Gran angular

DE MEMÒRIA

Una facultat global d'economia (1903)

La Facultat global d'economia es basava en el model educatiu anglès (que Güell coneixia bé car havia ampliat els seus estudis universitaris en un ‘college' de la universitat de Cambridge) però no tenia precedents a Europa. Només s'havia assajat una experiència semblant en dues universitats dels EUA

Una de les ponències del pri­mer congrés uni­ver­si­tari català, cele­brat a Bar­ce­lona el 1903, va ser la pro­posta de cre­ació d'una Facul­tat d'Eco­no­mia molt inno­va­dora: una escola naval de comerç. L'autor de la pro­posta era Joan Antoni Güell i López (1874-1958), mem­bre des­ta­cat de la família d'empre­sa­ris ini­ci­ada per Joan Güell i Fer­rer, l'home del Vapor Vell de Sants.

La Facul­tat glo­bal d'eco­no­mia que es pro­po­sava es basava en el model edu­ca­tiu anglès (que Güell conei­xia bé car havia ampliat els seus estu­dis uni­ver­si­ta­ris en un college de la uni­ver­si­tat de Cam­bridge). Però, no tenia pre­ce­dents a Europa. De fet, només s'havia assa­jat una experiència sem­blant en dues uni­ver­si­tats dels EUA: les de Dart­mouth i Loui­si­ana.

La idea motor de la Facul­tat d'Eco­no­mia que es pro­po­sava era rea­lit­zar els cinc cur­sos de la car­rera en un espai sem­blant, però dife­rent, del dels college angle­sos en què con­vi­vien alum­nes i pro­fes­sors. Aquest espai seria un vai­xell (amb tri­pu­lació, és clar) que nave­ga­ria durant els nou mesos del curs esco­lar, amb entre unes 1.000 i 2.000 tones de càrrega. Els pro­fes­sors, i els alum­nes dels dos últims cur­sos podrien comer­ciar en temps real.

Els cur­sos es farien a bord, en alta mar o als dife­rents ports. Les vacan­ces serien els tres mesos d'hivern. Cada curs el vai­xell segui­ria una ruta marítima dife­rent. El pri­mer any, alguns ports d'Europa: de la Medi­terrània (Bar­ce­lona-Gènova-Mar­se­lla) a l'Atlàntic (Le Havre-Liver­pool-Ham­burg). El segon i el ter­cer curs, les ciu­tats de les cos­tes atlànti­ques d'Amèrica del Nord i de Sud-amèrica. El quart curs, el nord d'Àfrica (Alger, Mar­roc) a Sud-àfrica (Ciu­tat del Cap). L'últim curs, pel canal de Suez, fins a Àsia-Pacífic i Austràlia.

Les assig­na­tu­res tron­cals eren eco­no­mia política, dret, comp­ta­bi­li­tat, àlge­bra, geo­gra­fia, física i química, conei­xe­ment dels pro­duc­tes comer­ci­als i tres llengües: francès, anglès i ale­many. Els diu­men­ges, clas­ses de moral, història i lite­ra­tura. A més
de la teo­ria/política econòmica, es con­si­de­rava que eren molt impor­tants les llengües estran­ge­res i la geo­gra­fia (avui entorn econòmic, ahir estruc­tura econòmica). El pro­grama d'eco­no­mia política tenia cinc parts: pro­ducció, dis­tri­bució, cir­cu­lació i crèdit, con­sum i coo­pe­ra­ti­ves, legis­lació indus­trial i comer­cial (avui eco­no­mia del sec­tor públic). Del 1903 al 2015, els can­vis no han estat grans.

El pla de tre­ball de cada dia (de dilluns a dis­sabte) era: 5 h de clas­ses teòriques, 4,5 h de edu­cació física i/o tre­balls manu­als, 2,5 h de tallers artístics i lite­ra­ris, 9 h de repòs, 3 h per als àpats . Els diu­men­ges, temps lliure, i, també, algu­nes clas­ses. La pro­posta del 1903 de Joan Antoni Güell era, pot­ser, exces­siva. I cara. Però cal situar-la en el món de la pri­mera glo­ba­lit­zació. Cent anys i escaig després, als Països Cata­lans fun­ci­o­nen un bon nom­bre de facul­tats d'eco­no­mia. I, totes tenen, és clar, una vocació glo­bal.

Joan Antoni Güell i López

La proposta de la creació d'una Facultat global d'economia / escola naval de comerç venia d'un empresari i col·leccionista d'art amb formació britànica que seria president d'algunes de les empreses catalanes més importants: la Companyia Transatlàntica (que podia ser útil a la futura escola naval), el Banc Hispanocolonial (amb interès per les economies llunyanes), Asland, i accionista de l'empresa més gran del Marroc espanyol: Mines del Rif.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.