Opinió

El futur es construeix en el present

L'1 de Gener va entrar en vigor la Nova Agenda de Desenvolupament Sostenible, aprovada al Setembre a la seu de Nacions Unides, que per primera vegada afecta tant els països emergents com els països rics, reconeixent que, en aquest afer, hi estem tots implicats.

Entre els 17 objectius que l'agenda estableix, l'onzè fa referència explícita als entorns urbans: “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.” La mateixa declaració reconeix que la gestió i el desenvolupament sostenible del medi urbà són fonamentals per a la qualitat de vida dels pobles, i que per fer-ho cal treballar amb les autoritats i comunitats locals per a la renovació i la planificació de les ciutats.

En paral·lel, el desembre a París es va signar un acord per limitar molt per sota dels dos graus l'augment de la temperatura del planeta, objectiu que també tindrà importants implicacions per a les ciutats, ja que són responsables d'un 70% de les emissions que afavoreixen l'escalfament global.

Aquests dos acords mostren el creixent consens en la necessitat d'introduir canvis en la manera de fer a les ciutats, mentre hi continuen arribant persones en quantitats mai vistes en la història de la humanitat.

D'entrada podem quedar superats per la dimensió del repte i fer gala d'un gran escepticisme considerant aquests acords només paper mullat. O bé, per contra, afegir-nos a moltes de les iniciatives que de manera col·lectiva o individual treballen per aportar solucions i propostes. En aquest sentit, vull destacar la feina del grup Playgrounds, que desenvolupa estratègies i experiències per implicar als nens i els joves en la construcció de la ciutat. Els propers 16 i 17 de gener serà en la III Trobada Internacional d'Educació en Arquitectura per a la Infància i la Joventut al Centre d'Art Reina Sofia. El seu objectiu no és preparar els arquitectes o els urbanistes del futur, sinó reivindicar la participació activa dels nens i els joves com a ciutadans que són, ja que són usuaris i transformadors de la ciutat. Per canviar el futur, cal fer-ho en el present. Els nens i els joves són el futur en el present. Feliç 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.