Eines

Els terapeutes ocupacionals es reivindiquen

Han estat a primera línia durant la covid-19 i ho estaran també en la recuperació dels pacients amb seqüeles

COTOC agrupa els professionals sanitaris d’aquesta especialitat
L’objectiu és potenciar les capacitats residuals de les persones

Són pro­fes­si­o­nals de la salut i, els que tre­ba­llen en hos­pi­tals de l’ICS (Ins­ti­tut Català de la Salut), desen­vo­lu­pen les seves fun­ci­ons sobre­tot en les àrees de neu­ro­re­ha­bi­li­tació, reha­bi­li­tació de l’apa­rell loco­mo­tor i de per­so­nes amb mem­bres ampu­tats. Però també els tro­bem en reha­bi­li­tació pediàtrica i de lesi­o­nats, en la uni­tat car­di­o­res­pi­ratòria, en medi­cina gene­ral, cre­mats i a les UFIS (uni­tats fun­ci­o­nals inter­dis­ci­plinàries soci­o­sa­nitàries), for­ma­des per equips que par­ti­ci­pen en l’asses­so­ra­ment dels casos aguts i fan l’ava­lu­ació dels paci­ents i la seva pre­pa­ració per a l’alta hos­pi­talària.

Són els tera­peu­tes ocu­pa­ci­o­nals, una pro­fessió sanitària reco­ne­guda per llei a l’Estat espa­nyol el 2003 i que, a Cata­lu­nya, va crear el 2013 el seu col·legi pro­fes­si­o­nal, COTOC (Col·legi Ofi­cial de Tera­peu­tes Ocu­pa­ci­o­nals de Cata­lu­nya). En pri­mera línia durant la covid-19, els tera­peu­tes ocu­pa­ci­o­nals han estat fona­men­tals i ho con­ti­nu­a­ran sent tant durant el procés de recu­pe­ració dels paci­ents amb seqüeles del coro­na­vi­rus com en aquells casos en què les pre­sen­ta­ran poste­ri­or­ment.

“Durant la covid-19, hem tre­ba­llat per mini­mit­zar l’impacte de futu­res seqüeles en els paci­ents, poten­ci­ant les seves capa­ci­tats resi­du­als, dis­mi­nuint el temps d’estada a les UCI i, en defi­ni­tiva, huma­nit­zant la seva hos­pi­ta­lit­zació”, explica Ángel Pérez, degà del COTOC.

El prin­ci­pal objec­tiu de la teràpia ocu­pa­ci­o­nal és capa­ci­tar les per­so­nes amb difi­cul­tats tant físiques com men­tals per par­ti­ci­par tant com sigui pos­si­ble en les acti­vi­tats de la vida quo­ti­di­ana. Aquests pro­fes­si­o­nals ho acon­se­guei­xen a través de l’habi­li­tació dels paci­ents per ells matei­xos o a través de la modi­fi­cació del seu entorn, i també amb pro­duc­tes de suport i tec­no­lo­gia a l’abast. L’objec­tiu és que, a través de l’opti­mit­zació de les seves capa­ci­tats resi­du­als puguin dur una vida al més plena pos­si­ble per elles matei­xes.

Entre­nar des­tre­ses.

Tots els tera­peu­tes ocu­pa­ci­o­nals tre­ba­llen en equips inter­dis­ci­pli­na­ris, for­mats bàsica­ment per fisi­o­te­ra­peu­tes, logo­pe­des i met­ges reha­bi­li­ta­dors, però que també poden comp­tar amb altres per­fils, com ara tre­ba­lla­dors soci­als, neuròlegs, cardiòlegs, neu­ropsicòlegs i orto­pe­des. Ate­nen, prin­ci­pal­ment, patro­lo­gies de les àrees neu­rològiques, oste­o­ar­ti­cu­lars i car­di­o­res­pi­ratòries en per­so­nes adul­tes, tot i que també estan pre­sents en alguns hos­pi­tals en la reha­bi­li­tació pediàtrica i de nadons.

“Entre­nem les des­tre­ses del paci­ent, segons sigui el seu diagnòstic. Per exem­ple, algú que ha patit una lesió greu a la mà i no pot cor­dar-se la camisa, comen­cem per ense­nyar-li a fer pinça amb dos dits i l’anem exer­ci­tant en funció del progrés fins que acon­se­gueix tot sol cor­dar-se els botons”, comenta Pérez.

Durant la covid-19, molts dels paci­ents que trac­ten han aban­do­nat les seves ruti­nes, men­tre que a d’altres, indica Pérez, “se’ls ha tren­cat la vida”: “Com a una per­sona que tre­ba­llava de comer­cial i a qui ara les seqüeles no li per­me­ten cami­nar. En aquest punt, li fem una anàlisi del patró ocu­pa­ci­o­nal per tal de reo­ri­en­tar el seu món labo­ral cap a una altra ocu­pació que li sigui pla­ent i pos­si­ble, de manera que pugui seguir fent la seva vida.”

Durant les set­ma­nes més inten­ses de la pandèmia, els tera­peu­tes ocu­pa­ci­o­nals van aju­dar els paci­ents a ori­en­tar-se en la rea­li­tat “perquè molts des­per­ta­ven del coma sense saber on esta­ven ni què havia pas­sat”, diu Pérez. També eren allà per can­viar de posició els paci­ents que no es podien moure o per ense­nyar les postu­res ergonòmiques més ade­qua­des a aquells que ho podien fer per ells matei­xos. Van ense­nyar a eco­no­mit­zar ener­gia a les per­so­nes amb malal­ties autoim­mu­nes i a d’altres els tor­na­ven a ense­nyar a res­pi­rar, “perquè aug­men­tes­sin la seva capa­ci­tat i pugues­sin aga­far for­ces per millo­rar abans”, explica Mar Bus­quets, res­pon­sa­ble de comis­si­ons i sec­ci­ons i mem­bre de la junta de govern del COTOC.

A pri­mera línia, han estat essen­ci­als en hos­pi­tals, hotels medi­ca­lit­zats, cen­tres de salut men­tal i residències d’avis. També fent pos­si­ble la comu­ni­cació amb els fami­li­ars. “Esta­ven molt espan­tats i par­lar amb la família els man­te­nia en la rea­li­tat, a més de tran­quil·lit­zar-los”, explica Bus­quets.

A aquests pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris també els tro­bem en àrees pediàtri­ques de cen­tres pri­vats, atenció domi­ci­liar, en algu­nes esco­les, empre­ses i clubs espor­tius. Ate­nen per­so­nes de totes les edats. “Per exem­ple, amb els ado­les­cents que no s’adap­ten al sis­tema edu­ca­tiu, que tam­poc tenen moti­va­ci­ons per cap branca labo­ral i que sovint tenen addicció a les pan­ta­lles, els aju­dem a pren­dre deci­si­ons que els han de millo­rar la vida”, explica Bus­quets. “Fem una anàlisi per esbri­nar què és allò que els resulta més interes­sant, els aju­dem a visu­a­lit­zar-ho per ells matei­xos i els acom­pa­nyem en el procés perquè ho acon­se­guei­xin”, rebla.

Cap centre públic

Catalunya ocupa la primera posició a l’Estat en nombre de terapeutes ocupacionals titulats –n’hi ha al voltant de 1.500–, seguida d’Extremadura i Madrid. Malgrat això, mentre les universitats públiques de l’Estat ofereixen el grau en teràpia ocupacional, a Catalunya només es pot cursar en universitats privades: a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (EUIT), adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), d’on surten una gran part dels sanitaris d’aquesta especialitat, i a la Universitat de Vic, que aglutina el 20%, aproximadament, del total de professionals graduats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.