Gran angular

DE MEMÒRIA

Refrescs ‘americans'

Segons un article signat per Fabian von Poser, aparegut a ‘Spiegel Online International' (8-8-2013), la presentació d'Aparici de la Kola-Coca a la fira mundial de Filadèlfia fou decisiva per a la sobtada aparició de la Coca-Cola. Llegim: “Just one years later, US pharmacist John Pemberton made history when he invented Coca-Cola”

Alguns empre­sa­ris inno­va­dors cata­lans i valen­ci­ans dels anys de la pri­mera glo­ba­lit­zació van intro­duir a Amèrica la idea –i la pràctica- de la pro­ducció indus­trial, a gran escala, de diver­ses begu­des, o refrescs, que, en alguns casos, són molt ori­gi­nals.

Afe­gint-se a una llarga experiència d'expor­tació de vins i aiguar­dents (i de taps de suro), que a par­tir d'un cert moment es va tra­duir en la plan­tació de vinyes a les àrees amb clima medi­ter­rani d'Amèrica (amb vari­e­tats com la Uva Vidi­e­lla a Uru­guai), alguns empre­sa­ris ori­gi­na­ris de les ter­res cata­la­nes van optar per inven­tar, també, unes noves begu­des no-alcohòliques i pro­duir-les mas­si­va­ment. Amb tra­jectòries, i resul­tats, molt diver­sos.

El 1885, Bap­tista Apa­rici, un dels tres empre­sa­ris valen­ci­ans que, con­jun­ta­ment, havien creat, cinc anys abans, una fàbrica de noves begu­des a Aielo de Mal­fe­rit (Vall d'Albaida), va pre­sen­tar a Filadèlfia (EUA), un nou pro­ducte. Era una beguda que estava feta amb cafeïna, her­bes medi­ci­nals, lla­vors rat­lla­des de cola i fulles de coca pro­ce­dents del Perú. El seu nom era: Kola-Coca. Aquesta beguda -fabri­cada a Aielo-, Apa­rici l'havia pre­sen­tat a diver­ses fires i expo­si­ci­ons d'Europa i Amèrica. Havia obtin­gut pre­mis, 20 meda­lles d'or, de Milà o Lon­dres, a Chi­cago o Filadèlfia.

Segons un arti­cle sig­nat per Fabian von Poser, apa­re­gut a Spi­e­gel Online Inter­na­ti­o­nal (8-8-2013), la pre­sen­tació d'Apa­rici de la Kola-Coca a la fira mun­dial de Filadèlfia fou deci­siva per a la sob­tada apa­rició de la Coca-Cola. Lle­gim: “Just one years later, US phar­ma­cist John Pem­ber­ton made his­tory when he inven­ted Coca-Cola.”

La Kola-Coca por­tava alco­hol i no fou paten­tada a l'Estat espa­nyol fins 1903. Men­tres­tant, la Coca-Cola nord-ame­ri­cana havia anat crei­xent. Però quan, al 1953, l'empresa ame­ri­cana va voler entrar a Espa­nya va haver d'enten­dre's amb la valen­ci­ana. El pacte esta­blia que l'empresa d'Aielo “it was allowed to go on pro­du­cing Kola Coca, but only an alcohòlic ver­sion”, i que l'empresa nord-ame­ri­cana pagava una certa quan­ti­tat de diners (30.000 pes­se­tes de 1953).

La història de Sidral Mun­det és una altra. Artur Mun­det era un inno­va­dor fabri­cant de taps de suro nas­cut el 1879 a Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà, emi­grat pri­mer a Nova York (als 16 anys!) i després a Mèxic.

A par­tir de 1902, Mun­det va començar a pro­duir una beguda no alcohòlica, feta de suc de poma pas­teu­rit­zat. El con­cen­trat de poma, per cert, Mun­det l'obte­nia, als pri­mers temps, de Canadà (com la sidra d'Astúries es feia, al 1980, amb pomes de Lleida). La nova beguda de poma va tenir –i segueix- un èxit extra­or­di­nari a Mèxic: el 1936 se'n fabri­ca­ven cada minut 120 ampo­lles. Als anys 1950, unes 600.000 cada dia. Més tard, el Sidral Mun­det s'exportà a Estats Units i a altres repúbli­ques ame­ri­ca­nes.

Paral·lela­ment, a par­tir de 1907, Mun­det inventà i per­fec­cionà una vari­ant del tap corona metàl·lic, amb una làmina aïllant de suro, que tin­dria un èxit extra­or­di­nari i li gene­ra­ria uns bene­fi­cis impor­tants.

A par­tir d'un cert moment, Artur Mun­det i Anna Giro­ne­lla, la seva muller, van finançar a Mèxic DF una mater­ni­tat, un hos­pi­tal infan­til, una residència per a anci­ans i un gran parc amb pis­tes espor­ti­ves: el parc Mun­det. Pro­jec­tat el 1944 i inau­gu­rat el 1956. A Bar­ce­lona, i d'acord amb la Dipu­tació de Bar­ce­lona, els Mun­det van con­tri­buir deci­si­va­ment a la cons­trucció de la nova Casa Pro­vin­cial de Cari­tat. El 1957, amb les Llars Mun­det, es pas­sa­ria de la fos­cor del car­rer de Mon­ta­le­gre del Dis­tricte V (o Barri Xino) a la llu­mi­no­si­tat de la Vall d'Hebron i la serra de Coll­se­rola.

A les Amèriques dels ini­cis del segle XX, doncs, begu­des refres­cants per a tot l'any d'ori­gen català i valencià: Kola-Coca i Sidral Mun­det. I una aigua mine­ral: l'Aigua Palau.

L'Aigua Palau

Les aigües mineromedicinals descobertes pels inques al segle XV al que després se'n dirà província de Salta de la República Argentina van començar a ésser explotades a partir de 1880 per Antoni Palau (Lleida, 1838-Tucuman, 1912), un metge català emigrat a Argentina. Palau va posar els fonaments tant de la construcció d'un hotel i balneari –que seria el primer d'Amèrica Llatina- dins un parc, com de les plantes embotelladores d'aigua. Un altre Vichy català, doncs. Aquest, a Amèrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.