Focus

El destí de l'excedent monetari

Quatre blocs diferenciats per objectius i inversions conformen els fons sobirans més destacats i actius del món

La caiguda del preu del petroli provoca desinversions en
les carteres àrabs

El 41% del gestor aeroportuari més estratègic d'Europa, l'aeroport de Heathrow, és a mans de fons sobirans. Qatar Holding, la gestora d'inversions de QIA, és l'accionista més gran d'IAG, l'hòlding que controla British Airways i Iberia. QIA també va adquirir l'any passat les oficines del banc britànic HSBC a Canary Wharf -Londres-. GIC (Singapur) va pagar 1.700 milions de dòlars per un emblemàtic edifici de Tòquio. El GPFG noruec va comprar tres edificis d'oficines a Boston per 1.500 milions de dòlars. Són pinzellades d'operacions que denoten les preferències inversores dels fons sobirans més potents del món.

Aquestes incursions també han afectat l'Estat espanyol: GIC i Temasek (Singapur) han pres posicions en els últims anys al Banc Santander, Euskaltel, Repsol o Applus+. El fons IPIC d'Abu Dhabi va comprar Cepsa -primera petroliera privada espanyola- el 2011 per 4.000 milions; Qatar Holding controla el 14,2% de les accions d'Iberdrola; l'Abu Dhabi Commercial Bank va comprar el 5% d'una emissió de deute de 1.600 milions de la Comunitat de Madrid fa dos anys; també el 2014, KIA (Kuwait) va adqurir E.ON Espanya per 2.500 milions; un multimilionari de Qatar va entrar amb el 12,25% en l'accionariat d'El Corte Inglés, l'agost del 2015; Oman controla el 5% d'Enagás i el 10% de CHL; Aràbia Saudita té el 100% de l'energètica Fotowatio FRV. Tan sols des del gener del 2014, els fons sobirans han invertit de manera directa més de 4.600 milions d'euros en empreses de l'Estat espanyol.

Tot i que actualment hi ha 92 fons sobirans operatius en el món, els de més gran valor, segons l'estudi Fons Sobirans 2015 d'Esade, es concentren en quatre blocs: Noruega, el sud-est d'Àsia, els països àrabs i la Xina.

Noruega.

El fons GPFG (Government Pension Fund Global), amb gairebé 900.000 milions de dòlars, és el més gran del món. Creat el 1990, participa en 9.134 companyies del planeta i és el propietari més gran de valors a Europa (2,5% del total). Va ser creat el 1990 amb l'objectiu de gestionar l'excedent que genera el petroli del país, contrarestar els efectes d'una possible disminució dels ingressos i de la fluctuació del preu, tot per assegurar el benestar de la seva població actual i futura. El GPFG, les actuacions del qual estan supervisades per un Comitè d'Ètica des del 2004, es defineix com a “inversor responsable”. Les seves aportacions tant en l'àmbit de l'empresa pública i privada com en el deute públic són importants i estables.

Sud-est asiàtic.

Singapur i Hong Kong tenen alguns dels fons sobirans més grans i antics del món. Van sorgir després d'uns anys de polítiques fiscals conservadores que van proporcionar superàvits fiscals, transferències de fons interns i intervencions en el mercat de divises. L'objectiu de les seves inversions és proporcionar riquesa en els respectius territoris. Els dos fons sobirans destacats de Singapur són GIC i Temasek, amb uns actius gestionats valorats en 320.000 i 167.400 milions de dòlars, respectivament. El Hong Kong Monetary Authority gestiona actius per valor de 414.600 milions de dòlars.

Països del Golf.

“La majoria dels fons sobirans dels països àrabs depenen dels respectius governs o governants”, apunta l'estudi d'Esade, motiu pel qual són “els que generen més preocupació”. La seva estructura governamental i l'opacitat, però, no els han impedit adaptar-se a les normatives internacionals que els regulen. L'Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), dels Emirats Àrabs Units, amb 773.000 milions de dòlars, és el segon fons sobirà més gran del món. A continuació, els fons sobirans de Kuwait (5è), Qatar (9è) i Dubai (12è) gestionen uns actius per valor de 548.000, 304.000 i 160.000 milions de dòlars, respectivament. La diversificada cartera d'inversions estava dirigida a treure el màxim rendiment dels excedents de liquiditat procedents del petroli per oferir un alt nivell de vida als nacionals dels respectius països, fet que assegurava a les elits governants el manteniment del poder. La contínua devaluació del preu del petroli està provocant alguns canvis. “Ara fa un any que es va començar a percebre aquesta situació. Són xifres que encara no s'han fet públiques, però certament alguns fons sobirans, especialment àrabs, estan desfent les seves inversions”, explica Cirus Andreu, sotsdirector general del Banc Sabadell.

La Xina.

El China Investment Corporation és el fons més destacat del gegant asiàtic, amb uns actius de gairebé 653.000 milions d'euros. Els excedents monetaris procedents dels béns manufacturats i el retorn de les inversions en divises doten econòmicament aquest fons. Té una cartera molt diversificada, tot i que destaca la compra de deute sobirà, renda variable i fixa en països desenvolupats i emergents, deute privat i fons immobiliaris, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.