Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’europa

Almenys 11 morts pel bombardeig rus contra un restaurant a Kramatorsk

Entre les víctimes mortals hi ha tres menors

Tres persones moren en un atac rus a la província de Khàrkiv

Més d’una desena de persones han mort i prop d’una seixantena més han resultat ferides dimarts a la nit com a conseqüència del bombardeig contra un popular restaurant de Kramatorsk, a l’est d’Ucraïna.

L’atac s’ha produït cap a dos quarts de dotze de la nit hora local (una hora menys a Catalunya) amb míssils Iskander, segons ha informat el ministeri d’Interior ucraïnès. L’explosió ha devastat una concorreguda pizzeria del centre de la ciutat, freqüentada per periodistes internacionals. Segons l’últim balanç, 11 persones han mort, entre els quals tres menors, i 57 han patir ferides, inclòs un nadó de vuit mesos, que està fora de perill. Segons la policia ucraïnesa, una noia de 17 anys i dues germanes de 14 estarien entre les víctimes.

Segons informa l’agència Efe, entre els ferits hi ha l’escriptora ucraïnesa Victoria Amelina, que ha patit una fractura greu al crani. Amb ella hi havia al moment de l’atac l’escriptor colombià Héctor Abad, l’antic Alt Comissionat per la Pau de la presidència colombiana Sergio Jaramillo i la periodista també colombiana Catalina Gómez, que han sobreviscut amb ferides lleus. Abad ha descrit el moment com si l’explosió “sortís del fons de la terra”.

L’atac rus a Kramatorsk és el més mortífer en setmanes i el primer d’aquestes característiques després del motí contra Moscou dels mercenaris del Grup Wagner del passat dissabte. Les autoritats ucraïneses han qualificat de “crim guerra” la massacre al restaurant i la Unicef ha recordat que els infants han d’estar “protegits sempre”.

L’alt representant per als Afers Exteriors de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha lamentat que l’atac és una nova “demostració de terror” cap a la població civil per part de Rússia i ha denunciat que el Kremlin “continua violant la llei internacional i cometent crims de guerra”.

No és la primera vegada que Kramatorsk, a la regió de Donetsk, és víctima de bombardejos russos. El 8 d’abril de 2022, menys de dos mesos després de l’inici de la invasió, dos míssils russos van impactar a l’estació de tren de la ciutat i van matar almenys 60 persones.

D’altra banda, tres homes de 45, 48 i 57 anys han mort en un altre atac rus a la regió de Khàrkiv, al nord-est d’Ucraïna. “Rússia ha atacat el municipi de Vovtxansk, al districte de Txuhúïv. Com a resultat de l’atac, tres civils han mort”, ha explicat el cap de l’Administració Militar de Khàrkiv, Oleg Sinegubov. Vovtxansk, situat al costat de la frontera amb Rússia, va ser ocupat a l’inici de la invasió i alliberat per les forces ucraïneses el passat setembre.

“Objectius militars”

El govern rus ha defensat avui que les seves Forces Armades només ataquen objectius militars, segons ha assegurat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov. “La Federació Russa no ataca objectius civils. Els atacs s’efectuen contra objectius que d’una manera o altra estan relacionats amb la infraestructura militar” ucraïnesa, ha assegurat en la seva roda de premsa diària.

El portaveu del ministeri de Defensa, Igor Konàixenkov, s’ha limitat a reivindicar la destrucció d’un “punt de comandament temporal de la 56ena brigada d’infantaria motoritzada de l’exèrcit ucraïnès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.