Gran angular

DE MEMÒRIA

El repte del capitalisme financer (i 2)

La societat catalana havia descobert les virtualitats –i els estralls- del capitalisme financer. Una forma de compensar-ne les vessants destructives és la creació (des de mitjan segle XIX) de caixes d'estalvi. Com que, pel seu origen prudent i moderat, les caixes no podien finançar alguns dels grans projectes d'interès col·lectiu, el 1914, la Mancomunitat de Catalunya va posar en marxa un banc públic nou: la Caixa de Crèdit Comunal

El pri­mer trac­tat sis­temàtic de la nova etapa de la història del capi­ta­lisme sor­gida a finals del XIX a les àrees més madu­res d'Europa és del 1910 i es titula El capi­tal finan­cer: un estudi de l'evo­lució recent del capi­ta­lisme. El seu autor, l'eco­no­mista vienès Rudolf Hil­der­ding. El 1991, als pro­legòmens de la vora­ci­tat finan­cera que hem vis­cut, aquest lli­bre va ser traduït de l'ori­gi­nal ale­many i edi­tat en català per l'eco­no­mista Gus­tau Muñoz.

Molt abans, però, la soci­e­tat cata­lana havia des­co­bert les vir­tu­a­li­tats –i els estralls- del capi­ta­lisme finan­cer. Una forma de com­pen­sar-ne les ves­sants des­truc­ti­ves va ser la cre­ació (des de mit­jan segle XIX) de cai­xes d'estalvi. Com que, pel seu ori­gen pru­dent i mode­rat, les cai­xes no podien finançar alguns dels grans pro­jec­tes d'interès col·lec­tiu, el 1914, la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya va posar en marxa un banc públic nou: la Caixa
de Crèdit Comu­nal. Els mem­bres de la ponència que en
va defi­nir els objec­tius eren Fran­cesc Cambó, Pere Coro­mi­nes i Jaume Algarra. A l'entorn d'aquesta caixa es van publi­car tre­balls molt interes­sants de Miquel Vidal i Guar­di­ola i Joan Pelegrí i Nico­lau. La idea de base era “reco­llir mit­jançant grans emprèstits, repre­sen­tats per títols de regu­lar i cons­tant cotit­zació en borsa, els cabals anònims fills de l'estalvi o del negoci, que cer­quen col·locació segura i mer­cat cons­tant, cabals que són pres­tats per la caixa als ajun­ta­ments que, per si sols, no els tro­ba­rien”.

La Caixa de Crèdit Comu­nal de 1914 va ser des­man­te­llada a par­tir del cop d'estat de 1923 que va ani­hi­lar la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya. Com que els cops d'estat i les dic­ta­du­res per sub­sis­tir no poden ser només repressió i por, la dic­ta­dura del 1923 va auto­rit­zar, a la Dipu­tació de Bar­ce­lona, la for­mació, el 1926, de la Caixa d'estal­vis de la província de Bar­ce­lona (actu­al­ment, Cata­lu­nya Caixa, a mans, però, des de abril de 2015, d'un banc forà). Aquesta caixa pro­vin­cial començaria amb una sola ofi­cina situ­ada al pati inte­rior del que fins 1714 havia estat Palau de la Gene­ra­li­tat, i, en aquells moments, aixo­plu­gava la Dipu­tació Pro­vin­cial de Bar­ce­lona. El 1931, la Caixa de la Dipu­tació Pro­vin­cial de Bar­ce­lona va esde­ve­nir Caixa de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, que de moment dis­po­sava d'escassíssims recur­sos.

L'estiu del 1936, la res­posta de la població cata­lana a l'intent de cop d'estat va tenir un alt con­tin­gut polític. Des de l'octu­bre del 36, la Con­se­lle­ria d'Eco­no­mia de la Gene­ra­li­tat, va apro­var un pla que es pro­po­sava rede­fi­nir l'esta­tus jurídic de les grans empre­ses (de més de cin­quanta tre­ba­lla­dors) i actuar sobre el sis­tema finan­cer. Adjunt a la direcció dels bancs, hi hau­ria un comitè de con­trol. Les cai­xes i els bancs pas­sa­ven a ser tute­la­des per la Gene­ra­li­tat. A la seva direcció hi hau­ria repre­sen­tants dels tre­ba­lla­dors de banca, dels usu­a­ris i de l'admi­nis­tració. I la Gene­ra­li­tat cre­ava tres noves cai­xes públi­ques: la Caixa de Crèdit Agrícola, la Caixa de Crèdit Indus­trial i Comer­cial, i les Cai­xes Immo­biliàries Muni­ci­pals. Serien unes cai­xes finançades amb una part dels bene­fi­cis de les empre­ses, i diri­gi­des per un mixt de repre­sen­tants dels sin­di­cats, els cli­ents i les admi­nis­tra­ci­ons.

La dic­ta­dura de 1939-75 en va tallar l'experiència. Des del 1977 fins al 2008, les cai­xes cata­la­nes esde­vin­gu­des quasi-bancs van créixer més que mai. El 2015, o bé són d'una fun­dació bancària (Cai­xa­Bank), o bé són d'un banc (BBVA).

Els Decrets de s'Agaró

El gener del 1937, convocats per Josep Tarradellas, conseller de Finances del govern català, es reuneixen, a s'Agaró, un grup de tècnics d'alt nivell (encapçalat pel professor d'economia de la UB Joan Sardà Dexeus) per dissenyar un conjunt de normes financeres que facilitessin el funcionament de l'economia de guerra (amb autogestió, municipalitzacions i noves caixes). Els Decrets de s'Agaró pretenien redirigir els fluxos financers d'una economia avançada de mercat posant-los al servei del conjunt de la població catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.