Economia

El PGA de Caldes inverteix 34 milions i creix a Vilobí

Els promotors milloraran l’entorn del camp de golf amb una hípica, un celler i instal·lacions esportives entre els dos pobles

El llac per a activitats aquàtiques sense motor inclourà un ‘lake club’, un establiment d’oci i restauració

L’Ajuntament de Caldes vendrà aigua al de Vilobí en un pla especial

Les instal·lacions del camp de golf de Caldes de Malavella –el PGA Catalunya Resort– s’ampliaran a mitjà termini al límit dels termes municipals de Caldes i Vilobí d’Onyar. El conseller delegat del PGA, David Plana, confirma una inversió de 34 milions d’euros en un llac artificial amb un espai d’oci i restauració, una hípica i unes instal·lacions al costat dels camps d’entrenament del Girona (La Vinya).

Una de les principals novetats serà un llac naturalitzat a Vilobí. “Serà un llac en què no s’utilitzarà cap tipus d’additius i que, amb el nostre biòleg intern [Oriol Dalmau], treballarem com un espai natural del nostre complex, com ja fem a la resta d’espais naturals”, explica Plana. Els dos camps i l’edifici de serveis de La Vinya (vestidors, despatxos i gimnàs) ja són al terme de Vilobí, igual que el forat 7 del camp de golf.

El vi Camí Ral

Plana detalla que hi haurà un club al llac (lake club), “una zona d’oci i restauració al voltant i activitats aquàtiques sense motor”. El celler acompanyarà les vinyes plantades el 2017 i que, des del 2019, produeixen el vi “Camí Ral, rosat, negre i blanc”.

La millora del PGA –Associació de Professionals del Golf, en anglès– és possible gràcies a un conveni entre els ajuntaments de Vilobí d’Onyar i Caldes. El ple municipal dels dos pobles hi va donar el vistiplau el mes passat. Segons l’acord, el consistori de Caldes vendrà aigua potable al de Vilobí fins a un màxim anual de 12.648 metres cúbics d’ús domèstic amb uns preus que fixarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Posteriorment, el consistori de Vilobí vendrà l’aigua al PGA.

Atès que ho consideren d’interès públic, a Caldes han fet una modificació puntual del pla general i a Vilobí, el mateix amb les normes subsidiàries –el nou pla general va a un ritme molt lent. El complex residencial i esportiu es connectarà a la xarxa caldenca d’aigua potable, concretament amb el llac del Cigne, gràcies a una nova canonada.

El 13 de setembre del 2019, les societats PGA Golf de Catalunya i PGA Golf de Caldas van sol·licitar l’ampliació de les seves instal·lacions a l’ajuntament de Vilobí. Els promotors desenvoluparan un pla especial plurimunicipal, segons explica el regidor d’Urbanisme, Quim Vivas. L’ampliació es farà en sòl rústic i servirà per a activitats agrícoles, lúdiques i esportives, cosa que permet la llei d’urbanisme, explica.

El pla especial afecta 83 hectàrees (72,5 a Vilobí i 10,5 a Caldes). Són uns terrenys entre l’A-2, la C-25 (l’eix Transversal) i l’A-2 i la via del tren.

L’expansió del PGA, reconegut com una de les instal·lacions capdavanteres d’Europa, forma part d’un projecte més ampli i que arriba a gairebé els 50 milions d’euros.

LES XIFRES

83
hectàrees
desenvoluparà el pla especial plurimunicipal entre els dos pobles i que té l’aval de la Generalitat.
12.648
cúbics d’aigua a l’any vendrà l’ajuntament de Caldes al de Vilobí per a ús domèstic i per al PGA Catalunya Resort.
El debat

Una oportunitat o la venda del territori

L’alcalde, Salvador Balliu, explica que al PGA “hi treballen 500 persones i moltes són de Caldes”. Considera que és “una oportunitat” perquè dona feina a botigues i negocis dels pobles i dels voltants. En canvi, per Marc Martínez, de SOM Caldes-Amunt –grup que rep el suport de la CUP–, el creixement del PGA és “la venda del territori. Ara són més taxes, però a la llarga, quan s’acabi la urbanització, seran més despeses perquè els camins són municipals”. Per Martínez al darrere hi ha una futura urbanització a Vilobí d’Onyar.

L’afectació als dos pobles

“Turisme de qualitat” i pas d’aus en lloc de camps de conreu

L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, considera que tenir el PGA els beneficia. “Què volen els pobles? Turisme de qualitat. Que la gent vingui i gasti. Nosaltres ho tenim.” Balliu es refereix al fet que actualment tenen en marxa obres com ara l’institut, l’ampliació de la comissaria de policia, l’escola de música i el final de la reforma del carrer Llagostera gràcies als diners rebuts del golf. “No hem apujat impostos, tenim un IBI barat en comparació amb altres pobles similars. Hem venut parcel·les del golf i en tenim més. Per què tenim una parcel·la allà si el que necessitem és tenir-ne una aquí [al nucli urbà]?”, es pregunta, retòricament.

A Vilobí consideren favorable que el complext turístic s’expandeixi en el seu municipi. “Ara són uns camps de conreu; la majoria de secà. S’hi fa blat una vegada a l’any. [...] A més, el llac artificial tindrà un sistema de filtratge natural i, amb la vegetació de marges i petits bosquets, la natura millorarà molt. Segons el seu estudi biològic, aquest punt es podria convertir en un punt de pas d’aus migratòries”, assenyala el regidor d’Urbanisme, Quim Vivas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.