Huguet demana «responsabilitat» a Salou per mantenir la marca de turisme familiar
El govern avisa l'Ajuntament que calen mesures per evitar l'incivisme durant episodis com ara el Saloufest
Huguet va demanar ahir a l'Ajuntament de Salou que prengui mesures per evitar actes de vandalisme com els que, a parer seu, ha provocat el Saloufest, que des d'ahir fins dissabte que ve aplegarà més de 4.000 joves britànics al municipi, tal com ja va passar la setmana passada. El conseller considera que aquest pas per part del consistori és necessari si vol mantenir el distintiu de turisme familiar, que gestiona la mateixa Generalitat; de fet, Salou va ser la primera destinació turística catalana que el va rebre. Així doncs, Huguet va fer una crida a la «responsabilitat» del consistori en matèria d'ordenances municipals per tal d'evitar actes vandàlics, una matèria en què el consistori treballa des de fa mesos.
D'altra banda, el conseller també va mostrar la seva comprensió amb els hotelers salouencs que accepten aquest tipus de clients, però va recomanar que no es posi l'accent en el fet de «rebentar preus» perquè «finalment es paga car». Huguet va afirmar que aquest tipus de visitant pot ser «un complement» compatible amb el turisme de qualitat si no perjudica la imatge de la destinació.
El PSC vol un debat
El PSC de Salou va demanar a l'alcalde, Pere Granados, que impulsi una trobada per debatre el model turístic i per contribuir a la projecció com a destinació familiar. El portaveu del grup, Zacarías Henar, considera que el municipi ha projectat «la seva imatge més trista, la del turisme de borratxera», i va criticar la «falta de previsió» del consistori.
De l'Imserso a la segona festa britànica
Els nombrosos grups de gent gran en ple viatge organitzat per l'Imserso i les famílies que han allargat les vacances de Pasqua van començar a barrejar-se ahir al matí, als carrers de la principal zona hotelera de Salou, amb uns nous convidats que creaven una curiosa imatge de contrast: els més de 4.000 joves que participaran en la segona tongada del Saloufest fins dissabte que ve. Des de primera hora del matí es va iniciar el continu degoteig d'autocars procedents de l'altra banda del canal de la Mànega carregats d'universitaris britànics preparats per emular les jornades maratonianes d'esport i, sobretot, de festa dels seus predecessors la setmana passada. Als hotels, tal com va passar durant la primera tongada del festival, els esperaven representants de l'organització (l'operador I Love Tour i l'agència local Sol Active Tours), que, a diferència de la primera experiència d'enguany, van defugir qualsevol comentari amb els mitjans de comunicació.
I és que als carrers de Salou era ahir gairebé més fàcil topar-se amb una unitat mòbil de televisió que no pas amb un grup d'estudiants britànics, molts dels quals van optar per aprofitar les primeres hores per gaudir de la piscina i la platja, i agafar provisions als supermercats. Tanta càmera fins i tot va fer que molts dels joves britànics es mostressin recelosos a l'hora de parlar amb la premsa, segurament també molt influïts pel ressò de la polèmica salouenca que ha arribat també a les publicacions del Regne Unit. «Potser els mitjans n'han fet un gra massa», van explicar els membres d'un equip de tennis de la Universitat de Chichester, tot i que es mostraven comprensius amb les molèsties que la seva presència podia provocar als veïns salouencs. «Però això és una zona turística, o sigui que ja haurien d'estar-hi acostumats», van concloure.
La majoria dels universitaris, malgrat estar informats de l'expectació mediàtica que ha generat la seva visita, asseguraven que desconeixien alguns extrems com ara la denúncia per una presumpta violació presentada per unes participants dimecres passat. «El problema és que aquí la gent està acostumada a veure els hooligans que acompanyen els equips de futbol anglesos i es pensen que nosaltres som iguals», va dir un grup de la Universitat de Winchester dedicat a l'hoquei. Els joves, que repeteixen per segon cop l'experiència d'aquest festival a Salou, recorden que són els mateixos locals del municipi els que «inciten al consum d'alcohol» i que el seu pas pel municipi permet que «molta gent faci diners aquests dies».
En un sentit similar es va expressar un grup de la Universitat de Cardiff, a Gal·les, que són ja tots uns experts en aquest tipus de celebracions amb tres visites a Salou en el seu historial. «Ens agrada la festa, ens agrada beure, però sobretot conèixer altres equips que hi participen», va ressaltar un dels seus membres, Mike Hunt.
Els que s'ho miraven amb una mica més de sospita eren un grup de gent gran que tot just ahir van començar una estada de vuit dies al municipi. «Ho vam veure per la televisió la setmana passada, i aquest matí els hem vist entrar al nostre hotel. Veurem els problemes que tindrem a l'hora de dinar!», comentava preocupat Rafael Castelló, que havia viatjat des de València. Més confiats es mostraven una família que venia de Bilbao per passar uns dies tranquils a la Costa Daurada. «No ens ha fet replantejar res i no creiem que ens molesti gens», va dir Sonia Mulo.