Política

Política

Creix la pressió a Junts en el compte enrere per tornar a portar la llei d’amnistia a votació

Els socialistes defensen el text tot i que Illa assegura que seran “generosos” amb la formació de Puigdemont

Creix la pressió a Junts perquè aprovi la llei d’amnistia amb l’actual text “sòlid” i “robust” que passaria els “filtres” del Tribunal Constitucional i la justícia europea. Després que dimarts la formació de Carles Puigdemont es mantingués ferm en la seva postura per intentar incloure els investigats per delictes de terrorisme i alta traïció del casos Tsunami Democràtic i Volhov, les veus crítiques amb el bloqueig de Junts de la llei amb el seu vot en contra del text presentat ha fet pujar el to dels partits contra el que consideren va ser un “error”. Amb tot, des del PSC, han assegurat que seguiran negociant i seran “generosos” amb Junts per poder tirar endavant la llei.

El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha acusat Junts d’haver “fallat al conjunt de Catalunya” amb el seu “bloqueig” de la llei, defensant que el projecte de llei “normalitza la situació social, política i institucional de Catalunya”. Tot i això, ha avançat que seguiran negociant amb Junts per desencallar la llei, tot assegurant que seran “generosos” amb la formació i persistiran en l’objectiu de “girar full”.

Des del govern espanyol, però, continuen defensant el text presentat en votació al Congrés i, segons fonts citades per Efe, es mostren convençuts que la proposta rebutjada ofereix totes les garanties per amnistiar els represaliats del procés. A diferència del que ha dit Illa, afirmen que no preveuen canvis de pes que sí podrien posar en risc el text. Per això, centraran els seus esforços a convèncer Junts perquè li donin suport, malgrat que s’hi jugueen perdre els suports que va aconseguir per investir Pedro Sánchez i aconseguir una majoria parlamentària, per exemple, per aprovar els pressupostos. Un cop rebutjada dimarts, la llei ha de tornar ara a la comissió de Justícia per intentar incloure aquelles esmenes que permetin assolir els suports necessaris per en unes setmanes tornar a ser sotmesa a votació al ple del Congrés.

El recent nomenat viceconseller d’Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, ha tornat a destacar la “robustesa” de la llei en una entrevista a Eldiario.es, tot alertant que davant “jutges amb metralleta que intentaran foradar” la llei, ningú “pot donar cap garantia” que es blindi l’amnistia totalment. Per això ha retret a Junts que no facilités l’aprovació de la llei i els ha avisat que no poden condicionar el suport a la llei a “uns jutges que van ’a sac’ per intentar que no sigui aplicable”. Considera que tots “sabem com és l’Estat” i que encara que la llei sigui “robusta” la “intentaran foradar per totes bandes”.

Des d’En Comú Podem, la seva líder, Jéssica Albiach, ha defensat un cop més l’opció defensada per Jaume Asens, assegurant que la llei s’ha d’aprovar “tal com està acordada i es va portar a votació la setmana passada” i ha proposat que “els encaixos legislatius que calgui” es facin “després”. Per això ha reiterat que ara mateix la llei “és sòlida i robusta” i s’ha mostrat confiada que “pot passar el filtre del Tribunal Constitucional i d’Europa”.

Per la seva banca, el dirigent del PP, Alberto Nuñez Feijóo, ha acusat Pedro Sánchez de posar-se “la toga de magistrat” per dictar una “sentència absolutòria per a tots els seus socis” i així “suplantar” els jutges respecte a les causes per terrorisme derivades del procés i l’aplicació de la llei de l’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.