Opinió

Dels ‘emperdedors' als emprenedors

Ja fa unes set­ma­nes que el pre­si­dent Rajoy i els mem­bres més pro­pers del seu govern s'escar­ras­sen a pre­sen­tar arreu l'avant­pro­jecte de llei de suport als empre­ne­dors com una de les refor­mes “estre­lla” d'aquest final d'any que ens hau­ria de per­me­tre albi­rar aviat el final de la llarga crisi. Sens dubte, tro­bar feina per als cinc mili­ons d'atu­rats de l'Estat exi­geix suport als empre­ne­dors i als empre­sa­ris en gene­ral, els únics capaços d'arris­car i gene­rar ocu­pació. No queda clar, però, que l'avant­pro­jecte esmen­tat per­meti dei­xar enrere la figura dels “emper­de­dors”, malau­ra­da­ment tan comuna al nos­tre país.

De la mateixa manera que el 2010 la llei d'eco­no­mia sos­te­ni­ble del lla­vors pre­si­dent Zapa­tero no con­vertí el país de la nit al dia en un para­digma de l'eco­lo­gia i de la pro­tecció del medi ambi­ent, serà també difícil que una nova llei al BOE espe­roni l'empre­ne­do­ria i mul­ti­pli­qui de cop i volta el nom­bre d'empre­ses. Més aviat ens cal una trans­for­mació més pro­funda de les lleis, de la pràctica de les admi­nis­tra­ci­ons, del sis­tema finan­cer, però també de la nos­tra cul­tura empre­sa­rial.

L'avant­pro­jecte pre­veu un seguit de mesu­res d'estímul fis­cal, que, tot i el seu abast limi­tat, són llo­a­bles en els temps actu­als de con­so­li­dació als comp­tes públics. Aques­tes mesu­res, però, pot­ser no com­pen­sen la vora­ci­tat recap­ta­dora de l'admi­nis­tració tri­butària i la seva acti­tud sovint agres­siva envers els empre­sa­ris a base d'ins­pec­ci­o­nar, com­pro­var i san­ci­o­nar. La pròpia pre­sen­tació de nom­bro­ses decla­ra­ci­ons tri­butàries, mol­tes d'elles mera­ment infor­ma­ti­ves i, per tant, fins a cert punt redun­dants, repre­senta una càrrega prou fei­xuga per als empre­ne­dors.

Les mesu­res rela­ci­o­na­des amb el finançament sem­blen ben adreçades a afa­vo­rir la capi­ta­lit­zació de les empre­ses, la rein­versió de bene­fi­cis i la recerca de recur­sos més enllà de la banca, per exem­ple per mitjà de les emis­si­ons de renda fixa. En el cas dels empre­ne­dors i les pimes el pro­blema rau, però, en la manca de mida per poder recórrer als mer­cats de capi­tals. Per tant, serà aquí més impor­tant com­pro­var de quina manera s'implan­ten el pro­jecte d'un mer­cat de renda fixa per a pimes i l'anun­ci­ada ini­ci­a­tiva his­pa­no­a­le­ma­nya per finançar pimes amb recur­sos de l'ICO i la KfW ale­ma­nya.

L'empre­ne­do­ria i el crei­xe­ment empre­sa­rial exi­gei­xen també al nos­tre país un canvi de men­ta­li­tat entre els pro­pis empre­sa­ris, massa sovint par­ti­da­ris de “morir sols” abans de “dei­xar-se acom­pa­nyar”. En un moment de greu sequera cre­ditícia als bancs, es fa ine­vi­ta­ble donar entrada al capi­tal a nous socis, explo­rar fórmu­les de col·labo­ració entre empre­ses, com­par­tir pro­jec­tes, així com anar a cer­car els recur­sos als indrets més insos­pi­tats. Les ali­an­ces amb inver­sors de països emer­gents són per exem­ple una fórmula útil que per­met no només obte­nir valu­o­sos recur­sos finan­cers sinó també acce­dir a aquells mer­cats d'alt crei­xe­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.