Gran angular

Josep González

President de Pimec

“Volem deixar clar que tenen un teixit de pimes i autònoms molt enfadat”

Estem discriminats respecte de les grans empreses a pesar dels discursos de suport a la pime
L'augment de les cotitzacions a la Seguretat Social ha estat un dels punts més sensibles

El pròxim 19 de març la patronal Pimec ha convocat un acte de reivindicació empresarial que pretén reunir més d'un miler de pimes i autònoms al Palau de Congressos de Barcelona. Sota el lema de Diguem prou la patronal vol mostrar el descontent generalitzat entre un teixit que se sent discriminat respecte de les grans empreses en el tracte de les administracions. Pimec deixa clar que l'avís és per a tothom però reconeix que per competències és el govern de Rajoy qui més ha de parar atenció.

No serà la primera vegada que Pimec portarà les seves bases al carrer. Ja ho va fer el 2009 en una concentració davant el Congrés dels Diputats de Madrid, aleshores amb la lluita contra la morositat com a principal bandera, i ho va fer també el 1992 convocant 7.000 empresaris a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar per la introducció de l'IAE i amb el lema que s'ha recuperat ara, Diguem prou.

En aquesta ocasió quina és la gota que ha fet vessar el got de la paciència?
Aquest cop ha estat més un cúmul de coses tot i que el tema més sensible ha estat que en un any s'han produït fins a quatre augments de les cotitzacions a la Seguretat Social. Un altre aspecte és l'augment del cost de l'energia, perquè és que a més portem una deriva que porta què ningú no sàpiga quant pagarà l'any que ve. La pressió fiscal que no para de créixer seria un tercer element, i evidentment la manca de crèdit. I tot això es resumeix en un sol argument i és que la gran oblidada per part dels governs és la pime i l'autònom.
Aquesta llista de greuges no afecta també les grans empreses?
No els afecta igual. En la factura energètica, per exemple, els darrers augments s'han centrat en el coeficient fix, i això vol dir que proporcionalment augmenta més per a les pimes. En la manca de crèdit també és evident, fins i tot el BCE reconeix que les pimes tenen molt més difícil accedir a finançament. I després hi ha altres problemàtiques, com l'excés de burocràcia que també afecta més les petites, perquè les grans tenen departaments específics que se n'ocupen però en una pime de cinc persones això fa perdre molt de temps.
Per tant no es van plantejar en cap cas convocar-lo amb Foment?
No, perquè per aquestes diferències potser hauríem trobat un rebuig a fer una manifestació d'aquestes característiques, tot i que això no treu que empreses adscrites a Foment es puguin inscriure a l'acte i em consta que això ja s'ha donat.
El discurs des de les diferents administracions que les pimes han de ser la prioritat és només això, un missatge que no passa de les paraules?
És veritat que aquest és el discurs que sentim per part de tots però després no es veu quan baixes a la realitat, i començant per la mateixa Unió Europea. A pesar de l'small business act que se suposava que havíem de posar la pime en el centre de totes les polítiques, si analitzem el que s'ha fet fins ara no sembla que puguem dir que ha estat així. El crèdit en aquests anys ha anat a les administracions i les grans empreses i mentre aquestes difícilment paguen més d'un 12% d'impostos sobre beneficis, les pimes passen del 20%. Estem plens d'exemples que les paraules dels governants tenen poc o res a veure amb el que després fan. O es mira més la pime o difícilment hi haurà recuperació econòmica.
Tenint en compte l'experiència d'altres mobilitzacions, esperen que l'acte del dia 19 canviï alguna cosa?
Si l'acte es fa de forma seriosa i amb arguments, sempre dóna resultat. El 1992 vam aconseguir congelar l'impost i evitar que s'actualitzés any rere any com estava previst i hauríem aconseguit tombar-lo si Foment s'hagués afegit a l'acte. I la concentració de 2009 va aportar un aplanament de les condicions per fer la llei de morositat.
I què esperen d'aquest?
Volem que entenguin que no podem seguir amb aquesta pressió fiscal, volem que ara que s'està parlant de recapitalitzar el deute de les grans empreses es tingui també en compte les pimes. Respecte de les cotitzacions, quin sentit té que d'una banda les augmentin i de l'altra plantegin una tarifa plana de 100 euros? De què serveix la moderació salarial si ens augmenten els costos de la Seguretat Social? I volem que arribi el crèdit a les pimes. Però en qualsevol cas el motiu de l'acte és deixar clar que tenen un teixit de pimes i autònoms molt enfadat i per això animo i espero que vinguin molts empresaris, quants més siguem més força tindrà l'acte i les propostes que es faran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.