Eines

Documents reduïts a miques de 320 mm²

La destrucció de documents a què obliga la llei de protecció de dades s'aplica de manera lenta, sobretot en el sector de les petites i mitjanes empreses

A més de paper, també es destrueixen suports com ara CD, DVD i discos durs

Nòmines, fac­tu­res, currículums, ofer­tes, pres­su­pos­tos, infor­mes, his­to­ri­als mèdics, sig­na­tu­res, cor­reus electrònics... N'hi per donar i per ven­dre, de docu­ments que l'empresa un dia o altre ha d'eli­mi­nar perquè ja no li fan ser­vei però sí nosa. El que passa és que aquesta eli­mi­nació s'ha de fer d'acord amb estric­tes pro­to­cols que esva­ei­xin qual­se­vol pos­si­bi­li­tat d'un ús com­pro­me­te­dor per a les per­so­nes.

La llei orgànica de pro­tecció de dades (LOPD) és l'eina que regeix perquè d'un paper impru­dent­ment llençat a les escom­bra­ries ningú n'extre­gui infor­mació valu­osa per fer ser­vir en con­tra dels interes­sos d'algú. La LOPD fixa tot un seguit de reque­ri­ments d'apli­cació: obliga l'empresa a dotar-se d'un con­te­ni­dor de segu­re­tat amb clau i, quan con­tracta una empresa per des­truir els docu­ments, cal sig­nar un con­tracte de con­fi­den­ci­a­li­tat, fer el trans­port de docu­ments amb bos­ses de segu­re­tat amb bri­des seri­a­des i tri­tu­rar el paper a un nivell 3, segons la nor­ma­tiva euro­pea DIN32757, que deixa la brossa de paper a menys de 320 mm², entre altres dis­po­si­ci­ons.

La gene­ra­lit­zació del que dis­posa la LOPD és un xic lenta a l'Estat espa­nyol, on s'estima que només un 50% de les empre­ses com­plei­xen, a diferència del que passa als estats veïns de la UE, on gai­rebé el 100% de les empre­ses tenen cura de fer miques els seus papers de manera rigo­ro­sa­ment orde­nada. Amb tot, com ha pogut cons­ta­tar Ramon Fer­rer, direc­tor de Delete, una de les prin­ci­pals empre­ses del sec­tor, “després de casos amb molta reper­cussió en què la fugida de docu­ments ha des­ta­pat un gran escàndol de cor­rupció o espi­o­natge indus­trial, s'ha incre­men­tat la demanda d'aquests ser­veis.” Casos com per exem­ple el dels papers de l'extre­so­rer del PP Luis Bárce­nas o els pre­sump­tes actes de cor­rupció detec­tats en diver­sos ajun­ta­ments han ser­vit d'estímul perquè, sobre­tot en l'admi­nis­tració local, s'hagi accen­tuat el zel pel que fa a la des­trucció de docu­ments de caràcter con­fi­den­cial. Docu­ments que hipotètica­ment podrien ser uti­lit­zats com a prova incul­patòria per un jutge. Ara mateix, els sec­tors con­si­de­rats més sen­si­bles a l'apli­cació de la LOPD són con­sul­to­ries, hos­pi­tals, labo­ra­to­ris i els diver­sos nivells de l'admi­nis­tració pública.

És en el seg­ment de la pime on costa més que es pren­gui consciència de la importància de ges­ti­o­nar bé els paper pro­pis, com diu Fer­rer: “Els costa ser prou cons­ci­ents que si llen­cen de forma indis­cri­mi­nada a les escom­bra­ries nòmines, currículums o fac­tu­res, com han fet sem­pre, pot venir un ins­pec­tor de l'Agència de Pro­tecció de Dades i mul­tar-los. Saben que hi ha una llei, però, errònia­ment, pen­sen que està enfo­cada a la gran empresa.” I les san­ci­ons estan ben per­fi­la­des: fins a 60.000 euros per docu­ments de baixa importància, com ara currículums; fins a 300.000 euros pels d'importància mit­jana, com ara nòmines, i 600.000 euros quan es tracta de docu­ments com per exem­ple his­to­ri­als de salut o que fan referència a les cre­en­ces reli­gi­o­ses. Al llarg dels dar­rers anys, hem pogut seguir als mit­jans com una asse­gu­ra­dora era mul­tada per haver llençat docu­ments con­fi­den­ci­als al con­te­ni­dor del paper; que al cos­tat d'un jut­jat d'Ala­cant es podien reco­llir en con­te­ni­dors infor­mes judi­ci­als de menors i que un bingo del car­rer Urgell de Bar­ce­lona dei­xava al mig del car­rer piles i piles de fit­xes dels seus cli­ents amb les cor­res­po­nents dades per­so­nals. En aquests casos, les mul­tes han anat dels 6.000 als 300.000 euros.

També és cert, i no podia ser altra­ment, que la crisi difi­culta que l'empresa es posi al dia. Ade­quar-se al que esta­bleix la norma obliga a con­trac­tar una con­sul­to­ria perquè dis­se­nyi un pla de gestió i des­trucció de docu­ments de l'empresa, amb la seva memòria, i això, pel cap baix, suposa una des­pesa de 500 euros, als quals cal afe­gir els 30 euros que pot cos­tar con­trac­tar un ope­ra­dor perquè cada mes tri­turi la pape­rassa. Val a dir que, com reco­nei­xen molts juris­tes, la LOPD, con­ce­buda per a un entorn empre­sa­rial com el nos­tre, en què sovint es deixa dur pel “feta la llei, feta la trampa”, és espe­ci­al­ment dura i infle­xi­ble, cosa que en difi­culta l'apli­cació. Pre­ci­sa­ment, al si de la UE es debat actu­al­ment la con­veniència de refor­mar la regu­lació perquè sigui més dúctil, per a pimes i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. Alguns estats dema­nen que la figura del dele­gat de dades, ara obli­gatòria per a empre­ses de tres-cents tre­ba­lla­dors, sigui opci­o­nal. Empre­ses com Delete no només des­tru­ei­xen paper, sinó que també poden eli­mi­nar docu­ments allot­jats en dife­rents suports, com ara dis­quets, CD, DVD, dis­cos durs, etc. Molt sovint, aquests suports emma­gat­ze­men dades prou relle­vants, que tenen a veure amb tas­ques de recerca i inno­vació de l'empresa, per la qual cosa les nor­mes de segu­re­tat es poden extre­mar, tal com relata Ramon Fer­rer, des de l'experiència de Delete: “Empre­ses del sec­tor del vide­o­joc ens han arri­bat a dema­nar que por­tem la tri­tu­ra­dora als seus locals per des­truir CD o dis­cos durs que con­te­nen pro­va­tu­res sobre alguns jocs, i en aquest cas ni sor­tim al car­rer.” Els docu­ments que són reduïts a miques de 320 mm² tin­dran una nova vida, dins del prin­cipi que tot s'apro­fita. Així, després de tri­tu­rar el paper, l'ope­ra­dor com­pacta el mate­rial i tot seguit el duu a plan­tes de reci­clatge, on se'n fa cel·lulosa, que ser­veix per fabri­car paper de qua­li­tats bai­xes, el que s'uti­litza per a les capses de saba­tes.

Atomització i caiguda de preus al sector

En el sector de les empreses que es dediquen a la destrucció de documents, hi trobaríem un primer nivell de grans empreses que operen a escala estatal. Hi trobaríem aquí empreses d'una certa volada, com ara DSD, la líder, que amb cinc naus té capacitat per subministrar servei a tota la geografia espanyola. Altres grans operadors serien Destrupac i Delete, una empresa que amb una plantilla de set persones fa una mitjana de 2.000 destruccions anuals, amb un volum de 600 tones de material destruït.

En un segon nivell, hi hauria empreses d'àmbit més local, al voltant d'una seixantena a tot l'Estat, una quinzena a Catalunya. Es tracta de petites empreses amb màquina trituradora amb un autònom al capdavant.

Darrerament, la competència s'ha accentuat amb l'entrada en dansa dels recuperadors de paper, que hi entren creant una empresa annexa de destrucció de documents. Amb aquestes empreses, els preus es rebenten, amb ofertes de cobrar 50 euros l'any per endur-se els papers. Les empreses més genuïnes denuncien que aquests nous operadors no són prou escrupolosos, ja que no signen un contracte de confidencialitat i fan servir contenidors de cartró, que no són tan segurs. Val a dir que moltes empreses, que no volen gastar en destrucció, encara segueixen recorrent als simples recicladors de paper, que, després de la recollida i emmagatzematge, no garanteixen la seguretat de la informació, perquè només compren i venen paper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.