Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’ONU exclou Rússia del Consell de Drets Humans

La iniciativa dels EUA i els seus aliats ha rebut el suport de 93 països, 24 vots en contra i 58 abstencions

Seguiu en directe la sessió especial sobre Ucraïna a l’Assemblea General de l’ONU al digital

La majoria dels països membres de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) han votat aquest dijous a favor de suspendre la participació de Rússia al Consell de Drets Humans en resposta als suposats abusos que les tropes del Kremlin cometen a Ucraïna. A iniciativa dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i els seus aliats, l’Assemblea General de l’ONU ha aprovat aquesta mesura per 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions.

Tot i que la possibilitat d’excloure Rússia del Consell de Drets Humana planava des de fa setmanes a l’ambient, Washington ha decidit donar el pas després de conèixer la matança a la ciutat ucraïnesa de Butxa, propera a la capital, on les tropes russes haurien assassinat centenars de civils, segons les autoritats de Kíiv.

Per excloure Rússia d’aquest organisme de l’ONU calia una majoria qualificada de dos terços a l’Assemblea General, l’òrgan que reuneix els 193 Estats membres de l’organització. Aquest llindar s’ha superat àmpliament, però el text ha rebut menys suport que altres resolucions crítiques amb Moscou votades des de l’inici de la guerra.

A més dels EUA i la pròpia Ucraïna, la mesura ha rebut el vot dels països de la Unió Europea, nacions d’Amèrica llatina com Argentina, Xile, Colòmbia, Perú o Uruguai, i altres Estats com Austràlia, Canadà, Turquia o Noruega.

En canvi, han rebutjat la mesura Rússia, Xina, Cuba, Iran, Nicaragua o Síria. Entre els Estats que s’han abstingut hi ha el Brasil, Egipte, El Salvador l’Índia, Mèxic, Nigèria, Pakistan o Aràbia Saudita.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha agraït el resultat de la votació i ha afirmat que “els criminals de guerra no han de tenir espai als òrgans de l’ONU que pretenen protegir els drets humans”.

Des de la creació fa 16 anys del Consell de Drets Humans, amb seu a Ginebra, només un altre país havia estat suspès, la Líbia de Muammar el Gaddafi, com a resposta a la repressió del seu règim de les protestes de 2011, si bé mesos després va ser readmesa.

Us oferim en directe la sessió especial sobre la guerra a Ucraïna que se celebra aquesta tarda a l’Assemblea General de l’ONU: