Empreses

TIC per reduir la petjada hídrica

eFoodPrint difon un programari per registrar dades dels cultius agraris

L'ús d'aquesta eina informàtica permet reduir un 30% el consum d'aigua

El pagès ja no està pen­dent només del fet quan­ti­ta­tiu, de quan­tes tones anu­als ren­deix la seva explo­tació. En la nova cul­tura agrària ara cal tenir cura de si es pot min­var el con­sum d'aigua o reduir les emis­si­ons de CO², i per això calen eines informàtiques.

eFo­od­Print, firma espe­ci­a­lit­zada en l'ava­lu­ació de la sos­te­ni­bi­li­tat a les explo­ta­ci­ons agràries i radi­cada a Jun­cosa de les Gar­ri­gues, ofe­reix eines informàtiques perquè del camp estant es pugui mesu­rar el con­sum d'aigua, per rebai­xar-lo, així com la pet­jada de car­boni, i des­ple­gar una estratègia per miti­gar-la. Com explica el res­pon­sa­ble de Desen­vo­lu­pa­ment d'eFo­od­Print, Albert Duaigües, “de fet pro­por­ci­o­nem als page­sos dues eines informàtiques, el pro­gra­mari Hespèrides, per enre­gis­trar dades de camp de manera diària, i el pro­gra­mari eFo­od­Print ENV, que ser­veix per fer valo­ra­ci­ons al final del període de pro­ducció, en el moment de la collita”. Els pro­gra­ma­ris recu­llen dades de camp com la superfície de la par­cel·la, el tipus de sòl, el clima o el sis­tema de reg, i de vari­a­bles com els con­sums d'aigua, pes­ti­ci­des i fer­ti­lit­zants. L'anàlisi del pro­gra­mari, només amb un clic per­met conèixer el ren­di­ment pro­duc­tiu del camp i tot seguit pren­dre les mesu­res d'eficiència que s'escai­guin. Un dels pro­jec­tes de futur de l'empresa, com explica Duaigües, “és con­ver­tir els dos pro­gra­ma­ris en una gran pla­ta­forma tec­nològica que aju­da­ria el pagès a pren­dre deci­si­ons, tot con­ju­mi­nant dades de cos­tos com de sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal”.

Un dels cli­ents de la firma, el proveïdor de tomàquets Agraz, que tre­ba­lla amb 230 page­sos a Extre­ma­dura, ha acon­se­guit gràcies a aquesta eina de mesura estal­viar entre 1.000 m³ i 1.500 m³ d'aigua per hectàrea, un 30%. Com insis­teix Duaigües, “el pagès ja està ente­nent que la sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal està lli­gada a la reducció de cos­tos, i si rebai­xem la pet­jada hídrica i de car­boni també gas­ta­rem menys en l'explo­tació”. Val a dir que aques­tes eines TIC no només estan pen­sa­des per al gran cli­ent, sinó que el pagès modest també pot des­ple­gar el seu propi pro­grama de moni­to­rit­zació, ja que el preu de la versió bàsica del pro­gra­mari és de 1.500 euros. El nou pro­jecte d'eFo­od­Print és una apli­cació mòbil “per al tècnic agrònom i per al pagès: men­tre que el pri­mer fa reco­ma­na­ci­ons, el segon l'informa sobre la seva acció en reg i fer­ti­lit­zació, espe­ci­fi­cant hora­ris, quan­ti­tats, etc.; totes les dades que con­vin­gui”. És el pagès el que aca­barà fent els seus pro­pis càlculs: “Si la pet­jada de CO² es com­pon en un 40% de fer­ti­lit­zació, un 20% de fito­sa­ni­ta­ris, 20% d'ener­gia i un 9% de màqui­nes, amb l'ajut d'eFo­od­Print pot saber si, per exem­ple, reduint un 10% la fer­ti­lit­zació quina reducció obté en pet­jada de car­boni.” És impor­tant acla­rir que aquesta infor­ma­tit­zació també ve deter­mi­nada per la norma, cada vegada més exi­gent, per exem­ple, en l'ús més raci­o­nal dels fito­sa­ni­ta­ris. L'empresa, fun­dada el 2013, té cli­ents escam­pats per tot Espa­nya: des de l'esmen­tat Agraz o el fabri­cant d'ama­ni­des Flo­rette, fins a El Ciru­elo, pro­duc­tor de fruita de Múrcia, sense obli­dar les cli­ents locals, com ara Fruits de Ponent d'Alcarràs (Segrià) o l'IRTA, en l'àmbit més tec­nològic. La firma engega ara la seva expansió inter­na­ci­o­nal, que s'ini­ciarà a Xile. “És un mer­cat interes­sant per l'efecte con­tra­es­tació: allà el cicle pro­duc­tiu és invers al d'aquí. A més, al sec­tor agrari d'aquell país la reco­llida de dades no ha evo­lu­ci­o­nat tant com aquí.” Una altra de les acti­vi­tats d'eFo­od­Prints és la for­mació. A hores d'ara, ja ha for­mat prop d'un cin­quan­tena de tècnics agrònoms i
vuit-cents pro­duc­tors agra­ris, ja sigui pre­sen­ci­al­ment o o de manera vir­tual. La tec­no­lo­gia d'eFo­od­Print ha estat dis­se­nyada d'acord amb l'estàndard Water Foot­print Network, PAS 2050 i ISO 14046.

Associar coneixement divers

Les arrels d'aquesta empresa fundada el 2013 les trobem en un projecte del programari per calcular la petjada de carboni, l'Hespèrides realitzat a la Universitat Rovira i Virgili (URV).
El seu creador, Francesc Ferrer, es va associar amb Carles Martinoy de la tecnològica Click i Albert Duaigües per donar finalment forma a aquesta empresa, que enguany preveu facturar entre 150.000 i 200.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

TIC per reduir la petjada hídrica

Publicat a