Gran angular

DE MEMÒRIA

Les llotges catalanes

No es va construir cap llotja a la veïna corona de Castella-Lleó. Això és el que va descobrir en un moment difícil (els anys 1940) Romà Perpinyà Grau, l'economista de Reus que ha estat considerat un dels millors economistes hispànics del segle XX. Només n'hi ha equivalents a Florència i altres repúbliques italianes

Si calgués sin­te­tit­zar amb una sola paraula el que ha estat històrica­ment l'eco­no­mia cata­lana aquesta paraula podria ben bé ésser “llotja”. Una llotja és un espai obert i cobert cons­truït per fun­ci­o­nar específica­ment com a mer­cat per a mer­ca­ders o comer­ci­ants. Pot ésser gene­ral o tenir una certa espe­ci­a­lit­zació i, ales­ho­res, diem: llotja de mar, llotja de cere­als, llotja del peix, llotja de l'oli, llotja de la seda o llotja del cànem.

El cas català és excep­ci­o­nal, car a tots els ter­ri­to­ris de l'antiga con­fe­de­ració cata­la­no­a­ra­go­nesa es van cons­truir, a par­tir de 1339, grans llot­ges, seguint el model de la pri­mera: la Llotja de Mar de Bar­ce­lona. Foren uns edi­fi­cis de grans dimen­si­ons i de gran bellesa: la Llotja de la Seda de València, cons­truïda a par­tir de 1482, ha estat decla­rada, per la Unesco, Patri­moni de la Huma­ni­tat.

Coetània­ment, no se'n va cons­truir cap, de llotja, a la veïna corona de Cas­te­lla- Lleó. Això és el que va des­co­brir en un moment difícil (els anys 1940) Romà Per­pinyà Grau, l'eco­no­mista de Reus que ha estat con­si­de­rat un dels millors eco­no­mis­tes hispànics del segle XX. Només n'hi ha equi­va­lents a Florència i altres repúbli­ques ita­li­a­nes. Així i tot, la Log­gia della Sig­no­ria de Florència no era un mer­cat, era un espai públic des­ti­nat a fes­tes i cerimònies de gran solem­ni­tat. I la Log­gia del Mer­cato Nuovo és de 1547. A Gènova, la Log­gia dei Mer­canti és poste­rior: de 1589

A par­tir de Bar­ce­lona, i durant 200 anys, es van anar cons­truint les grans llot­ges cata­la­nes, que (asso­ci­a­des, o no, als Con­so­lats de Mar), són, sovint, un del prin­ci­pals cen­tres d'atracció de les ciu­tats on es loca­lit­zen.

Després de la de Bar­ce­lona, les llot­ges cons­truïdes foren: Tor­tosa (1368-73), Cas­telló d'Empúries (1393), Per­pinyà (1397, ampli­ada el 1554, amb l'estada del rei empe­ra­dor Car­les I a la ciu­tat), Palma de Mallorca (1420-52, Sa Llonja, obra mes­tra de Gui­llem Sagrera), València (1482-92, pro­jec­tada per l'arqui­tecte gironí Pere Comte), Sara­gossa (1541-51, obra del poli­facètic Joan de Sari­nyena), Alcanyís (1570, for­mant cos amb la casa de la vila), Gra­no­llers (1586, la Por­xada de Gra­no­llers), Cas­telló de la Plana ( 1603, la Llotja del Cànem).

No totes, és clar, tenen les matei­xes dimen­si­ons, ni totes han seguit tra­jectòries sem­blants o paral·leles. Però, el que sug­ge­ri­ria Per­pinyà Grau és que la sim­ple existència d'aquest con­junt for­mi­da­ble de llot­ges cata­la­nes (amb, lògica­ment, diferències entre elles) és un fet molt relle­vant. En dos àmbits: en l'àmbit hispànic, car sim­bo­lit­zen les grans diferències entre les eco­no­mies de Cas­te­lla-Lleó i de Cata­lu­nya-Aragó. I, en l'àmbit euro­peu, car donen pis­tes sobre les pos­si­bi­li­tats de crei­xe­ment de les eco­no­mies de l'antiga con­fe­de­ració cata­la­no­a­ra­go­nesa.

Segons el pròleg de 1943 (a la història econòmica de Jaume Car­rera Pujal) que va escriure Per­pinyà Grau, la diferència és clara: “Cas­te­lla va tenir fires, els reg­nes medi­ter­ra­nis van tenir llot­ges.” L'expli­cació és acadèmica: “Aquesta (diferència) és una mos­tra de la seva diversa infra­es­truc­tura.” Però, segueix: “A Cas­te­lla, con­trac­tació periòdica, amb temps limi­tat, grans distàncies, població dis­persa, colli­tes que es poden guar­dar i con­cen­tra­des len­ta­ment.”

En canvi, a Cata­lu­nya-Aragó, “el mar i les distàncies menors en les peti­tes, però pobla­des, ter­res en forma de ven­tall, dona­ven, al tràfic dels grans i petits ports de Cata­lu­nya, Mallorca i València, la pos­si­bi­li­tat i la neces­si­tat de la con­trac­tació diària, i la fe de la paraula donada. Cada con­tracte era petit en el seu volum, i, en mer­ca­de­ries d'espècie molt diversa, segons ori­gen i segons època.” Segueix, la llista cro­nològica de llot­ges.

Aquesta pràctica –diària, i intensa- con­tribuí a la fixació del dret mer­can­til: “A la Medi­terrània, el Dret va seguir al cos­tum. Es va mani­fes­tar i fixar en Usat­ges, Furs i Lli­bres del Con­so­lat de Mar, en què la casuística reflec­teix molt més la rea­li­tat que els monu­ments jurídics de les Par­ti­das.

La Llotja de Mar

Si el fort creixement econòmic català iniciat al darrer terç del segle XVII té una icona, aquesta icona és la nova llotja construïda a partir de 1746, embolicant i ampliant l'antiga. La nova llotja, però, va tenir, a més de les funcions d'espai de contractació comercial de la primera, altres funcions. Fou la seu del govern econòmic del Principat: la Reial Junta de Comerç de Barcelona. Fou l'espai on s'aixoplugaren els ensenyaments tècnics d'alt nivell que necessitava la nova indústria, i el laboratori d'introducció dels avenços científics de la Il·lustració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.