Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El Kremlin no creu que Putin pugui ser jutjat per la guerra

El portaveu Dmtri Peskov ha posat en dubte les imatges de cadàvers de Butxa

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat aquest dijous en una entrevista amb el canal britànic ‘Sky News’ que no veu “cap possibilitat” que el president rus, Vladímir Putin, sigui jutjat en un tribunal internacional per presumptes crims de guerra.

Putin no està preocupat per aquesta qüestió, ha assegurat Peskov, que ha recalcatr que Rússia no reconeix l’autoritat de la Cort Penal Internacional (CPI) i ha reiterat, com ha vingut mantenint el govern rus, que les matances de civils a Ucraïna a les mans dels seus soldats són “falses”. “Neguem que els militars russos tinguin relació amb aquestes atrocitats, amb aquests cadàvers que han estat mostrats als carrers de Butxa”, a l’oest de Kíev, ha afirmat.

La cadena britànica va mostrar a Peskov imatges de cossos abandonats després de la retirada dels soldats russos i fotografies de satèl·lit que aparentment mostren aquests mateixos cadàvers quan el seu exèrcit encara controlava la zona. El portaveu ha posat en dubte les dates de les imatges i ha insistit que “tota la situació en Butxa és un engany ben escenificat, res més”. “Aquesta pobra gent, els cossos que hem vist aquí, tots aquests cadàvers no són víctimes del personal militar rus”, ha sostingut.

Qüestionat pels testimoniatges reunits per organitzacions com Amnistia Internacional (AI) que relaten execucions de civils, violacions i altres episodis de violència indiscriminada, Peskov ha assegurat que Moscou “també està recollint proves” sobre “crims comesos pels batallons nacionalistes” d’Ucraïna.

Segons el portaveu del Kremlin, “els militars nacionalistes ucraïnesos estan intentant utilitzar als civils com a escuts, s’estan cobrint amb persones civils i no els estan deixant fugir de les ciutats”.

En ser interpel·lat pel presentador de ‘Sky News’ sobre les seves sensacions personals en veure les imatges dels cadàvers abandonats als carrers va dir que és “una tragèdia”. “Els nostres militars estan fent tot el que poden per a posar fi a aquesta operació. Esperem que en els pròxims dies, en un futur pròxim, aquesta operació pugui complir els seus objectius o bé acabar d’acord amb les negociacions entre les delegacions de Rússia i Ucraïna”, ha agregat.

Preguntat per si l’exèrcit rus està determinat a prendre Mariúpol “sigui com sigui el cost en vides civils”, ha respost que “Mariúpol serà alliberada dels batallons nacionalistes (ucraïnesos) i esperem que això ocorri més aviat que tard”.

Pel que fa a l’expulsió de Rússia del Consell de Drets Humans de l’ONU, Peskov ha dit que el seu país “el lamenta”, però continuarà “defensat els seus interessos utilitzant qualsevol via legal disponible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.