Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Eslovàquia ajudarà a Ucraïna a exportar el seu blat per a frenar l’encariment

Heger ha proposat un full de ruta perquè Ucraïna entri a la Unió Europea en cinc anys

El primer ministre d’Eslovàquia, Eduard Heger, ha afirmat aquest dijous que demà proposarà durant la seva trobada a Kíiv amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, facilitar la sortida amb tren del blat ucraïnès a través de territori eslovac, per a ajudar a combatre l’alça de preus.

Heger ha indicat que la idea és que Ucraïna, un gran productor de blat, pugui exportar el producte a través del nus logístic de Kosice, una ciutat eslovaca propera a les fronteres amb aquest país i amb Hongria.

Facilitar la sortida del blat ucraïnès ajudaria a evitar “l’encariment dels productes alimentaris en els mercats” va dir Heger, que no va avançar més detalls sobre aquesta iniciativa.

El polític conservador viatjarà aquesta nit a Kíev, on demà divendres es trobarà amb Zelenski, en una reunió en la qual participaran també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l’alt representant de la Unió per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

Heger ha afirmat que l’objectiu és que Ucraïna senti el suport perquè “així poden afrontar millor la guerra”. “Per al seu futur (d’Ucraïna), i per a la seguretat d’Eslovàquia, és clau l’èxit militar ucraïnès i portar a l’agressor al seu territori”, ha dit en roda de premsa. “Si Rússia tingués èxit, Ucraïna no seria democràtica, sinó un país titella”, ha afegit.

Heger ha dit que no sols oferirà suport moral, sinó també ajuda militar, logística i humanitària. “Parlarem del fons postbèl·lic i les reformes necessàries per a arribar a ser membre de la UE”, ha reiterat avui Heger, que ha proposat un full de ruta perquè Ucraïna entri a la Unió Europea en cinc anys.

Heger també ha explicat que ha d’haver-hi una investigació sobre els suposats crims de guerra comesos per les tropes russes a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.