana, per bé que difereixen molt entre productes. Gairebé la meitat de productes s'intercanvien sense barreres, però productes com la roba o el calçat tenen aranzels propers al 30%. Més de dues terceres parts del comerç internacional entre ambdues zones el protagonitzen multinacionals. Les grans empreses disposen de més recursos específics per garantir la seva presència als mercats internacionals i, més especialment, per influir en la presa de decisions

Memo­rit­zin l'acrònim perquè durant els pro­pers mesos en par­la­rem molt. L'Asso­ci­ació Transatlàntica de Comerç i Inversió (Transat­lan­tic Trade and Invest­ment Part­ners­hip) és un acord que s'està ges­tant entre la Unió Euro­pea i els Estats Units amb l'objec­tiu de con­so­li­dar les rela­ci­ons comer­ci­als i d'inversió entre aquests dos gegants. L'objec­tiu és clar: avançar en la cons­trucció d'una àrea de lliure comerç i d'inversió que aglu­tina el 60% del PIB mun­dial, un terç del comerç inter­na­ci­o­nal de béns i ser­veis i un mer­cat de més de 800 mili­ons de con­su­mi­dors.

Hi ha poques coses tan ben con­tras­ta­des en eco­no­mia com aquesta. A més comerç inter­na­ci­o­nal més crei­xe­ment econòmic. Les esti­ma­ci­ons fetes també apun­ten en aquesta direcció: un 0,5% d'aug­ment sos­tin­gut del PIB a amb­dues àrees econòmiques i la cre­ació de prop de dos mili­ons de llocs de tre­ball. Però una cosa és el crei­xe­ment, i una altra ben dife­rent és com es dis­tri­bu­ei­xen les ren­des gene­ra­des pel crei­xe­ment i qui se'n bene­fi­cia. I vet aquí el nucli de la dis­cussió. Som-hi.

Reduc­ci­ons aran­zelàries.

Pri­mer. Reduc­ci­ons aran­zelàries. A l'actu­a­li­tat els aran­zels entre la Unió Euro­pea i els Estats Units ja són força bai­xos, un 2% de mit­jana, per bé que dife­rei­xen molt entre pro­duc­tes. Gai­rebé la mei­tat de pro­duc­tes s'inter­can­vien sense bar­re­res, però pro­duc­tes com la roba o el calçat tenen aran­zels pro­pers al 30%. Més de dues ter­ce­res parts del comerç inter­na­ci­o­nal entre amb­dues zones el pro­ta­go­nit­zen mul­ti­na­ci­o­nals. Les grans empre­ses dis­po­sen de més recur­sos específics per garan­tir la seva presència als mer­cats inter­na­ci­o­nals i, més espe­ci­al­ment, per influir en la presa de deci­si­ons. Però, tant a Europa (tres quar­tes parts) com als Estats Units (dues ter­ce­res parts) la majo­ria de les seves empre­ses són micro, peti­tes i mit­ja­nes (Mpi­mes).

I les acci­ons específiques per afa­vo­rir les Mpi­mes no abun­den a l'acord. Afa­vo­rir real­ment la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les Mpi­mes euro­pees i nord-ame­ri­ca­nes dona­ria legi­ti­mi­tat a l'acord i el faria soci­al­ment més just.

Segon. Bar­re­res no aran­zelàries. Més impor­tant que els matei­xos aran­zels, són les bar­re­res no aran­zelàries. Les legis­la­ci­ons euro­pea i ame­ri­cana són molt dis­pars en qüesti­ons tan sen­si­bles per al comerç inter­na­ci­o­nal com el medi ambi­ent, la salut, la segu­re­tat ali­mentària o les sub­ven­ci­ons i pro­tec­ci­ons a sec­tors estratègics i a con­su­mi­dors. Avançar en l'har­mo­nit­zació de les bar­re­res no aran­zelàries és clau perquè els bene­fi­cis de l'acord arri­bin a tots els agents impli­cats.

Ter­cer. Inversió. El TTIP és molt més que un acord comer­cial típic. S'aborda també una qüestió fona­men­tal: el foment de la inversió, espe­ci­al­ment de la inversió directa estran­gera. Per això, es pro­posa una har­mo­nit­zació de nor­mes legals, pro­duc­ti­ves i labo­rals que han gene­rat molta polèmica. Un tri­bu­nal d'arbi­tratge específic i inte­grat per tècnics seria l'encar­re­gat de vet­llar pel com­pli­ment dels acords subs­crits. Els detrac­tors de l'acord veuen aquí una escletxa per esqui­var la legis­lació, sobre­tot l'euro­pea, de pro­tecció del tre­ball, medi­am­bi­en­tal o dels con­su­mi­dors. Encara que no ho sem­bli, un acord comer­cial i d'inversió és també un acord cul­tu­ral sobre el tipus de soci­e­tat que es vol cons­truir amb l'acord. Hi ha recor­re­gut a fer i punts inter­me­dis de tro­bada. Però, el cos­tat euro­peu de la taula neces­sita una posició única que, com en molts altres àmbits, avui no té.

La geo­es­tratègia.

Quart. Geo­es­tratègia. L'acord s'està nego­ci­ant en plena emergència d'acords comer­ci­als, alguns d'explícits i altres més tàcits, arreu del pla­neta. Espe­cial menció mereix l'acord trans­pacífic que podria aca­bar de fer pivo­tar del tot l'eco­no­mia mun­dial cap a l'altre cos­tat del glo­bus. Els Estats Units juguen a dues ban­des. I Europa ha de tenir clar quins són els bene­fi­cis i els cos­tos de l'acord. I, més espe­ci­al­ment, amb qui, què, per què i com nego­cia.

I, cinquè. Trans­parència i opo­sició. Dades recents ens diuen que prop d'una ter­cera part dels ale­manys veuen l'acord com a nega­tiu, xifres que segu­ra­ment són supe­ri­ors a França i a Itàlia, en el con­text del referèndum pel “Bre­xit” del Regne Unit. ¿Per què un acord que, en prin­cipi, per­se­gueix millo­rar el benes­tar de 800 mili­ons de per­so­nes té tant rebuig, espe­ci­al­ment en països neta­ment expor­ta­dors com Ale­ma­nya? El secre­tisme i l'opa­ci­tat de les nego­ci­a­ci­ons no aju­den. La gent té por de les ces­si­ons entre bas­ti­dors. Lide­rat­ges amb objec­tius clars i trans­pa­rents s'impo­sen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.