Política

Itàlia

Cop judicial al pla de Meloni de deportar migrants a Albània

El Tribunal de Roma ordena el retorn dels dotze demandants d’asil retinguts en centres d’internament construïts pel govern italià en territori albanès

Un tribunal de Roma ha declarat aquest divendres il·legal la reclusió de dotze immigrants en centres d’identificació i deportació construïts a Albània als quals Itàlia els havia traslladat aquesta mateixa setmana. En la sentència, els jutges ordenen el seu retorn a Itàlia amb l’argument que els països de procedència d’aquestes persones –Bangladesh i Egipte– no es podien considerar segurs.

És el primer revés judicial al pla del govern d’extrema dreta italià liderat per la primera ministra Giorgia Meloni, que la presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, vol copiar.

El govern liderat per Giorgia Meloni va traslladar aquest dimecres a Albània amb un vaixell militar setze demandants d’asil perquè esperessin allí la resolució dels seus casos, posant en marxa així l’acord per a l’externalització a territori albanès de les gestions de rebuda, petició d’asil i possible expulsió de les persones rescatades al Mediterrani que intenten arribar a Itàlia.

Poc després del trasllat d’aquest primer grup de demandants d’asil, ja es va ordenar la tornada de dos possibles menors i de dos immigrants més que van ser considerats vulnerables quan van desembarcar. Totes dues catalogacions invalidaven la possible reclusió, en virtut de l’acord signat entre Itàlia i Albània que també estableix que només podien ser traslladats a territori albanès immigrants procedents de països segurs. La secció migratòria del Tribunal de Roma ha entès que tampoc no es donava aquest requisit per als qui encara són a Albània.

En la decisió dels jutges ha pesat una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) amb data del 4 d’octubre segons la qual un país pot ser considerat segur només si realment ho és en la seva totalitat i, en la seva resolució eliminava de facto de la llista diversos països entre ells Bangladesh i Egipte.

Segons els mitjans italians, els dotze migrants retinguts encara a Albània seran retornats aquest dissabte a Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.