Opinió

Contra xifrada

Anna Pinter Pla

Quan l’empresa fa mal

Un de cada cinc treballadors a la Unió Europea pateix una malaltia mental. La xifra no ha fet res més que augmentar des de la pandèmia, i la UE ha declarat aquest fenomen una emergència que cal apaivagar. Resulta que el 50% dels problemes de salut mental de la població ocupada estan relacionats directament amb els seus treballs, segons un estudi que va fer la plataforma Infojobs.

Per a Esther Casademont, experta en gestió de persones, el món laboral s’està transformant a una velocitat vertiginosa amb factors com ara la digitalització, la dispersió geogràfica, un teletreball que si és a temps complet té conseqüències greus en la salut mental, la IA i altres. “La llista no s’acaba i va conformant a poc a poc aquesta tempesta perfecta, allò que Byung Chul Han anomena “la societat del cansament”, afegeix Casademont.

Davant aquestes evidències, la UE ha engegat diferents iniciatives per atacar el problema, un d’ells és finançar el projecte Prosperh, amb què es pretén promoure la salut mental i també física al lloc de treball. L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar de Barcelona és justament qui encapçala aquest megaprojecte que realitzarà un consorci internacional de 21 socis de 19 països i amb un pressupost de 6 milions d’euros.

Daniel Guinart, metge adjunt del servei de psiquiatria de l’Hospital del Mar i professor de psiquiatria i medicina molecular a Hofstra University de Nova Iork, que és qui lidera la participació de l’Estat en el projecte, explica que el més innovador d’aquesta iniciativa és que es tindran en compte tant els mals físics com els mentals en la feina, dos aspectes que fins ara s’havien abordat de manera separada. “Quan una persona té mal d’esquena, per exemple, és més procliu a estar ansiós, deprimit i cremat a la feina, però hi ha casos en què el procés es dona a l’inrevés, i d’aquí la importància d’estudiar-ho d’una manera conjunta”, diu Guinart. L’encàrrec que els ha fet la UE és que a partir d’estudis i anàlisis científics del vincle entre les diferents patologies que es generen a l’empresa, dissenyin una eina que posi fre al problema. A més a més perquè haurà de tenir present tant el cost econòmic de les empreses no saludables sinó també l’estat de la salut mental al teixit empresarial.

Guinart explica que de Prosperh, n’haurà de sortir una plataforma en línia, destinada a responsables de gestió de persones i directius d’empreses amb un conjunt de recursos per a la millora del benestar al lloc de feina. També constarà d’una versió app, perquè el mateix l’empleat pugui monitoritzar el seu estat de salut i implementar accions correctives. L’Hospital del Mar, que ja hi ha implicat la Fundació Pimec, per arribar a la petita i mitjana empresa, està, ara com ara, fent recerca d’empreses que vulguin participar en el pla pilot.

50%
La meitat dels problemes de salut mental que té la població ocupada estan relacionats, directament, amb el lloc de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.