Política

política

El PSOE s’obre a canviar l’amnistia entre crides a fer possible l’acord

El PSOE s’obre a introduir canvis al text de la llei d’amnistia sempre que es garanteixi la constitucionalitat i “seguretat jurídica” del mateix. Ho fan ministres de Pedro Sánchez entre crides a Junts perquè “reconsideri” la seva oposició d’ahir al redactat mentre Sumar demana a PSOE i Junts mà esquerra per poder trobar un “punt intermedi” que permeti aprovar la llei i el president Aragonès “una reflexió” i “responsabilitat” als partits per no “posar en risc” la llei. Entretant, Junts reafirma que l’amnistia ha de ser “integral” i no pot deixar imputats a mercè de jutges que interpreten de manera arbitrària i intencionada el delicte de terrorisme, per exemple.

L’endemà del no de Junts que força que la llei torni a la Comissió de Justícia per negociar possibles canvis, ministres del PSOE com María Jesús Montero, Pilar Alegría, Félix Bolaños i Óscar Puente demanen a la formació de Puigdemont que “reconsideri” la seva posició davant un text que consideren “impecable” legalment tant pel que fa a la Constitució com a les lleis europees. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, adverteix a Junts que “qualsevol text d’amnistia no és constitucional. El que el Govern va promoure sí que ho era”. Qualsevol canvi al text no pot deixar en fals la “seguretat jurídica” de la llei, adverteixen els ministres però també el líder del PSC, Salvador Illa. Tant Montero en entrevista a TVE com el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, en entrevista a la Ser, han admès que hi ha “marge per negociar” i per continuar “treballant en la llei”.

En declaracions a RAC1, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit al PSOE que incomplirà el pacte d’investidura si no proposa una llei d’amnistia “integral” per a tots els imputats o condemnats per causes relacionades amb el procés. Turull argumenta que al text pactat “no hi havia vies d’aigua però les han obert a cops de martell i ara les hem de blindar” en referència a la imputació de terrorisme contra Tsunami i els CDRs i de conspiració amb la dictadura de Putin que fan dos jutges. “La base [del pacte d’investidura] era la llei d’amnistia i que no quedés gent pendent. Si aquesta base falla, a la resta no cal ni que hi arribem”, conclou Turull en relació a garantir l’estabilitat del govern de Pedro Sánchez.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha cridat els partits impulsors de la llei a la “reflexió” i a la “responsabilitat” per no “posar en risc” una llei “necessària” per “acabar amb el dolor que estan patint centenars de persones a Catalunya”. Per la seva banda, Jaume Asens, negociador de Sumar pel pacte d’investidura i exlíder d’Unides Podem al Congrés, ha demanat en una entrevista a TV3 un esforç per part del PSOE i Junts per trobar “un punt intermedi” encara possible però adverteix que l’amnistia és ara en “dimensió desconeguda” i que, forçant “escenaris maximalistes”, se’n pot anar en orris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.