Política

crisi migratòria

El govern italià assegura que seguirà amb pla migratori a Albània malgrat la decisió judicial

Un tribunal ha obligat a retornar els 12 migrants deportats a un centre de detenció d’Albània

El ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Piantedosi, ha assegurat aquest divendres que el govern persistirà en el seu pla d’externalització migratòria a Albània tot i la decisió de la Justícia que aquest divendres ha ordenat la sortida dels 12 migrants del seu centre de retenció en territori albanès, i ha anunciat que apel·laran la sentència.

“No sols anirem endavant amb els recursos judicials, sinó que continuarem endavant també amb aquestes iniciatives perquè el 2026, allò que Itàlia està realitzant a Albània, es convertirà en dret europeu”, ha dit Piantedosi durant una roda de premsa en la cimera franco-italiana sobre migració que se celebra a la ciutat italiana de Ventimiglia, en el nord d’Itàlia.

El Tribunal de Roma ha ordenat avui el retorn a Itàlia dels 12 migrants que romanien retinguts en els centres construïts pel govern de Giorgia Meloni en territori en albanès, després d’un acord amb aquest país per a alleugerir la seva pressió migratòria.

El vicepresident del govern i també titular d’Exteriors, Antonio Tajani, també present en la cimera, ha dit que l’Executiu continuarà defensant el seu pla perquè “creu que és just fer-ho en sintonia” amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha vist amb bons ulls el model italià d’externalitzar la migració en un país fora de la Unió Europea com és Albània.

Amb tot, després de la decisió de la Justícia, sembla obrir-se una pugna entre el poder judicial i la coalició governamental entorn de la qüestió migratòria, un dels cavalls de batalla del govern dominat en gran manera per les forces d’extrema dreta.

L’altre soci de Govern de pes, l’ultradretà Matteo Salvini, també vicepresident, ha reaccionat a la decisió acusant els jutges de “fer política d’esquerra” i ser “proimmigrants”.

Per part seva, els partits de l’oposició han celebrat la sentència i han demanat a Meloni que desmantelli el sistema creat a Albània i demani disculpes a la població italiana davant els milers de milions d’euros gastats en un projecte que veuen il·legal i sense recorregut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.