Opinió

Any de la serp, any del totxo

Setmanes enrere la comunitat xinesa celebrava l'arribada del nou any lunar, que, seguint el seu singular horòscop, correspon enguany a la serp. Es tracta d'un animal astut i ràpid, capaç d'esmunyir-se amb facilitat i resistir els ambients més difícils. Segurament és la bèstia que més s'avé al moment actual, després de cinc anys de dura crisi però amb perspectives de recuperació en alguns àmbits. Un d'ells és el sector immobiliari, on precisament els xinesos, tan llestos com la serp, ja comencen a fer ambiciosos plans.

Malgrat que les sempre qüestionades taxacions oficials no reflecteixen la magnitud real de l'ajust, és evident que el sector immobiliari es troba avui dia en un dels nivells més baixos de la darrera dècada, tant en preus com en vendes. Alguns fets, però, assenyalen que el pitjor potser ja ha passat i la tendència a partir d'ara no pot ser cap altra que cap amunt. A més d'haver completat ja la segregació dels actius tòxics dels bancs, un dels factors clau d'aquesta evolució serà la demanda d'immobles per part de compradors estrangers.

Al desembre, el magnat mexicà Carlos Slim adquiria un paquet de 439 immobles de La Caixa per uns 428 milions d'euros. Per a molts, l'home més ric del món no es pot equivocar, i aquesta operació confirma que els preus han “tocat fons”. Amancio Ortega, el propietari de Zara, continua també amb les seves milionàries compres i ja acumula bona part del passeig de Gràcia. D'altra banda, la Generalitat aconsegueix col·locar al mercat alguns dels seus edificis d'oficines, malgrat les diferències amb més d'un inversor immobiliari.

Serà, però, la demanda de russos i xinesos la que podrà reactivar amb força el mercat de l'habitatge, sobretot amb les perspectives de reforma legal que està plantejant el govern espanyol. En breu es podria modificar el reglament d'estrangeria per introduir el règim de “residència per inversió” que tan bé ha funcionat als països anglosaxons per atreure inversors estrangers. És evident que el dinamisme de Londres és degut en part a l'allau de compres d'immobles pels nou-rics xinesos, àrabs i russos, que poden obtenir la residència britànica amb una inversió d'almenys un milió de lliures. Fins i tot Portugal i Grècia tenen ara règims similars de residència per inversió amb llindars de 500.000 i 300.000 euros, respectivament.

Davant la imminència del canvi legal, la comunitat xinesa s'està preparant per canalitzar vendes d'immobles a través no només d'amics i coneguts a la Xina, sinó també d'agències i portals immobiliaris amb milions de clients. Com en altres àmbits, ha estat la comunitat xinesa de Madrid la que ha pres la iniciativa i ja està venent desenes de pisos a la rodalia de la capital, Alacant i Múrcia. Amb molts immobles catalans al “banc dolent” de Madrid, caldrà doncs que els catalans ens associem amb xinesos i russos per atreure aquests nous inversors i convertir l'any de la serp en el primer any en què el totxo comença a revifar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.