Política

Sánchez vol fer compatible el suport d’ERC i el de Cs

El govern espanyol aspira a consolidar i ampliar la majoria que va donar-li suport i confia en l’abstenció dels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma fent concessions a canvi d’allargar-la durant un mes

El govern espa­nyol con­fia poder com­pa­gi­nar el suport d’ERC amb el dels nous ali­ats de Cs durant aquesta legis­la­tura, no només en les qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la pandèmia, com ara la futura pròrroga de l’estat d’alarma que pot plan­te­jar-se la set­mana que ve i que podria ser d’un mes, sinó que també pensa en el pres­su­post gene­ral de l’Estat per al 2021.

Tot i que dilluns la por­ta­veu dels repu­bli­cans i secretària gene­ral adjunta, Marta Vilalta, va dei­xar clar que si no hi havia can­vis en la gestió de la crisi sanitària del coro­na­vi­rus i l’exe­cu­tiu espa­nyol con­ti­nu­ava amb el “coman­da­ment únic” no faci­li­ta­rien cap allar­ga­ment de la pròrroga, la por­ta­veu del govern espa­nyol, María Jesús Mon­tero, asse­gu­rava que el diàleg amb les for­ces que van per­me­tre la inves­ti­dura de Pedro Sánchez, entre aques­tes ERC, era “cons­tant i fluid”. Per aquest motiu con­si­de­rava que, a banda de “con­so­li­dar” aquesta majo­ria, l’exe­cu­tiu espa­nyol tenia la “vocació” d’ampliar-la amb el suport de Ciu­ta­dans, mal­grat adme­tre que “podem coin­ci­dir o no en algun tipus de legis­lació que es plan­tegi”, va asse­gu­rar Mon­tero en la roda de premsa poste­rior al Con­sell de Minis­tres. Segons la por­ta­veu, això sig­ni­fica que l’exe­cu­tiu busca “con­so­li­dar” la majo­ria de què dis­posa al mateix temps que “intenta con­vi­dar altres for­ma­ci­ons polítiques a posar la seva capa­ci­tat i el seu talent a dis­po­sició de la ciu­ta­da­nia”. Aquesta volun­tat de suma amb Cs val “tant per a les lleis que que­den per arri­bar com per al pro­jecte de pres­su­post” i per a “tot allò que s’haurà de trac­tar els pròxims mesos i anys perquè ens per­meti que, un cop superada la sac­se­jada de la pandèmia, apar­quem aques­tes diferències i ens posem a cami­nar”.

Mal­grat tot, a hores d’ara sem­bla difícil que els repu­bli­cans canviïn d’opinió si l’exe­cu­tiu espa­nyol no com­pleix les tres con­di­ci­ons que posa sobre la taula: la cessió de la gestió del des­con­fi­na­ment al govern català, tirar enda­vant un permís retribuït per a les famílies amb menors a càrrec i dei­xar que els ajun­ta­ments puguin des­ti­nar el superàvit a mesu­res per pal·liar els efec­tes de la pandèmia.

Estat d’alarma d’un mes

Però, a més, la vice­pre­si­denta del govern espa­nyol, Car­men Calvo, està man­te­nint con­tac­tes amb por­ta­veus par­la­men­ta­ris per nego­ciar una pròrroga d’un mes per poder com­ple­tar la deses­ca­lada sense haver de pas­sar més d’una vegada pel Congrés. Per obte­nir el suport l’exe­cu­tiu plan­teja a les for­ma­ci­ons que li facin arri­bar pro­pos­tes i està obert a fer can­vis en pro­fun­di­tat en el model d’apli­cació del decret. Les d’ERC ja les coneix i, des de JxCat, la dipu­tada Laura Borràs va fer una piu­lada adme­tent la tru­cada de Calvo i expo­sant que la seva pro­posta sem­pre s’ha basat “en el retorn de com­petències a la Gene­ra­li­tat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.