Successos

estat francès

Macron mobilitza més policies, avisa els pares i cancel·la actes per frenar les protestes

Una altra nit de protestes a l’Estat francès, tot i les mesures excepcionals adoptades ahir pel govern del president Emmanuel Macron per contenir l’onada d’indignació desencadenada per la mort de Nahel per un tret de la policia dimarts a Nanterre, que amenaça amb un esclat social. L’executiu no ha decretat, de moment, l’estat d’emergència tot les peticions d’algunes formacions de la dreta francesa perquè ho fes, però sí que ahir va aplicar un paquet de mesures preventives com ara reduir la circulació del transport públic durant la nit i la matinada, a més de cancel·lar concerts, festes a l’aire lliure i grans esdeveniments. Però no només això. Macron va demanar als pares que mantinguin els seus fills a casa i el seu ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, els va amenaçar amb multes si no els impedien participar en actes vandàlics.

A més, el govern va treure més policia als carrers. Concretament va desplegar 45.000 policies per tot l’Estat, 5.000 més que dijous. Tot i les prohibicions imposades, ahir alguns manifestants van tornar a sortir als carrers d’algunes ciutats. A París, la policia va desallotjar un grup de manifestants que s’havien congregat al centre de la capital francesa. Lió, Marsella i Grenoble són algunes de les ciutats on al tancament d’aquesta edició s’havien registrat alguns incidents i es temia que anessin a més.

Dues persones han mort en aquests quatre dies de protestes i prop de 900 han estat detingudes. Un jove que estava enfilat al sostre d’un supermercat a Petit-Quevilly (Sena Marítim) va caure i va morir. I un home de 54 anys va perdre també la vida a la Guaiana en rebre un impacte de bala perduda enmig de les protestes per la mort de Nahel, que serà enterrat aquest dissabte a Nanterre, a la perifèria de París.

En relació amb la mort d’aquest jove de 17 anys, que va rebre un tret per part d’un agent quan es trobava aturat amb el cotxe en un control de trànsit, l’oficina de Drets Humans de l’ONU va demanar ahir al govern francès que posi fi al racisme en les seves forces de seguretat, a més d’admetre preocupació per l’ús desproporcionat de la força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.