Gran angular

Els 10 punts de pere estasen (i 2)

El gran tema és la discriminació fiscal. Estasen presenta els càlculs de la Geografia de Catalunya (1896) de Francesc Flos i Calcat. Segons aquests càlculs, “el català paga pels mateixos conceptes el doble, el triple, i fins quatre vegades la contribució que paguen els altres espanyols”. La reforma tributària mínima, doncs, es limitaria a atenuar un tracte fiscal vexatori contra Catalunya

El regi­o­na­lisme econòmic intro­du­eix, ober­ta­ment, en el seus models teòrics unes vari­a­bles que la ciència econòmica estàndard –la dels manu­als de Samu­el­son, Lipsey o Sti­gler- inclou de forma implícita. O, el que és pit­jor, no inclou de cap manera. Els 10 punts pro­gramàtics de 1900 del trac­tat de Pere Esta­sen i Cor­tada (Bar­ce­lona, 1855-1913) en són una bona mos­tra. Els cinc pri­mers punts d'aquest pro­grama econòmic s'ocu­pen des de les polítiques demogràfiques (punt 1) fins a la política de con­ser­vació de monu­ments (punt 5).

El punt 6 pot sem­blar no-econòmic: cal “la trans­for­mació del caràcter” dels cata­lans. Però, si lle­gim lle­tra per lle­tra un text prou bigar­rat, des­co­bri­rem que rere un enun­ciat tan vague hi ha una idea impor­tant. Cal un “enllaç entre la ini­ci­a­tiva indi­vi­dual (l'única que compta en el model de l'eco­no­mia con­ven­ci­o­nal) i la força de la família” (que és la uni­tat econòmica bàsica de l'eco­no­mia política regi­o­nal). Esta­sen, doncs, pro­posa con­nec­tar la ini­ci­a­tiva dels indi­vi­dus (que cal valo­rar molt, car és “causa del progrés de Cata­lu­nya”) amb la rea­li­tat de la família, que es regeix, en el cas català i en molts altres casos, per la idea de “l'ajut recíproc dels seus indi­vi­dus”. La com­bi­nació d'indi­vi­du­a­lisme i “coo­pe­ració fami­liar” és posi­tiva, i pensa que s'ha de man­te­nir.

El punt 7 parla de la neces­si­tat de l'edu­cació per a la bona marxa de l'eco­no­mia d'un país. 63 anys després en tor­na­ria a par­lar, en la lliçó inau­gu­ral de curs, un altre eco­no­mista inno­va­dor: Fabià Estapé. Avui, és una obvi­e­tat. Però la pro­posta d'Esta­sen té una con­creció que pot sem­blar anacrònica. Segons Esta­sen, s'ha de posar, en pri­mer terme, “l'ense­nyança de l'agri­cul­tura i de la marina mer­cant”, i, en segon lloc, els conei­xe­ments sobre “manu­fac­tu­res, arts i ofi­cis, i comerç”. Car hi ha, el 1900, un dèficit d'ense­nya­ments sobre agro­no­mia i sobre inter­na­ci­o­nal, men­tre que la indústria ja dis­posa dels seus cen­tres d'ense­nya­ment tècnic mitjà i supe­rior.

Aquest punt enllaça direc­ta­ment amb el següent, el 8: “Fomen­tar la vida al camp i al mar.” Amb el ben entès que es tracta un camp urba­nit­zat, amb colònies agrícoles, gran­ges, esta­ci­ons agronòmiques, plan­ters, bal­ne­a­ris, sana­to­ris, etc., i que el model de vida al mar és el model dels britànics, que han basat bona part de la seva pros­pe­ri­tat en la nave­gació transoceànica.

El punt 9 té dos aspec­tes. El pri­mer és “atraure capi­tals de l'estran­ger”. El segon és “la segu­re­tat”. Els capi­tals que vol Esta­sen són la inversió pro­duc­tiva directa, espe­ci­al­ment en la indústria. El que rebutja amb vehemència són “les espe­cu­la­ci­ons finan­ce­res […] que envien ona­des de diner a l'exte­rior de la Península, i des­fan els capi­tals acu­mu­lats per la indústria i el comerç”. Hi ha algun moment en què sem­bla que “tot el diner va a Madrid, i de Madrid, a l'estran­ger”. (Les “espe­cu­la­ci­ons finan­ce­res” de 1900 pro­mo­gu­des per les finan­ces inter­na­ci­o­nals amb efec­tes des­truc­tius sobre el tei­xit indus­trial i comer­cial són un pre­ce­dent d'alguns aspec­tes de la crisi ini­ci­ada el 2008?).

El segon aspecte també és interes­sant, car posa l'accent en una con­dició per a la inversió estran­gera: la segu­re­tat. La segu­re­tat jurídica i la segu­re­tat física. La mati­sada pro­posta d'Esta­sen és un clar ante­ce­dent del que ha anat suc­ceint. A les ciu­tats, Esta­sen pro­posa la gene­ra­lit­zació de la Poli­cia Muni­ci­pal, més una poli­cia “pagada pels par­ti­cu­lars i les com­pa­nyies d'asse­gu­ran­ces”. Al camp, Esta­sen pro­posa el des­ple­ga­ment dels Mos­sos d'Esqua­dra a tot Cata­lu­nya, car, en aquell moment, els Mos­sos ope­ren, només, dins de l'àmbit de la Dipu­tació de Bar­ce­lona.

El punt 10 és un clam per­fec­ta­ment actual: és “indis­pen­sa­ble una gran reforma en la direcció dels nego­cis públics i en el sis­tema tri­bu­tari” de l'Estat espa­nyol. El gran tema és la dis­cri­mi­nació fis­cal. Esta­sen pre­senta els càlculs de la Geo­gra­fia de Cata­lu­nya (1896) de Fran­cesc Flos i Cal­cat. Segons aquests càlculs, “el català paga pels matei­xos con­cep­tes el doble, el tri­ple, i fins qua­tre vega­des la con­tri­bució que paguen els altres espa­nyols”. La reforma tri­butària mínima, doncs, es limi­ta­ria a ate­nuar un tracte fis­cal vexa­tori con­tra Cata­lu­nya.

En la mesura que aque­lla reforma no s'ha fet, la situ­ació, del 1900 ençà, s'ha anat agreu­jant. El clam de Pere Esta­sen és, ara, més cone­gut, més com­par­tit. Sovint és por­tada a la premsa escrita. Però no és, encara, prou fort.

La llei de mancomunitats

El marc d'actuació del regionalisme econòmic europeu és la regió administrativa, que és més àmplia que el departament, la província, la prefectura, el comtat o el cantó. Promoguda per diputats catalans, l'octubre del 1912, el parlament espanyol aprovà, amb 171 vots a favor i 42 en contra, la llei Barroso, o llei de mancomunitats provincials. Una llei que obria la possibilitat de crear regions que poguessin fer carreteres, ferrocarrils, tramvies, canals, ports, telèfons, escoles, museus, biblioteques, i reconstruir monuments i repoblar boscos. La disposició addicional vetava la creació de “tota classe d'instituts armats”. Només 4 diputacions (Girona, Lleida, Barcelona i Tarragona) s'acolliren a la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.