Eines

La digitalització trenca límits entre B2B i B2C

El món digital impacta en les cadenes de valor i els negocis s'han de reorientar. Les empreses surten dels seus entorns tradicionals a la recerca de nous clients

La gran majoria de les pimes no han abordat el procés o ho fan parcialment

Seru­nion és un dels líders de la res­tau­ració per a col·lec­ti­vi­tats a Espa­nya amb un 23% de la quota de mer­cat; els seus cui­ners pre­pa­ren cada dia total de 470.000 menús en 2.920 cen­tres. Sem­pre s'han defi­nit com un negoci B2B -empre­ses que venen a altres empre­ses- perquè tenen com a cli­ents esco­les, empre­ses, hos­pi­tals o residències de gent gran que con­trac­ten els seus ser­veis, i amb aquest objec­tiu han ori­en­tat l'estratègia comer­cial. Ara bé, les coses van començar a can­viar el dia que van deci­dir afron­tar el repte de la trans­for­mació digi­tal. Antoni Llo­rens, pre­si­dent i direc­tor gene­ral de l'empresa, en fa balanç i asse­gura que els ha aju­dat a can­viar l'ope­ra­tiva interna per ser més efi­ci­ents, però sobre­tot els ha obert un canal de comu­ni­cació directe amb els comen­sals a través de por­tals i apli­ca­ci­ons de mòbil i això els ha por­tat a conèixer les seves opi­ni­ons i neces­si­tats. “Ens crea un enorme camp d'opor­tu­ni­tats entre les quals crear pro­duc­tes i ser­veis per al con­su­mi­dor final i d'aquesta manera opti­mit­zar les nos­tres cui­nes, que estan para­des en deter­mi­nats moments del dia”, explica Llo­rens. El canvi estratègic és de tal dimensió que Seru­nion comença a rei­vin­di­car-se com un negoci B2C, és a dir, empre­ses que tenen l'ull comer­cial posat en el con­su­mi­dor final.

El cas de Seru­nion no és insòlit entre les empre­ses que abor­den la digi­ta­lit­zació. “El món digi­tal està impac­tant en les cade­nes de valor dels nego­cis de manera que les empre­ses estan repen­sant el seu rol al si de la cadena”, asse­gura Marc Cortés, soci i direc­tor gene­ral de Roca­Sal­va­te­lla, una con­sul­tora que està asses­so­rant mol­tes empre­ses en aquest procés. Per Cortés la digi­ta­lit­zació és plena d'opor­tu­ni­tats i “l'únic risc és no ado­nar-se del que està pas­sant”, adver­teix.

En aquest mateix sen­tit, Núria Nieto, direc­tora de Bran­ding Indus­trial, una agència de màrque­ting i comu­ni­cació en l'entorn B2B, lamenta que amb l'excepció d'un gra­pat de com­pa­nyies, bàsica­ment les més grans, el gros del tei­xit empre­sa­rial català no ha ini­ciat aquest procés de debò. “Les pimes pen­sen que la digi­ta­lit­zació no és impor­tant o que es pot fer par­ci­al­ment”, asse­gura.

Poca visi­bi­li­tat.

Les empre­ses B2B repre­sen­ten un volum impor­tant de l'eco­no­mia. Són el 54% de les empre­ses espa­nyo­les i Alberto Del­gado, autor del lli­bre Digi­talízate, asse­nyala que als EUA fac­tu­ren el doble que les empre­ses B2C. Ara bé, la lite­ra­tura comer­cial i la for­mació que ofe­rei­xen les esco­les de negoci tra­di­ci­o­nal­ment s'han con­cen­trat prin­ci­pal­ment en el B2C, on supo­sa­da­ment hi ha el repte més gran: con­quis­tar el con­su­mi­dor que es troba davant el lineal d'un super­mer­cat. Rius de tinta han fet córrer les tècni­ques de comu­ni­cació que calen per cap­tar l'atenció d'un com­pra­dor que sovint es deixa por­tar per impul­sos.

En canvi, el B2B és menys gla­murós. “Les ven­des en el B2B es basen en els argu­ments més raci­o­nals i en les rela­ci­ons de con­fiança entre com­pra­dor i vene­dor”, afe­geix Nieto.

Però els temps can­vien, gràcies a la irrupció del digi­tal que ha fet més trans­pa­rent i acces­si­ble la infor­mació, i les empre­ses B2B neces­si­ten reci­clar l'estratègia de venda perquè la com­petència és glo­bal i dura. Óscar Tor­res, direc­tor del pro­grama B2B Mana­ge­ment d'Esade, explica que fa anys que pre­dica sobre la neces­si­tat que els nego­cis B2B s'ori­en­tin total­ment a la venda, però només recent­ment ha detec­tat un interès crei­xent: “L'empresa B2B en què només el comer­cial ven està con­dem­nada al fracàs; tot­hom ha d'estar ori­en­tat a la venda”, subrat­lla Tor­res.

Cal pen­sar que en el B2B qui com­pra no ho fa per pres­sen­ti­ment o un impuls irre­fre­na­ble; és un procés on qui pren la decisió en nom d'una empresa és res­pon­sa­ble del retorn de la inversió i es juga la repu­tació. També, a diferència del B2C, el vene­dor acom­pa­nya el vene­dor al llarg de tot el procés i les ope­ra­ci­ons són poques però volu­mi­no­ses.

El camí con­trari.

Para­do­xal­ment aques­tes carac­terísti­ques del B2B estan seduint els nego­cis B2C, en un camí opo­sat al de Seru­nion. Empre­ses com ara LG o Sani­tes –cita­des per Óscar Tor­res en les seves con­ferències– estan començant a apos­tar pel B2B a mesura que per­ce­ben que estan per­dent el con­trol en el B2C. Tot perquè la digi­ta­lit­zació ha fet del B2C un món més volàtil i com­plex: “La gran com­pe­ti­ti­vi­tat dels mer­cats B2C i la irrupció de nous models de negoci que lite­ral­ment se sal­ten els canals de dis­tri­bució esta­blerts, fan que mol­tes empre­ses de B2C esti­guin des­co­brint en el B2B un valor refugi per al seu negoci”, explica Tor­res.

La digi­ta­lit­zació ha cap­gi­rat la relació amb el con­su­mi­dor. Del­gado (Digi­talízate) ho des­criu així: “Ens rela­ci­o­nem amb les mar­ques d'una manera dife­rent a la del pas­sat: volem imme­di­a­tesa, per­so­na­lit­zació, espe­rem dels nos­tres proveïdors que esti­guin amb nosal­tres més enllà de la com­pra, este­nent l'experiència gai­rebé de manera il·limi­tada”. “Tot allò que falla en el B2C és més irre­lle­vant en el B2B”, afe­geix Tor­res. La digi­ta­lit­zació farà que els nego­cis tin­guin cada cop més difícil enca­se­llar-se en B2B o B2C.

El seu negoci és B2B i no ho sap?

Estadísticament (54%) és més probable que el seu sigui un B2B. Però si vol assegurar-se'n miri la cartera de clients: si la majoria són SA o SL, vostè és un B2B. La relació amb els clients tindrà una llarga tradició i s'hauran forjat relacions de confiança. Potser per la tranquil·litat que això li proporciona pensarà que això de la digitalització no va amb vostè i, com a molt, haurà posat el catàleg en un lloc web no gaire atractiu, ho ha de reconèixer. Sempre ha pensat que era més important fer un bon producte que no la venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.