Empreses

Fàrmacs per a malalties rares incurables

Mynoryx Therapeutics amplia capital per fer recerca i tractar malalties d'origen genètic

Aquestes malalties afecten sobretot els nens, i són tan greus que no se'n surten

El compromís de Mynorix Therapeutics és trobar tractaments per a malalties minoritàries greus i que especialment es detecten en la població infantil ja que tenen a veure amb un defecte d'origen genètic. Es calcula que actualment hi ha unes 7.000 malalties rares i de les quals només el 10% tenen alguna mena de tractament i no sempre aquests fàrmacs serveixen per a totes les variants de la malaltia.

Amb l'objectiu de mirar d'aportar solucions en un camp tan desconegut, Marc Martinell, químic de professió, es va plantejar centrar la seva carrera professional en la recerca de la biotecnologia. Explica que va ser arran d'una vivència personal i coincidint amb l'edició que la Marató de TV3 va dedicar a les malalties minoritàries, l'any 2009, que va acabar per decidir-se. Aviat va poder comptar amb el suport, els coneixements i l'experiència dels seus dos socis, Joan Aymamí i Xavier Barril, que l'octubre del 2011 van crear Minoryx Therapeutics. Des d'aleshores treballen plegats en el desenvolupament d'uns fàrmacs coneguts com a xaperones farmacològiques, que ajuden a millorar la funcionalitat de les proteïnes que arran de la malaltia no funcionen bé i que puguin arribar al cervell. “Aquestes malalties afecten sobretot els nens, i són tan greus que molts no se'n surten i no arriben a l'adolescència. Si no es tracten tenen una afectació irreversible servera”, explica Martinell.

Amb aquest compromís social el projecte de recerca necessita ara d'una ampliació de capital de 700.000 euros i està en procés de captar fons per un total d'1,45 milions d'euros. Segons explica Martinell, ja s'ha aconseguit 1 milió en crèdits públics i subvencions, però per l'any vinent necessiten una aportació de capital privat de 250.000 euros. Per a Martinell, “si tens un bon projecte aconsegueixes ajudes, però també volen que n'hi aporti el privat”. Per ara, els petits inversors, molts dels quals no tenen res a veure amb el sector mèdic, ja han aportat la meitat del capital necessari. “Hi ha un component social important, però també s'esperen uns beneficis, perquè no som una fundació.” El retorn econòmic d'aquests projectes depèn dels resultats obtinguts, un cop fets els estudis clínics i es pugui llicenciar el producte.

Minoryx Therapeutics és l'única empresa de l'Estat espanyol que fa recerca en aquest camp i els seus únics competidors és una empresa americana. El Ministeri d'Economia els ha atorgat una ajuda Innpacto per liderar un consorci en l'àmbit espanyol per desenvolupar fàrmacs que actuïn com a xaperona farmacològica en dues malalties metabòliques avui incurables. Les malalties que ells investiguen afecten una de cada 100.000 persones. Treballar en un camp obliga a fer-ho amb agilitat per patentar el fàrmac abans que ningú. Els tractaments però, també han de ser més personalitzats i els estudis clínics porten a buscar pacients a diferents punts del món. Martinell destaca la importància d'estar a prop dels afectats i el seus familiars, així com els professionals i metges especialistes en aquestes patologies. “El fet de desenvolupar una teràpia també contribueixes a divulgar una malaltia que costen molt de diagnosticar per la seva raresa”, destaca. Ells treballen en col·laboració amb l'Hospital Sant Joan de Déu, l'institut de recerca Idibell de Bellvitge, la Univeristat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Madrid i les companyies catalanes Oryzon i Palo Biofarma, Sagetis, i les italianes Rare Partners i CISI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Fàrmacs per a malalties rares incurables

Publicat a