Successos

estat francès

Macron avisa els pares de la seva responsabilitat després de 3 dies de disturbis

L’Executiu francès vol evitar que es repeteixin les imatges de violència protagonitzades per menors d’edat

El president de França, Emmanuel Macron, ha apel·lat aquest divendres a la “responsabilitat” dels pares en un intent perquè els seus fills no participin en els disturbis deslligats arran de la mort d’un menor anomenat Nahel a les mans de la policia en Nanterre, que han empitjorat durant les últimes tres nits.

“Demano als pares responsabilitat perquè els seus fills es quedin a casa”, ha subratllat Macron al final d’una reunió de la cèl·lula de crisi interministerial convocada avui, després d’una nit en la qual va haver-hi 875 arrestos i gairebé 300 policies ferits, cap d’ells de gravetat.

Macron ha incidit en aquest missatge a la vista que un terç dels detinguts són menors d’edat i, en el mateix sentit, el seu ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha avisat que els progenitors tenen una responsabilitat penal –fins a dos anys de presó i 30.000 euros de multa– si no exerceixen la seva autoritat. “Trobem a joves d’entre 12, 13 i 18 anys. El president ja ho ha dit, no és l’Estat sinó els pares els que crien als fills”, ha dit el ministre.

L’Executiu francès també ha insistit en la responsabilitat de les xarxes socials en l’organització de les protestes.

En aquest sentit, el ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin, ha convocat avui a una reunió a representants de diverses plataformes socials, com Twitter, Snapchat i TikTok.

El ministre de Justícia, a més, ha sol·licitat en una circular als fiscals que demandin als operadors de les xarxes socials la seva col·laboració per a revelar la identitat dels menors que s’organitzen per a cometre actes vandàlics o que es vanaglorien de la crema de mobiliari urbà, de cotxes o d’edificis públics. “No es poden refugiar en els seus telèfons per a no ser perseguits”, ha advertit.

De cara a aquesta nit, es tornarà a reforçar el dispositiu policial, que inclourà el desplegament de blindats de la Gendarmeria, si bé Macron ha descartat decretar l’estat d’emergència.

El govern vol evitar costi el que costi que es repeteixin els actes vandàlics que van fer la volta al món de finals de 2005, quan una onada de violència va esclatar després que dos adolescents que fugien de la policia perdessin la vida electrocutats en la perifèria parisenca.

També s’ha estès a tot el país la restricció de la circulació nocturna d’autobusos i tramvies –que no podran funcionar des de les 21.00 hores (19.00 GMT) fins l’endemà al matí– i s’ha prohibit temporalment la venda de morters per al llançament de focs artificials, bidons de gasolina, àcids i altres productes inflamables i químics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.