Focus

Albert Esteve

Director del CED

“Cal fer polítiques perquè les parelles puguin tenir fills, si aquesta és la seva voluntat”

Si a una persona de 65 anys li'n queden 30, per què no li han de donar una hipoteca?
No és tant els anys que tens com els que et queden per davant, per veure si ets creatiu

La gene­ració dels baby boo­mers s'enfronta a un futur incert, de difícil inter­pre­tació.


Diver­sos esce­na­ris per a l'enve­lli­ment de Cata­lu­nya. Quin serà el bo?
El crei­xe­ment demogràfic dependrà de com evo­lu­ci­oni el crei­xe­ment natu­ral, la relació entre la gent que mor i la gent que neix, i de com evo­lu­ci­o­nin les migra­ci­ons. Pel que fa als nai­xe­ments, estem en xifres rela­ti­va­ment molt bai­xes, d'1,4 fills per dona, i això o es queda estan­cat o pot ser que puguem remun­tar, si hi ha polítiques per fer-ho, però no es pre­veu que puguem arri­bar als dos fills per dona que vam tenir fa 30 o 40 anys. El que hem cres­cut els últims 10 anys s'explica bàsica­ment per la gran arri­bada de gent de fora. A mesura que la nos­tra soci­e­tat, Cata­lu­nya, segueixi sent un lloc que es desen­vo­lupi econòmica­ment i generi ocu­pació, serà una des­ti­nació atrac­tiva per als immi­grants del futur, que con­tri­bui­ran que aquest procés d'enve­lli­ment no sigui tan acu­sat.

Cal refor­mu­lar el con­cepte de vellesa?
El que pas­sarà en el futur és que amb 65 anys, si ens que­den 40 anys per davant, ningú no es plan­te­jarà “anar a reco­llir”. Coses que ara un no fa amb 65 anys, com can­viar de pis o com­prar un cotxe, arre­glar la cuina, tot un seguit de deci­si­ons que no prens perquè fas els teus càlculs que ja estàs arri­bant al final, pro­ba­ble­ment lla­vors la gent amb 65 anys s'hi atre­virà. Si amb l'enve­lli­ment hem gua­nyat espe­rança de vida, tenir 65 anys avui no serà el mateix que tenir 65 anys el dia de demà.
Hom diu que no pot créixer l'eco­no­mia en un país enve­llit perquè qui l'empeny són els joves, a través de l'endeu­ta­ment.
Si a una per­sona de 65 anys del dia demà li que­den per davant 30 anys i té uns ingres­sos i un patri­moni, per què no li han de donar una hipo­teca? El que fa que te la donin és la solvència econòmica, la capa­ci­tat de poder fer-hi front.

La demo­gra­fia posa en perill les pen­si­ons?
Si la demo­gra­fia ha anat bé per ges­ti­o­nar amb molta gene­ro­si­tat el fons de pen­si­ons, perquè l'edat real de la jubi­lació no hagi estat mai als 65 anys sinó per sota, amb totes les pre­ju­bi­la­ci­ons que hi ha, que no ens ven­guin que haurà estat la demo­gra­fia la cul­pa­ble de la impos­si­bi­li­tat de pagar les pen­si­ons. Em sem­bla bé que l'Estat, en un moment donat, hagi aga­fat diners del Fons de Reserva, per no haver d'endeu­tar-se als mer­cats, però, tan­ma­teix, en alguna lli­breta s'hau­ria d'apun­tar que quan tor­nin a anar bé les coses, la guar­di­ola s'ha de tor­nar a omplir.
Cal fer polítiques de rejo­ve­ni­ment?
Jo no faria polítiques per rejo­ve­nir la població cata­lana, faria polítiques per fer pos­si­bles els plans indi­vi­du­als de les per­so­nes que en el cas que tin­guin ganes de tenir fills, no es tro­bin amb impe­di­ments diver­sos, de tipus econòmic, per tenir-los. Entre les dones nas­cu­des l'any 1975, hi ha un 25-30% de dones que no tindrà cap fill, i calen polítiques perquè en aques­tes edats no ens dei­xem esca­par ningú que hagi vol­gut tenir fills, tant en forma de trans­ferències direc­tes com d'altres vies, com ara la gratuïtat de les esco­les bres­sol. Cal con­cen­trar els esforços en aques­tes fran­ges d'edat, a canvi pot­ser que hagi de tre­ba­llar més, per la part final.
Una soci­e­tat enve­llida, en ter­mes econòmics, és menys cre­a­tiva i pro­duc­tiva?
No és tant els anys que tens com els que et que­den per davant, per veure si ets cre­a­tiu o no. Si tens 80 anys i et que­den pocs anys per davant, és pro­ba­ble que patei­xis una manca de cre­a­ti­vi­tat, però si te'n que­den 30, és molt dife­rent i lla­vors podràs fer val­dre tota l'experiència que tens per dar­rere.
És cert que una soci­e­tat enve­llida dóna més opor­tu­ni­tats de feina als joves?
A Espa­nya, de moment això no està fun­ci­o­nant, perquè estan entrant en edat de tre­ba­llar gene­ra­ci­ons que numèrica­ment són molt poques per­so­nes i en canvi tenim uns nivells d'atur molt ele­vats. Als EUA, on el baby boom va ser ante­rior i els baby boo­mers ja fa anys que van jubi­lant-se, ells cons­ta­ten que no s'estan amor­tit­zant aquests tre­balls, és a dir, molts dels tre­balls que es dei­xen és que ja no exis­tei­xen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.