Política

Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

El ministre d’Exteriors noruec, Espen Barth Eide, lamenta que el govern israelià no mostri una actitud “constructiva”

Oslo ja va lliurar diumenge al primer ministre palestí, Mohammed Mustafa, el document formal del reconeixement, que ha entrat en vigor avui

El govern noruec ha destacat que el dia d’avui marca una fita històrica en la relació entre Noruega i Palestina, que ha estat reconeguda com a Estat sobirà en una acció diplomàtica coordinada d’Oslo, Dublín i Madrid.

El ministre d’Exteriors noruec, Espen Barth Eide, ha reivindicat en un comunicat que “durant més de trenta anys, Noruega ha estat un dels principals defensors d’un Estat palestí”. “Avui, quan Noruega reconeix oficialment Palestina com a Estat, és un dia especial en la relació entre Noruega i Palestina”, ha assegurat.

Les autoritats noruegues no han programat cap acte específic per fer efectiu el reconeixement de Palestina com a Estat, que ja va ser aprovat divendres tot i que és aquest dimarts quan ha entrat en vigor. El ministre d’Exteriors es va desplaçar diumenge a Brussel·les per lliurar personalment al primer ministre palestí, Mohammed Mustafa, el document formal del reconeixement.

En aquest sentit, Barth Eide ha subratllat que “era important poder lliurar personalment una carta formal al primer ministre”, que va “agrair molt” el “compromís de Noruega amb Palestina i el nostre treball per una solució dels dos Estats”.

L’executiu noruec assenyala que reconèixer Palestina suposa una “important declaració política de suport als palestins” en una situació on el seu dret a l’autodeterminació està “sota una pressió extraordinària”. I també significa que Noruega creu que Palestina ha “complert els criteris legals per a la formació de l’Estat” i que considera que “Palestina és un Estat independent amb els drets i obligacions que això comporta”. “El reconeixement és una forta expressió de suport a les forces moderades d’ambdós països”, ha afegit Barth Eide.

El cap de la diplomàcia noruega ha fet una crida a la comunitat internacional perquè augmenti el seu suport polític i econòmic a Palestina i treballi per una solució de dos Estats. El titular d’Exteriors ha expressat la seva “confiança” en què el govern palestí “continuarà amb la difícil tasca de reforma i posarà les bases per governar tant Cisjordània com Gaza després d’un alto el foc”. Barth Eide ha explicat que a les reunions de Brussel·les aquest cap de setmana, Mustafa va presentar els seus plans per a la reforma i l’enfortiment de l’Autoritat Palestina, que van ser “rebuts positivament pels països socis”.

Per contra, ha lamentat que el govern israelià “no mostri signes de participar constructivament” en el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.