Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Vet al petroli de Putin

La Comissió Europea planteja prohibir la importació de cru de Rússia tot i la gran dependència d’alguns estats membres

Proposa desconnectar Sberbank, el principal banc rus, del sistema Swift de transaccions internacionals

La Unió Euro­pea (UE) està a un pas de donar el pri­mer gran cop energètic a Rússia. “Pro­po­sa­rem pro­hi­bir tot el petroli rus a Europa”, va començar ahir la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, la seva inter­venció en el ple de l’euro­cam­bra. Brus­sel·les està deci­dida a ata­car el petroli rus, però de manera “pro­gres­siva”, amb un tall del sub­mi­nis­tra­ment de cru en sis mesos i de pro­duc­tes refi­nats a finals d’any.

“No serà fàcil, perquè alguns estats encara tenen una dependència molt gran del petroli rus, però ho hem de fer”, va indi­car Von der Leyen. Les noves san­ci­ons energètiques for­men part del sisè paquet de san­ci­ons que està ulti­mant la Comissió Euro­pea, i que va començar a pre­pa­rar just després que es cone­gues­sin mas­sa­cres de civils a Ucraïna, com la de Butxa i altres loca­li­tats als afo­res de Kíiv. “Putin ha de pagar per la seva agressió bru­tal”, va insis­tir la pre­si­denta de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari.

La UE ja havia fet un pri­mer pas en el cinquè paquet de san­ci­ons con­tra Rússia per tallar els ingres­sos energètics del país, la seva prin­ci­pal font de finançament. El club comu­ni­tari es va atre­vir a tirar enda­vant un embar­ga­ment del carbó, que gene­rava menys diferències entre els Vint-i-set que el petroli. L’opo­sició d’Ale­ma­nya, però també d’Àustria, a pro­hi­bir les impor­ta­ci­ons de cru feia ales­ho­res molt difícil poder tirar enda­vant la mesura. El sí de Berlín, després d’acon­se­guir reduir la seva dependència del petroli rus en temps rècord, ha estat clau perquè Von der Leyen hagi anun­ciat la pro­posta. Sense el vis­ti­plau d’Ale­ma­nya, poques coses es mouen a Brus­sel·les.

Les impor­ta­ci­ons de cru rus supo­sen al vol­tant del 25% del sub­mi­nis­tra­ment a la UE des de l’estran­ger i fan ingres­sar a Rússia uns 48.0000 mili­ons d’euros l’any. “Putin volia esbor­rar Ucraïna del mapa. Clara­ment no ho acon­se­guirà. Al con­trari, Ucraïna s’ha aixe­cat amb uni­tat. És el seu propi país, Rússia, el que s’està enfon­sant”, va remar­car Von der Leyen.

Cas­ti­gar Butxa

El con­tin­gut del nou paquet de san­ci­ons encara no és públic, però Von der Leyen va avançar que les noves res­tric­ci­ons apun­ten a expul­sar el prin­ci­pal banc rus, Sber­bank, i dues enti­tats més del sis­tema Swift de transac­ci­ons inter­na­ci­o­nals. “Col­pe­ja­rem els bancs que són essen­ci­als per al sis­tema finan­cer rus i la capa­ci­tat de des­trucció de Putin.”

Brus­sel·les també plan­teja pro­hi­bir l’emissió a la UE de tres canals de tele­visió de titu­la­ri­tat russa, qua­li­fi­cats de “por­ta­veus” del Krem­lin per Von der Leyen, i ampliar la llista de san­ci­o­nats amb coman­da­ments mili­tars res­pon­sa­bles de les matan­ces de Butxa i del “setge inhumà” a Mariúpol. Ara són els estats els que han de deba­tre la pro­posta. Superat el vet d’Ale­ma­nya, ara Hon­gria, Eslovàquia i Txèquia són els que s’hi opo­sen perquè defen­sen que el calen­dari pro­po­sat per la Comissió posa en risc la seva segu­re­tat energètica.

Els ambai­xa­dors dels Vint-i-set tenen ara sobre la taula el nou paquet de san­ci­ons. Inten­ta­ran sal­var les diferències, pot­ser a través d’excep­ci­ons als països més reti­cents, per evi­tar un blo­queig que allu­nyi una nova res­posta con­tun­dent a Rússia.

Hongaresos, txecs i eslovacs volen més temps

Nazaret Romero González

L’oposició d’Hongria, Eslovàquia i la República Txeca és el principal escull a l’embargament del cru rus. “No veiem cap pla o garantia de com es podria gestionar la transició amb les propostes actuals”, va indicar el cap de comunicació del govern hongarès, Zoltan Kovacs. Els tres països demanen més temps per deslligar-se del petroli rus, del qual són molt dependents, perquè no veuen alternatives ràpides per substituir-lo. Per desbloquejar el paquet, Brussel·les podria plantejar una excepció i ampliar el temps. per dir adeu al cru de Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.