Política

guerra a gaza

Espanya reconeix oficialment l’estat de Palestina

El president del govern espanyol intenta salvar la relació amb Israel dient que la mesura no va contra ningú i que el seu “únic objectiu és la pau”

Noruega i Irlanda també fan avui el mateix pas

L’Estat espanyol se suma aquest dimarts a la llista de 142 membres de les Nacions Unides (d’un total de 193) i la Santa Seu que reconeixen l’estat de Palestina. Ho fa per acord del Consell de Ministres que es reuneix aquest dimarts i de manera sincronitzada amb Irlanda i Noruega, que també han fet aquest pas diplomàtic. En una compareixença institucional sense preguntes, en castellà i anglès, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la decisió “històrica” que té, ha dit, com a “únic objectiu contribuir al fet que israelians i palestins assoleixin la pau”.

Sánchez ha recordat que aquest estat ha de ser “viable”, amb “Cisjordània i Gaza connectades per un corredor i Jerusalem Est com a capital”, unificades amb “el govern legítim de l’Autoritat Nacional Palestina”. Un criteri alineat amb les resolucions de les Nacions Unides i amb la posició que tradicionalment ha mantingut la Unió Europea. Per això, segons Sánchez, l’Estat “no reconeixerà canvis en les línies frontereres de 1967 que no siguin els acordats per les parts”.

En la seva declaració, Sánchez ha deixat clar que el reconeixement palestí no s’adopta “contra ningú”, i “menys encara contra Israel”. “Volem tenir la millor relació possible”, ha destacat sobre aquest país. A més, ha destacat que aquesta decisió representa el rebuig frontal i rotund del govern espanyol a Hamàs, “que està en contra de la solució dels dos estats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.