Opinió

Futbol i economia

A prin­ci­pis dels anys cin­quanta del segle pas­sat jo anava al fut­bol amb el meu pare als camps de l’Espa­nyol (Sarrià) i del Barça (les Corts) i allà encara es par­lava del dis­ba­rat de les 150.000 pes­se­tes que el Real Madrid havia pagat a l’Espa­nyol pel fit­xatge el 1930 del por­ter Ricardo Zamora.

Ha pas­sat més de mig segle i el fut­bol i l’eco­no­mia han can­viat molt com a con­seqüència dels guanys deri­vats de la publi­ci­tat, el patro­cini, les retrans­mis­si­ons tele­vi­si­ves i els diners fàcils que els diri­gents d’alguns clubs de fut­bol i altres esports obte­nen pels nego­cis vin­cu­lats al petroli i al gas.

Això explica que el París Saint-Ger­main hagi pogut pagar 222 mili­ons d’euros per fit­xar l’exbar­ce­lo­nista Ney­mar Júnior i el Chel­sea hagi pagat 80 mili­ons al Real Madrid pel jove Álvaro Morata de la mateixa manera que el 2016 el Manc­hes­ter Uni­ted havia pagat 120 mili­ons per Pogba i el Real Madrid, 101 mili­ons per Bale el 2013 i 96 per Ronaldo el 2009. El 2003 Roman Abramóvitx va pagar 140 mili­ons de lliu­res pel Chel­sea –després de con­ver­tir-se en mili­o­nari per les pri­va­tit­za­ci­ons rus­ses-, un club que ara s’estima que té un valor de 1.400 mili­ons.

Jo crec, sin­ce­ra­ment, que estem davant una espi­ral anòmala que la FIFA i la UEFA hau­rien d’inten­tar evi­tar o, si més no, con­tro­lar perquè són molts els clubs de fut­bol que s’endeu­ten i cada cop són menys els clubs que poden ser com­pe­ti­tius al màxim nivell davant la impos­si­bi­li­tat de finançar un equip com­pe­ti­tiu pels preus que la cap­tació de juga­dors està com­por­tant.

En tot aquest con­text el pro­fes­sor Roberto Gásquez Men­doza, que va obte­nir el premi extra­or­di­nari de lli­cen­ci­a­tura a la Facul­tat d’Eco­no­mia i Empresa de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, acaba d’obte­nir el grau de doc­tor amb una tesi inti­tu­lada Foot­ball and eco­nomy rela­ti­ons at the inter­na­ci­o­nal level que jo crec que con­sa­gra la idea que el fut­bol mun­dial ja no és més que mar­gi­nal­ment un esport perquè en rea­li­tat s’ha con­ver­tir en una autèntica rea­li­tat econòmica de pri­mer ordre.

Gásquez recull dades de la FIFA que indi­quen que, per exem­ple, la final del cam­pi­o­nat mun­dial de fut­bol del 2014, en què Ale­ma­nya va gua­nyar l’Argen­tina de Messi per 1 a 0, va ser pre­sen­ci­ada per 3.200 mili­ons de tele­es­pec­ta­dors.

Per altra banda la tesi mos­tra que el rànquing d’equips naci­o­nals que ela­bora la FIFA es pot uti­lit­zar per com­ple­tar el conei­xe­ment que tenim de les eco­no­mies naci­o­nals amb la tra­di­ci­o­nal infor­mació econòmica pro­por­ci­o­nada pels rànquings de renda per càpita o les xifres de l’índex de desen­vo­lu­pa­ment humà de les Naci­ons Uni­des.

Regles dife­rents.

No tots els països del món tenen les matei­xes regla­men­ta­ci­ons refe­ri­des a l’ober­tura als juga­dors estran­gers, però es cons­tata que els equips de països oberts se situen millor que els equips dels països tan­cats a la impor­tació de juga­dors estran­gers i que din­tre dels països oberts són els equips amb més capa­ci­tat finan­cera els que més bé se situen al rànquing del seu país.

L’anàlisi dels pri­mers equips mun­di­als feta a través de l’índex ELO ens dona també una clas­si­fi­cació per punts de 1.000 equips que estan par­ti­ci­pant a 71 lli­gues segons punts acon­se­guits, diferències de gols, capa­ci­tats dels esta­dis, any de fun­dació dels equips i altres paràmetres que són d’uti­li­tat per a inclús les cases d’apos­tes. El 2016 el rànquing ELO era lide­rat per: Barça, Bayern de Munic, Real Madrid, París Saint-Ger­main, Juven­tus, Atlético de Madrid, Nàpols, Arse­nal, Tot­ten­ham i Borus­sia de Dort­mund.

També resulta de gran interès per a l’anàlisi econòmica del fut­bol en les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals la diferència entre les grans con­fe­de­ra­ci­ons mun­di­als de fut­bol: la Con­fe­de­ració de Fut­bol de l’Amèrica del Nord, Cen­treamèrica i el Carib (Con­ca­naf), la Con­fe­de­ració de Fut­bol de l’Amèrica del Sud (Con­me­bol), la Con­fe­de­ració Asiàtica de Fut­bol (AFC), la Con­fe­de­ració Afri­cana de Fut­bol (CAF), la Con­fe­de­ració d’Oce­a­nia (OFC) i una de les més cone­gu­des, la Unió Euro­pea de Fut­bol Asso­ci­ació (UEFA).

Després de la bom­bo­lla de preus de tras­pas­sos fut­bolístics en aquest últim any, estu­dis com el del pro­fes­sor Gásquez ens aju­den a com­pren­dre que el fut­bol pro­fes­si­o­nal s’ha con­ver­tit en una acti­vi­tat econòmica trans­na­ci­o­nal que forma part de la glo­ba­lit­zació amb tots els seus avan­tat­ges però, també, amb l’incon­ve­ni­ent de gene­rar unes grans desi­gual­tats entre països i entre equips.

El fut­bol va néixer a Espa­nya a finals del segle XIX por­tat per estran­gers i el fut­bol pro­fes­si­o­nal va néixer a l’Estat, només el 1927, un any abans de la pri­mera lliga. Des de lla­vors hem assis­tit a un canvi econòmic i social que ha fet néixer un món d’empre­ses, inter­me­di­a­ris, agents, juga­dors super­pro­fes­si­o­nals i enti­tats que han eclip­sat el caràcter del que va néixer com un entre­te­ni­ment ama­teur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.