Política

ESTAT FRANCÈS

157 detencions i 352 incendis en la sisena nit d’aldarulls a l’Estat francès

L’Associació d’Alcaldes de França ha fet una crida a concentrar-se aquest dilluns al migdia davant de tots els ajuntaments després del violent atac a la casa de l’alcalde de L’Haÿ-les-Roses, prop de París

El president francès, Emmanuel Macron, es reunirà aquest dilluns amb la presidenta de l’Assemblea Nacional, Yaël Braun-Pivet, i el president del Senat, Gérard Larcher, i dimarts amb els alcaldes de més de 220 municipis que han patit els aldarulls

Sisena nit d’aldarulls a l’Estat francès després de la mort de Nahel, de 17 anys, pel tret d’un policia dimarts passat a la ciutat de Nanterre. Durant la nit de diumenge a dilluns, 157 persones han estat detingudes i hi ha hagut 352 incendis, a més de 297 vehicles cremats, 34 edificis danyats i un bomber de 24 anys ha mort mentre intentava extingir un dels focs, segons ha informat el ministeri de l’Interior francès. Tres policies i gendarmes han resultat ferits i una comissaria i una caserna de gendarmeria han patit danys, segons la mateixa font.

L’Associació d’Alcaldes de França (AMF, per les seves sigles en francès) ha fet una crida a la ciutadania i als càrrecs electes a concentrar-se aquest dilluns al migdia davant de tots els ajuntaments, invocant “ una mobilització cívica” després del violent atac a la casa de l’alcalde de L’Haÿ-les-Roses (Val-de-Marne), informa Le Figaro. A tots els consistoris del país sonaran les sirenes a les dotze del migdia durant aquestes concentracions, segons va anunciar aquest diumenge el president de l’Associació, David Lisnard.

Per altra banda, el president francès, Emmanuel Macron, rebrà aquest dilluns la presidenta de l’Assemblea Nacional, Yaël Braun-Pivet, i el president del Senat, Gérard Larcher, i dimarts amb els alcaldes de més de 220 municipis que han patit els aldarulls. La primera ministra del país, Elisabeth Borne, ha convocat els presidents dels principals grups polítics al Parlament.

Més de 3.000 persones han estat arrestades des de l’inici dels aldarulls, 260 de les quals ja han estat jutjades en compareixença immediata, segons l’emissora France Info, citada per l’agència Efe.

Erdogan assegura que la violència a França es deu a una “arrogant cultura racista”

El president turc, l’islamista conservador Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest dilluns que els actuals disturbis a França es deuen al “passat colonial” i a la “arrogant cultura del racisme” en aquest país.

En declaracions televisades després d’una reunió del seu gabinet, el mandatari va relacionar la violència entre manifestants, en la seva majoria d’origen magrebí, i la policia francesa a la “mentalitat colonial, arrogant i inhumana basada en la superioritat de l’home blanc”.

“Especialment en països coneguts pel seu passat colonial, el racisme cultural s’ha convertit en racisme institucional. En l’arrel dels successos iniciats a França està l’arquitectura social construïda per aquesta mentalitat”, va agregar Erdogan.

“La majoria dels immigrants sistemàticament oprimits i condemnats a viure en barris marginals i guetos són musulmans”, va dir el president turc, que se sol presentar com a defensor dels immigrants musulmans a Europa.

Si bé va destacar que Turquia no aprova les destrosses de propietats públiques i els saquejos de botigues, Erdogan va assegurar que “violència desafortunadament va donar lloc a violència i va desencadenar els esdeveniments”.

“També ens preocupa que aquests incidents provoquin una nova ona d’opressió contra els musulmans i els immigrants. Els turcs han pagat el preu més alt de la islamofòbia”, va assegurar el líder turc sense donar més detalls sobre aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.