Política

El TC suspèn la tramitació de la reforma judicial del govern espanyol inclosa al Codi Penal

El tribunal ha acordat aquest dilluns per sis vots a cinc admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP

El Constitucional consuma d’aquesta manera el xoc frontal amb el poder legislatiu fruit d’un recurs dels populars

El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aquest dilluns per sis vots a cinc admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial que forma part de la del Codi Penal. La decisió –adoptada amb els vots de la majoria conservadora– suposa la paralització del tràmit de la reforma al Senat, on estava previst que es votés aquest dijous. El Constitucional consuma d’aquesta manera el xoc frontal amb el poder legislatiu fruit d’un recurs dels populars per evitar un canvi en el sistema d’elecció dels magistrats del mateix TC que, de retruc, suposaria una nova majoria progressista al Constitucional.

El TC justifica la decisió adduint que el fet que no admetre les mesures cautelars que li demana el PP i permetre la tramitació de la llei provocaria un “dany irreparable” als drets dels diputats. El secretari del ple del Tribunal Constitucional ha notificat la resolució al Senat. L’escrit, però, no incorpora cap advertència personal al president de la cambra alta, Ander Gil, perquè aturi els debats i votacions. Els magistrats conservadors s’han imposat en una votació després de nou hores de deliberacions. Al llarg del matí han obert la porta al recurs del PP i han marcat un ordre de deliberacions que afavoria els interessos del partit d’Alberto Núñez Feijóo. Primer han acordat per set vots a cinc traspassar la qüestió de la Secció Segona –on hi ha majoria progressista– al Ple –de majoria conservadora– i després han acordat per sis vots a cinc admetre a tràmit l’escrit. També han rebutjat a la pràctica les recusacions que el PSOE i Unides Podem havien plantejat contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i contra el també conservador Antonio Narváez. Ho han fet evitant la votació sobre aquesta qüestió deixant que els dos magistrats participessin de la resta de decisions. Finalment han adoptat la decisió nuclear en aquesta qüestió: acceptar les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i deixar en suspens la tramitació de la reforma judicial.

La suspensió de la tramitació de la reforma judicial obre incògnites sobre la del conjunt del Codi Penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació. El Senat té previst celebrar demà a les 9 del matí la ponència de la comissió de Justícia i posteriorment, a les 9.15, la mateixa comissió de Justícia on s’havia d’abordar la reforma. La previsió era sotmetre-la al ple el dijous per activar ja el nou sistema d’elecció de magistrats.

El Senat té ara diverses opcions. El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha demanat que en cas que el TC suspengués la norma –com ha passat– la cambra alta mantingui igualment el debat i votació de dijous que ve, fet que els suposaria un enfrontament directe amb el TC. També podria suspendre el conjunt de la tramitació de la reforma a l’espera d’una decisió definitiva del TC, o introduir esmenes al text de la reforma del Codi Penal per eliminar les parts que fan referència a la reforma judicial suspesa.

Les esmenes –que ara formen part del text de la llei que es troba al Senat– plantegen una rebaixa de la majoria necessària perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) elegeixi els dos magistrats del TC que li pertoquen. Fins ara calien 3/5 parts dels vocals, un percentatge que permet al PP mantenir el bloqueig de la renovació, i amb la reforma s’elegirien simplement els dos més votats. També eliminaven la capacitat del Tribunal Constitucional de considerar com a no idonis els magistrats del TC designats pel govern espanyol.

Tot plegat a 24 hores d’un nou ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que aquest dimarts podria desllorigar part de la situació. Els vocals han de votar els dos candidats (un de progressista i un de conservador) que han d’ocupar cadires al Tribunal Constitucional. El sector conservador aprofita que el sistema actual de designació encara marca una majoria de 3/5 per intentar que els progressistes acabin acceptant la substitució del seu candidat actual, José Manuel Bandrés, pel també progressista Pablo Lucas.

Si el CGPJ elegeix demà els seus dos membres també quedaran nomenats els dos designats pel govern espanyol, l’exministre Juan Carlos Campo i Laura Díez. En aquest cas, el TC haurà de celebrar en un termini d’un o dos dies un ple governatiu per constatar la idoneïtat dels nous magistrats i procedir al relleu, fet que consumaria també una nova majoria progressista.

Jordi Turull: “Democràcia nivell zero”

Jordi Turull ha reaccionat a la paralització del Tribunal Constitucional (TC) de la reforma judicial afirmant que a Espanya hi ha “democràcia nivell zero”. El secretari general de Junts per Catalunya (JxCat) ho ha dit en una piulada a Twitter, on ha opinat que el TC ha “certificat” que a l’Estat “la política la marquen les togues i no les urnes. No hi ha divisió de poders, hi ha creuament de poders”. Turull ha afegit: “A Catalunya ja ho sabem i ho patim des de fa anys i per això treballem per marxar-ne. I ens urgeix”.

Laura Borràs: “hi ha profanació de poders”

La presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha assenyalat: “Teníem clar que l’estat espanyol és irreformable. Ara en lloc de separació de poders hi ha profanació de poders. Vam avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia. Res que no sabéssim però una raó més per construir una república democràtica i independent.”

Mireia Vehí: “El govern de les togues mai és democràtic

La diputada de la CUP al Congrés dels Diputats Mireia Vehí ha destacat al seu perfil de Twiter: “Quin error va ser considerar, per part d’espais d’esquerres, que la sobirania del Parlament era de segona! Allò que va començar al Parlament, atropella el Congrés”.

Santiago Abascal: “Continuarem treballant per a detenir l’assalt de Sánchez de manera definitiva”

El líder de Vox al congrés ha dit que continuaran treballant per evitar l’assalt de Sánchez al TC. “La decisió del Tribunal Constitucional hauria de detenir, de moment, l’assalt de Sánchez. Però no hi ha res guanyat, perquè segueix amb el seu pla de perpetuar-se. És capaç de desoir al Tribunal.

Continuarem treballant per a detenir-ho de manera definitiva: moció i més accions judicials”.

Aítor Esteban: Fí de la credibilitat del TC i altres òrgans

El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés considera que “l’impossible”, com en la pel·lícula sembla que ho arrasarà tot”. El diputat basc ha manifestat que la decisió del TC suposa la fi de la credibilitat del TC i altres òrgans utilitzats per a fer política i ha recordat la invasió de la sobirania parlamentària (“recordin el cas Atutxa”, ha dit).

Ione Belarra: “Cop a la democràcia” de “la dreta política, mediàtica i judicial”

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha criticat aquest dilluns la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la tramitació de la reforma judicial inclosa a la reforma del Codi Penal. En un missatge a Twitter, Belarra ha afirmat que l’ala dreta del TC impedeix una votació democràtica a la seu de la sobirania popular”. “La dreta política, mediàtica i judicial consuma un cop sense precedents a la democràcia”, diu, i “toca demostrar que els i les demòcrates som més”.

Cerdán (PSOE): El bloqueig del PP a cúpula judicial “ha anat massa lluny”

El secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, ha considerat aquest dilluns després de conèixer la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la tramitació de la reforma penal al Senat que “el bloqueig partidista del PP a la cúpula judicial ha anat massa lluny”.

“És perillós i sembra un precedent molt greu en la nostra democràcia”, ha assenyalat Cerdán en un tuit per a culpar al PP que continuïn sense renovar-se els òrgans constitucionals, atès que la reforma incloïa un canvi en l’elecció de membres del mateix Constitucional.

Segons Cerdán, el PP ho ha fet “tot per a bloquejar la renovació d’un TC amb el mandat caducat i mantenir artificialment una majoria que van perdre en les urnes”.

Inés Arrimadas aplaudeix la resolució del TC: “Guanya la democràcia, perd Sánchez”

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha aplaudit la decisió del Tribunal Constitucional de paralitzar la tramitació parlamentària dels canvis en el Poder Judicial i en el mateix TC: “Guanya la democràcia, perd Sánchez”.

És una gran notícia, ha assenyalat Arrimadas a través de les xarxes socials, que l’”atropellament” del PSOE i de Podemos als drets dels diputats hagi estat frenat per la cort de garanties.

Arrimadas ha emplaçat el govern espanyol i als partits que li donen suport a acatar-lo i acceptar les regles de la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.