Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Londres ensenya els seus vehicles blindats a alts comandaments ucraïnesos

Londres ha reconegut que des del 2015 ha estat donant formació a militars ucraïnesos

Una delegació del Govern d’Ucraïna i alts comandaments del seu exèrcit van assistir aquesta setmana al Regne Unit a demostracions de vehicles blindats, defenses antiaèries i altres equips militars que podrien formar part del pròxim paquet d’ajuda militar per a aquest país, segons ha informat avui el ministeri britànic de Defensa.

Encapçalada pel viceministre de Defensa ucraïnès, Volodímir Havrylov, la delegació es va desplaçar a l’Àrea d’Entrenament de la Planícia de Salisbury, en el sud-oest d’Anglaterra, on la Tercera Divisió de l’Exèrcit britànic i la Marina Real va mostrar sistemes defensius que Londres avalua oferir a Kíiv per a fer front a la invasió russa.

El diari ’The Times’ ja havia avançat que el govern britànic està considerant enviar a Ucraïna blindats com els Mastiff, vehicles pesants de sis rodes capaces de transportar a deu soldats, o els Jackal, més lleugers i apropiats per a missions de reconeixement.

El secretari d’Estat britànic d’Adquisicions de Defensa, Jeremy Quin, i el secretari d’Estat per a les Forces Armades, James Heappey, han mantingut converses aquesta setmana amb els militars ucraïnesos per a “comprendre els reptes que afronten sobre el terreny”, va detallar Defensa en un comunicat.

El Regne Unit vol assegurar-se que “l’ajuda militar està ben enfocada cap a les seves necessitats i pot integrar-se amb els sistemes existents”.

Entre altres equips, la delegació ucraïnesa va observar el funcionament del sistema de defensa aèria Starstreak, per al qual les Forces Armades d’Ucraïna ja han rebut formació i que pot contribuir a “defensar el seu espai aeri de les agressions de Rússia”, va detallar Defensa.

L’Exèrcit ucraïnès “continua imposant una lluita tenaç contra la invasió il·legal i no provocada de les forces del (president rus, Vladímir) Putin”, ha afirmat Heappey. “Estem orgullosos que l’estiguin fent amb armes que ha subministrat el Regne Unit”, ha agregat el secretari d’Estat.

L’Executiu britànic va recalcar que des de 2015 ha entrenat a més de 22.000 soldats ucraïnesos en aspectes com a “coneixements mèdics, logística, resposta davant artefactes explosius improvisats, lideratge, estratègia i tàctiques d’infanteria”.

En 2021, Londres i Kíiv van signar un acord bilateral que incloïa 1.700 milions de lliures (2.033 milions d’euros) en finançament per a millorar les capacitats marítimes d’Ucraïna.

El Regne Unit i Polònia negocien un acord de Defensa i Seguretat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha rebut aquest dijous en la seva residència oficial de Downing Street al president de Polònia, Andrzej Dubte, amb el qual va començar a establir les bases per a un “exhaustiu” acord de Seguretat i Defensa. “En un moment en el qual tots dos països incrementem els nostres pressupostos de Defensa fins a nivells rècord, anunciem avui un compromís compartit per a aprofundir en la cooperació entre les nostres forces armades i organitzacions d’intel·ligència”, van anunciar Johnson i Dubte en un comunicat conjunt.

En rebre al mandatari polonès a Londres, el primer ministre britànic ha lloat el “fantàstic treball” de Varsòvia en fer front “ a l’actual crisi a Ucraïna” i ha assegurat que la guerra a Europa està “acostant encara més” al Regne Unit i Polònia.

“Ja fem moltes coses junts, però hi ha molt més que podem fer i haurem de dialogar sobre això en els pròxims dies i setmanes”, va dir Johnson, que va assenyalar que el seu Govern ha lliurat 30 milions de lliures (36 milions d’euros) per a col·laborar amb Polònia a “alleujar el sofriment” dels ucraïnesos. Entre altres terrenys, els dos països aspiren a acordar un nou “programa de cooperació industrial en Defensa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.