Societat

mon

Escalada de violència a França: edificis cremats i més de 1.300 detinguts

Centenars de joves saquegen botigues i destrueixen la biblioteca més gran de Marsella

El noi que ha originat les protestes, mort a mans de la policia, serà enterrat avui a Nanterre

Tot i que el govern francès ha intentat minimitzar la revolta d’aquesta nit, la nova jornada de protestes per la mort del jove Nahel a mans de la policia ha deixat escenes de tensió, ràbia i en molts casos violència arreu del país, sobretot a ciutats com Marsella, on s’ha cremat la biblioteca més gran de la ciutat. Segons el balanç oficial, més de 1.300 persones han estat detingudes aquesta matinada, s’ha calat foc a 1.350 cotxes, mobiliari urbà i gendarmeries, a banda de registrar-se nombrosos saquejos. Nahel només tenia 17 anys quan un policia li va disparar un tret a boca de canó durant un control de trànsit i res pot contenir a hores d’ara, l’onada de ràbia i indignació. Tot i que durant la quarta jornada consecutiva de protestes, el govern francès ha tret al carrer més de 45.000 policies, ha cancel·lat actes a l’aire lliure i ha demanat als pares que els seus fills es quedin a casa, l’escalada de violència no s’ha pogut frenar.

Hi ha hagut incidents especialment greus a ciutats com Tolosa, Lió i Marsella, on es van haver d’enviar reforços policials. Cap a les 11 de la nit, l’alcalde de la localitat, Benoît Payan, havia denunciat a les xarxes socials “escenes de pillatge i violència” i demanava ajuda per aturar-les. Els ànims també estaven especialment caldejats a Nanterre, on es va produir la mort del jove Nahel i on serà enterrat avui. La família vol que sigui un acte de comiat íntim i “discret”, per això ha demanat als periodistes que no el cobreixin.

D’origen àrab, el noi va rebre un tret mortal quan intentava fugir d’un control de trànsit. Les imatges gravades per testimonis demostren que la versió que va intentar atropellar un agent és falsa, ja que el cotxe arrenca la policia li demana el seu document d’identitat i immediatament rep un tret al tòrax. Aquest assassinat ha estat la gota que ha fet vessar el got: hi ha molta gent a França que està farta de l’abús i la impunitat policial. L’oficina de Drets Humans de l’ONU va demanar divendres al govern francès que posi fi al racisme en les seves forces de seguretat, a més d’admetre preocupació per l’ús desproporcionat de la força. En el que portem de protestes, dues persones han mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.