Eines

Mamà, papà, heu vist el que he fet?

Quants hem vist un nen corrent cap als seus pares amb els ulls centellejant i dient “mamà, papà, heu vist el que he fet?”. I si poguéssim portar de nou aquesta espurna a tots nosaltres, especialment els adults, simplement proporcionant un entorn social que encoratgés l'acte de crear, així com socialitzar i col·laborar, llavors podríem potencialment avançar i sortir d'aquesta crisi en què estem immersos

Recentment he llegit un article sobre un experiment que es va realitzar als anys noranta. Es monitoritzava l'activitat cerebral d'uns micos mitjançant elèctrodes mentre utilitzaven una eina per trencar nous. Un assistent entrava a l'habitació del mico, agafava l'eina i trencava algunes nous. Sorprenent i inesperadament, el mico tenia la mateixa activitat cerebral com si ell estigués trencant la nou per si mateix. Això és el que es va anomenar neurones mirall.

Jo no sóc neurocientífica, però al meu parer aquest és un descobriment al·lucinant. El moviment cada vegada més popular Maker, el moviment DIY (Do-it-yourself, Fes-ho tu mateix), així com el moviment DIWO (Do-it-with-others, Fes-ho amb altres), el qual es va convertir en la premissa d'instal·lacions com makerspaces, ara apareixen aparentment necessaris si no crucials per a la nostra societat actual.

Si veus a algú fent/creant alguna cosa sorprenent, tu voldràs fer/crear una cosa sorprenent per tu mateix. Quants hem vist un nen corrent cap als seus pares amb els ulls centellejant i dient “mamà, papà, heu vist el que he fet?”. I si poguéssim portar de nou aquesta espurna a tots nosaltres, especialment els adults, simplement proporcionant un entorn social que encoratgés l'acte de crear, així com socialitzar i col·laborar, llavors podríem potencialment avançar i sortir d'aquesta crisi en què estem immersos.

revolta digital.

Durant els últims 30 anys, hem estat beneïts per la revolució digital i hem avançat enormement en la nostra tecnologia revolucionant la forma com vivim, treballem, aprenem i juguem. Però una de les conseqüències d'això és l'increment de l'ús d'ordinadors, portàtils, tauletes, telèfons intel·ligents o qualsevol aparell que estiguem utilitzant, que ens han aïllat més i més i ens aparten de la vida real del món físic.

“Els vincles socials, la interacció social i la cooperació estan programats per ser intrínsecament satisfactoris per a l'ésser humà”, tal com propugna el doctor Read Montague, especialista en neurociència.

Però ara estem preparats per tornar a la realitat i afrontar aquesta necessitat humana bàsica. Nous tipus d'alternatives i espais híbrids com el co-working, makerspaces, incubadores, acceleradores, cafeteries amb galeries d'art, tenen totes l'objectiu de proveir de contacte social humà, amb un interès o objectiu comú en ment.

Inconscientment estem fent avançar la nostra societat amb aquestes organitzacions de base, petites operacions mamà-i-papà, no pels governs o les grans corporacions, sinó per individus i comunitats. Aquestes organitzacions són encara poc nombroses però estan convertint-se cada vegada més en moda amb una alta demanda.

La fórmula està clara. Tots nosaltres necessitem començar a crear, ja sigui un objecte, un projecte, un negoci, però no sols sinó units, de manera que puguem aprendre junts, inspirar-nos uns amb els altres, ajudar-nos mútuament i impulsar aquesta economia de tornada a la normalitat.

millorar la societat.

Hem d'estar atents, activament creant per anar millorant la societat contemporània servint-nos de la força comuna, la intel·ligència col·lectiva i la mentalitat de peer to peer i treure'ns la por que els altres robin “la meva idea” i estar a la defensiva. No hi ha res més emocionant que formar part d'una revolució que està canviant el món.

Neurones mirall

Les neurones mirall van ser descobertes als anys noranta per un equip de neurocientífics de la Universitat de Parma. Els científics, ràpidament van començar a especular que aquestes neurones es correlacionen amb accions específiques que s'associen amb objectius reals, però no amb actes quotidians o aleatoris. “... El nostre cervell està constantment reaccionant a l'entorn i literalment canviant sobre la base de la gent que ens envolta. Les neurones mirall són un tipus de wi-fi neuronal que monitoritza el que succeeix en les altres persones. Aquest sistema segueix les seves emocions, els moviments que fan, que planegen, i s'activen en el nostre cervell, precisament les mateixes zones cerebrals que s'activen en l'altra persona”, tal com especifica Daniel Goleman.

‘Makerspace'

Un makerspace, també conegut com a hackerspace, és una instal·lació gestionada per una comunitat amb certs interessos comuns. Aquests interessos poden ser en el camp de la tecnologia, la ciència, els oficis, l'electrònica, la computació, així com l'art. És un punt de trobada on la gent pot construir de totes totes els seus projectes, compartir les seves idees, socialitzar i col·laborar. Aquestes instal·lacions estan normalment equipades amb alta tecnologia, però no necessàriament cara, equips com impressores 3d, traçadors, eines electròniques, talladores làser, escàners 3d, entre altres eines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.