Política

ORIENT MITJÀ

Netanyahu acusa els cascos blaus del Líban de ser “escuts humans” de Hezbol·là

Reitera la crida a la retirada dels soldats de l’ONU de la seva posició al sud del país

L’escalada entre Israel i l’ONU al sud del Líban s’ha intensificat aquest diumenge després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, acusés els cascos blaus de la missió de pau al Líban (Finul) de ser “escuts humans” de la milícia xiïta de Hezbol·là i n’exigís la retirada “immediata”.

La negativa a “evacuar els soldats de la Finul els converteix en ostatges de Hezbol·là. Això posa en perill les seves vides i la dels nostres soldats”, ha advertit el líder israelià en un missatge en vídeo dirigit directament al secretari general de l’ONU, António Guterres, que no té jurisdicció sobre la Finul ja que la missió depèn del Consell de Seguretat.

Els cascos blaus estan desplegats al Líban en compliment de la resolució 1701 del Consell de Seguretat de l’ONU, que va posar fi a la guerra de 2006 entre Israel i Hezbol·là.

L’avís de Netanyahu ha arribat hores després que Finul acusés les forces israelianes d’haver destruït la porta principal d’entrada d’un dels seus recintes, a la localitat de Ramiya, i d’haver-hi entrat per la força. Segons la versió de l’ONU, dos tancs israelians han irromput al complex a les 4.30 hores i no n’han marxat fins al cap d’uns 45 minuts després que la Finul protestés a través dels seus mecanismes d’enllaç denunciant que la presència dels soldats israelians posava en perill la vida dels cascos blaus. Cap a les 6.40 hores, hi ha afegit la Finul, es van produir unes detonacions uns 100 metres al nord que van provocar una fumarada que va arribar fins a la seva base i va causar afectacions a una quinzena de cascos blaus.

L’exèrcit israelià ha replicat que no hi va haver amenaces contra la Finul i que hi va mantenir “contacte continuat” i que es va aproximar a la base fent ús del fum per evacuar soldats ferits

Reacció a Beirut

Les acusacions de Natanyahu a les forces de l’ONU han indignat Beirut. El primer ministre libanès, Najib Mikati, ha demanat aquest diumenge a la comunitat internacional que adopti una “postura determinant” contra Israel. “El primer ministre enemic, Netanyahu, no n’ha tingut prou amb l’agressió al Líban, que s’ha cobrat màrtirs, víctimes i una destrucció inefable [...] que insisteix ara a mostrar la seva agressivitat també cap a les forces de la Finul.

Per la seva banda, len una conversa telefònica amb Netanyahu, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, l’ha instat a “garantir en tot moment” la seguretat del personal de les forces de pau de l’ONU al sud del Líban. Des del Vaticà, també el papa ha demanat aquest diumenge “respecte” per als cascos blaus. Francesc ha tornat a reclamar un alto el foc a l’Orient Mitjà assegurant que la guerra és una derrota “sobretot per qui es creu invencible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.