Opinió

Que innovin ells?

I, vet aquí el dilema: com pot ser que a Barcelona i a Catalunya siguem capaços d’organitzar el congrés mundial de referència d’un dels sectors més innovadors i alhora no parem d’empitjorar en els nostres registres d’R+D?

Aca­bem de tan­car el congrés mun­dial de tec­no­lo­gies mòbils amb bons indi­ca­dors rela­tius al volum de visi­tants i nego­cis, retorns econòmics i la cons­ta­tació que la tec­no­lo­gia 5G, i les seves inno­va­ci­ons i nego­cis deri­vats, són cada cop més a prop. També s’han fet públi­ques les noves dades de la des­pesa en R+D. El 2017 la inversió en R+D a Cata­lu­nya es va situar en un 1,47% del PIB. Encara no hem recu­pe­rat el ritme dels anys 2008 (1,57%) i 2009 (1,63%), i això que ja han pas­sat gai­rebé deu anys i tot­hom té clar (sort que tot­hom ho té clar...) que el futur econòmic del país depèn de trans­for­mar el tei­xit pro­duc­tiu cap a acti­vi­tats més inno­va­do­res i inten­si­ves en recerca, tec­no­lo­gia i conei­xe­ment. Encara més, en com­pa­ració amb la Unió Euro­pea (UE), la diferència no para d’aug­men­tar. Men­tre que el 2009 teníem tres dècimes de diferència (1,93% al con­junt de la UE), el 2017 la diferència ja és del doble, és a dir 6 dècimes (2,07% de la UE). I, vet aquí el dilema: com pot ser que a Bar­ce­lona i a Cata­lu­nya siguem capaços d’orga­nit­zar el congrés mun­dial de referència d’un dels sec­tors més inno­va­dors i alhora no parem d’empit­jo­rar en els nos­tres regis­tres d’R+D? Som-hi?

Pri­mer. La inno­vació és un con­cepte esquiu i amb múlti­ples dimen­si­ons. Pot­ser per això, l’hem fet ser­vir tant que gai­rebé el fem malbé. Sovint s’inter­preta la inno­vació volent expli­car coses molt dife­rents i, de vega­des, con­tra­dictòries. Tan­man­teix, la idea de la inno­vació és molt potent i cal ser pre­ci­sos. Per inno­vació ente­nem l’apli­cació inten­ci­o­nada de conei­xe­ment (afe­geixo de tot tipus, no només el científic i tec­nològic, par­ti­cu­lar­ment el tècnic o les habi­li­tats dels agents econòmics) per crear un nou pro­ducte/ser­vei (inno­vació de pro­ducte), per crear/millo­rar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment un procés pro­duc­tiu (inno­vació de procés), per crear/millo­rar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment l’orga­nit­zació d’una acti­vi­tat econòmica (inno­vació orga­nit­za­tiva) o per crear/millo­rar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment un canal de comer­ci­a­lit­zació (inno­vació en comer­ci­a­lit­zació). Només que una d’aques­tes qua­tre apli­ca­ci­ons inten­ci­o­na­des de conei­xe­ment sigui desen­vo­lu­pada per una orga­nit­zació podem par­lar d’inno­vació. Aquesta apro­xi­mació, que s’ha estès des de l’àmbit econòmic a la resta d’àmbits de conei­xe­ment i d’acti­vi­tats pro­fes­si­o­nals, s’ha anat per­fi­lant amb el temps fins a arri­bar a l’actual inter­pre­tació, encara més com­pleta i com­plexa, que entén la inno­vació com un dels prin­ci­pals motors del canvi econòmic i social, i que té un nota­ble fona­ment cul­tu­ral que guia el com­por­ta­ment inno­va­dor de per­so­nes, d’orga­nit­za­ci­ons i de ter­ri­to­ris. Així doncs, estem davant d’un procés d’apre­nen­tatge, basat en l’apli­cació pro­duc­tiva del conei­xe­ment, que s’ali­menta tant del conei­xe­ment tàcit com del conei­xe­ment obser­va­ble, que està afec­tat tant per una diver­si­tat de fac­tors interns com per altres fac­tors que són pre­sents al seu entorn, que és fruit tant d’uns pro­ces­sos alta­ment for­ma­lit­zats com d’altres de bàsica­ment infor­mals, que es bene­fi­cia de la com­petència i de la coo­pe­ració entre agents i/o amb ins­ti­tu­ci­ons, i que dona lloc tant a can­vis radi­cals (inno­vació radi­cal) com a peti­tes millo­res incre­men­tals (inno­vació incre­men­tal). L’R+D és fona­men­tal per a la inno­vació, perquè suposa la seva base for­mal, el seu punt de par­tida.

Segon. A Espa­nya l’R+D empre­sa­rial supo­sava el 2017 un 54,9% del total (27,8% les ins­ti­tu­ci­ons d’ense­nya­ment supe­rior, és a dir, les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca). Curi­o­sa­ment, han pas­sat deu anys i les coses no han can­viat gai­rebé gens. El 2008 la par­ti­ci­pació de l’R+D empre­sa­rial era jus­ta­ment la mateixa (54,9%), men­tre que l’R+D acadèmic, també (27,9%). Ate­ses les difi­cul­tats de finançament, i l’escas­se­tat de recur­sos evi­dents amb què s’ha hagut de moure la uni­ver­si­tat durant la crisi i el període post­crisi, no crec que li puguem dema­nar gaire més. Així doncs, ens hem de pre­gun­tar per què l’R+D empre­sa­rial no acaba d’arran­car. A la Unió Euro­pea repre­senta al vol­tant de dues ter­ce­res parts del total. Aquesta falta de fona­ments for­mals de la inno­vació empre­sa­rial té múlti­ples cau­ses, però en un país de pimes com el nos­tre és pri­o­ri­tari aten­dre la seva pro­blemàtica específica. I, això vol dir, feina per a tot­hom. Per a les pimes, ento­mar el repte, enten­dre la neces­si­tat del canvi del model pro­duc­tiu, loca­lit­zar totes les seves fonts de conei­xe­ment i donar-los valor, capa­ci­tar-se i con­nec­tar-se amb la resta del tei­xit inno­va­dor, cosa que inclou les uni­ver­si­tats i també les pimes de la com­petència. Per a les uni­ver­si­tats, això vol dir reforçar la seva ter­cera missió de trans­ferència i empre­ne­do­ria. I, si per fer-ho, cal desen­vo­lu­par noves figu­res i noves car­re­res acadèmiques, doncs què millor que donar suport al tei­xit pro­duc­tiu. I, per a l’admi­nis­tració pública, vol dir pri­o­rit­zar i adap­tar els pro­gra­mes de suport a la inno­vació per a les pimes, sim­pli­fi­cant-ne els tràmits i els objec­tius.

A prin­ci­pis del segle XX, Miguel de Una­muno, refe­rint-se als avenços científics i tec­nològics va escriure una famosa frase, clara­ment des­a­for­tu­nada: “Que inven­tin ells.” Un segle més tard, espe­rem no pas­sar de l’invent a la inno­vació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.