Opinió

Creuers, ‘champagne’ i caviar

Una de les característiques de les empreses familiars que fan que la seva vida mitjana sigui superior a la de les no familiars, és el seu conservadorisme financer. Tenen clar que “la caixa és la reina”, que “mentre hi ha caixa hi ha esperança”, que “no cal estirar més el braç que la màniga”. Els preocupa més la continuïtat generacional de l’empresa que els resultats trimestrals

Els bene­fi­cis fis­cals que pro­te­gei­xen les empre­ses fami­li­ars, exempció en impost de patri­moni i reducció del 95% de la base impo­sa­ble en suc­ces­si­ons i dona­ci­ons, es limi­ten als actius afec­tes a l’acti­vi­tat empre­sa­rial. Més d’un hereu de la pro­pi­e­tat d’empre­ses fami­li­ars s’ha tro­bat amb una “sor­presa” en la ins­pecció del fisc després de liqui­dar l’impost de suc­ces­si­ons, fins i tot tenint asses­sors fis­cals.

Sobre aquesta qüestió dels actius no afec­tes hi ha una cone­guda sentència rela­tiva a un advo­cat espe­ci­a­lit­zat en asses­so­ra­ment fis­cal i que per tant havia de saber quin sòl tre­pit­java, Emi­lio Cua­tre­ca­ses, que en 2015 va ser con­dem­nat per vuit delic­tes con­tra la Hisenda Pública, en un pacte amb la fis­ca­lia en el qual accepta dos anys de presó que no va com­plir després de retor­nar a Hisenda 4,1 mili­ons d’euros cor­res­po­nents a l’import defrau­dat més interes­sos i pagar 1,5 de multa. El frau fis­cal va con­sis­tir a deduir com a des­pe­ses empre­sa­ri­als el cost del seu propi habi­tatge, sego­nes residències, un vai­xell d’esbarjo i la seva tri­pu­lació durant els exer­ci­cis 2006 a 2008, mit­jançant un entra­mat de soci­e­tats i simu­lació de llo­guers. L’assumpte sem­bla ser que es des­lliga arran d’una rup­tura matri­mo­nial.

Sobre aquesta mena de béns (segons habi­tat­ges, vai­xells d’esbarjo …) pot­ser sigui clara la no afec­tació a l’acti­vi­tat empre­sa­rial. Però, què passa amb la tre­so­re­ria o inver­si­ons finan­ce­res que no s’apli­quen per a ús per­so­nal dels pro­pi­e­ta­ris sinó per a enfor­tir la posició finan­cera de l’empresa? La ins­pecció tri­butària acu­deix a l’estadística del Regis­tre Mer­can­til per a deter­mi­nar el per­cen­tatge que repre­sen­ten els actius a ter­mini i el dis­po­ni­ble sobre el total de cadas­cun dels tipus d’empresa segons l’acti­vi­tat reflec­tida en el CNAE i pren la mit­jana per a deter­mi­nar que està afecte i que no en relació a la tre­so­re­ria i inver­si­ons finan­ce­res.

Una de les carac­terísti­ques de les empre­ses fami­li­ars que fan que la seva vida mit­jana sigui supe­rior a la de les no fami­li­ars, és el seu con­ser­va­do­risme finan­cer. Tenen clar que “la caixa és la reina”, que “men­tre hi ha caixa hi ha espe­rança”, que “no cal esti­rar més el braç que la màniga”. Els pre­o­cupa més la con­tinuïtat gene­ra­ci­o­nal de l’empresa que els resul­tats tri­mes­trals. Saben que tenir tre­so­re­ria és una asse­gu­rança per a situ­a­ci­ons com la cau­sada per la crisi Covid, o la Gran Recessió des­en­ca­de­nada per Leh­man Brot­hers; en les quals les cai­gu­des d’acti­vi­tat de molts sec­tors van ser “impre­vi­si­bles i bru­tals”; i que les empre­ses fami­li­ars van superar millor que les no fami­li­ars (estudi Pilar Marqués, Uni­ver­si­tat de Girona) gràcies al seu menor endeu­ta­ment i major liqui­di­tat.

Perquè un tor­pede con­tra la línia de flo­tació de les empre­ses fami­li­ars, con­si­de­rant no afecta la tre­so­re­ria i inver­si­ons finan­ce­res, per l’obtenció de les quals es va pagar impo­sats en el seu moment i sobre les ren­di­bi­li­tats del qual es tri­bu­tarà en el futur, i que és clar que no bene­fi­cien direc­ta­ment a la pro­pi­e­tat a títol per­so­nal sinó a la con­tinuïtat de l’empresa? per pur afany recap­ta­tori a curt ter­mini?

La solució no depèn dels ins­pec­tors fis­cals sinó dels legis­la­dors que entre tots triem. A alguns d’aquests pot­ser els falti for­mació finan­cera i empre­sa­rial per a com­pren­dre com afecta la con­tinuïtat de les empre­ses fami­li­ars (88% de les cata­la­nes) a l’ocu­pació (78% del pri­vat) i a la riquesa del país (gene­ració del 68% PIB). Tal vegada cre­uen que els diners cauen del cel o crei­xen en els arbres. Pot­ser no saben que els banc solen negar-te el crèdit quan més el neces­si­tes.

Men­tre no canviïn les lleis o els cri­te­ris inter­pre­ta­tius de les matei­xes és con­ve­ni­ent que les famílies empresàries siguin conei­xe­do­res de la situ­ació dels seus actius no afec­tes, i que, en la mesura dels pos­si­ble, tin­guin plans d’inversió sòlids i demos­tra­bles que puguin jus­ti­fi­car la neces­si­tat de tenir tre­so­re­ria i inver­si­ons finan­ce­res sobrants.

Igual que es diu que no cal judi­ci­a­lit­zar la política, no hau­ria d’haver-se de judi­ci­a­lit­zar l’empresa; però és l’únic camí que queda en més d’un cas a les famílies empresàries amb capa­ci­tat econòmica sufi­ci­ent per a fer front als cri­te­ris de la ins­pecció fis­cal rela­tius a la no afec­tació dels actius.

Si no es veuen pro­jec­tes d’inversió ren­di­bles i cal tri­bu­tar per la tre­so­re­ria sobrant, la família pro­pietària tal vegada deci­deix que és millor gas­tar-li-ho en C&C&C (Cre­uers, Cham­pagne i Caviar).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.