Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lituània anuncia la compra d’armes per a Ucraïna mentre el seu president visita Kíiv

Les aportacions del país bàltic superen ja els 500 milions d’euros

Lituània ha anunciat aquest dimecres la compra per a Ucraïna de dos sistemes noruecs de llançadors de míssils de curt i mitjà abast tipus terra-aire NASAMS i el lliurament d’altres deu vehicles blindats de transport de personal M113 estatunidencs, munició i armes antitancs.

“S’estan comprant sistemes de llançament de míssils NASAMS que estaran preparats perquè l’Exèrcit ucraïnès pugui incorporar-lo a les seves unitats de foc i així complementi i ampliï la capacitat operativa dels NASAMS donats per Noruega i els Estats Units”, ha comunicat el ministeri lituà de Defensa.

Segons el ministeri, el valor dels llançadors NASAMS addicionals comprats per a Ucraïna és de 9,8 milions d’euros i es lliuraran en els pròxims tres mesos.

A més, el ministeri de Defensa de Noruega farà una contribució addicional mitjançant la donació d’equips de suport al sistema de llançament de coets NASAMS.

NASAMS és un sistema de defensa aèria en xarxa en el qual els llançadors, radars i centres de control repartits per una àrea poden coordinar les seves accions, atacant als objectius amb major probabilitat de ser abatuts per un llançador en particular.

D’altra banda, el lliurament de 10 M113 elevarà a 72 el número d’aquests vehicles lliurats a Ucraïna per Lituània.

Així mateix, “Lituània va ordenar la producció de 12,5 milions de cartutxos, dels quals 2,5 milions es lliuraran en un futur pròxim. Pròximament, també es transferiran milers de municions antitancs per a llançagranades. Amb aquest nou paquet de suport, el valor total del suport militar a Ucraïna superarà els 500 milions d’euros”, indica el comunicat del ministeri de Defensa.

L’anunci d’ajuda militar addicional de Lituània a Ucraïna es produeix mentre el president de Lituània, Gitanas Nauseda, ha arribat de visita a Kíiv i s’ha reunit amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.