Política

Sánchez vol fer compatible el suport d’ERC i el de Cs

El govern espanyol aspira a consolidar i ampliar la majoria que va donar-li suport i confia en l’abstenció dels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma fent concessions a canvi d’allargar-la durant un mes

El govern espanyol confia poder compaginar el suport d’ERC amb el dels nous aliats de Cs durant aquesta legislatura, no només en les qüestions relacionades amb la pandèmia, com ara la futura pròrroga de l’estat d’alarma que pot plantejar-se la setmana que ve i que podria ser d’un mes, sinó que també pensa en el pressupost general de l’Estat per al 2021.

Tot i que dilluns la portaveu dels republicans i secretària general adjunta, Marta Vilalta, va deixar clar que si no hi havia canvis en la gestió de la crisi sanitària del coronavirus i l’executiu espanyol continuava amb el “comandament únic” no facilitarien cap allargament de la pròrroga, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, assegurava que el diàleg amb les forces que van permetre la investidura de Pedro Sánchez, entre aquestes ERC, era “constant i fluid”. Per aquest motiu considerava que, a banda de “consolidar” aquesta majoria, l’executiu espanyol tenia la “vocació” d’ampliar-la amb el suport de Ciutadans, malgrat admetre que “podem coincidir o no en algun tipus de legislació que es plantegi”, va assegurar Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Segons la portaveu, això significa que l’executiu busca “consolidar” la majoria de què disposa al mateix temps que “intenta convidar altres formacions polítiques a posar la seva capacitat i el seu talent a disposició de la ciutadania”. Aquesta voluntat de suma amb Cs val “tant per a les lleis que queden per arribar com per al projecte de pressupost” i per a “tot allò que s’haurà de tractar els pròxims mesos i anys perquè ens permeti que, un cop superada la sacsejada de la pandèmia, aparquem aquestes diferències i ens posem a caminar”.

Malgrat tot, a hores d’ara sembla difícil que els republicans canviïn d’opinió si l’executiu espanyol no compleix les tres condicions que posa sobre la taula: la cessió de la gestió del desconfinament al govern català, tirar endavant un permís retribuït per a les famílies amb menors a càrrec i deixar que els ajuntaments puguin destinar el superàvit a mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Estat d’alarma d’un mes

Però, a més, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, està mantenint contactes amb portaveus parlamentaris per negociar una pròrroga d’un mes per poder completar la desescalada sense haver de passar més d’una vegada pel Congrés. Per obtenir el suport l’executiu planteja a les formacions que li facin arribar propostes i està obert a fer canvis en profunditat en el model d’aplicació del decret. Les d’ERC ja les coneix i, des de JxCat, la diputada Laura Borràs va fer una piulada admetent la trucada de Calvo i exposant que la seva proposta sempre s’ha basat “en el retorn de competències a la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.