Gran angular

DE MEMÒRIA

Les catedrals del vi

La primera societat agrícola catalana es constituí a Barberà de la Conca el 1893. Cinc anys més tard, s'hi inaugurà el primer celler cooperatiu de nova planta. Seguiren, dos anys després, els sindicats agrícoles d'Alella i, el 1911, els del Vendrell i Alió

Cèsar Mar­ti­nell, l'arqui­tecte (i dei­xe­ble de Gaudí) que va pro­jec­tar 40 cellers, i l'autor de la pri­mera mono­gra­fia sobre les cons­truc­ci­ons de les indústries agràries cata­la­nes del pri­mer terç del segle XX, va tenir molt interès a expli­car que els seus pro­jec­tes eren la con­creció de la demanda d'unes empre­ses noves: les coo­pe­ra­ti­ves agràries, o sin­di­cats agra­ris. Aques­tes empre­ses eren una res­posta a la des­trucció de vinyes pro­vo­cada, a par­tir de 1879, per la plaga de la fil·loxera.

A més de la replan­tació amb ceps ame­ri­cans, de la cre­ació d'ense­nya­ment tècnic agrícola i d'esta­ci­ons enològiques, la sor­tida a la situ­ació crítica de les vinyes fou la for­mació de grans coo­pe­ra­ti­ves de pro­ducció i dis­tri­bució de vins (i d'olis). L'única forma, podríem afe­gir, d'evi­tar la con­ti­nu­ació de l'emi­gració mas­siva a Amèrica (que arri­ba­ria, via Toló i Suez, a la llu­nyana Austràlia).

Pas­sar de la petita pro­ducció par­ti­cu­lar a la gran pro­ducció col·lec­tiva sig­ni­fi­cava, però, dis­po­sar d'uns espais molt més grans. Mar­ti­nell tenia molt interès a subrat­llar el caràcter radi­cal­ment fun­ci­o­nal, i barat, dels seus pro­jec­tes arqui­tectònics. I, també, el seu caràcter d'obra col·lec­tiva.

El resul­tat foren unes cons­truc­ci­ons d'unes excep­ci­o­nals qua­li­tats plàsti­ques, que han esde­vin­gut unes peces mes­tres del moder­nisme català. Una arqui­tec­tura que és objecte, avui, de vene­ració i res­pecte, i focus d'atracció per a un turisme urbà en ple camp, al bell mig de vinyes i amet­llers. Men­tre, aques­tes cate­drals seguei­xen fun­ci­o­nant com a indústria vinícola que lluita en un mer­cat molt com­pe­ti­tiu.

La pri­mera soci­e­tat agrícola cata­lana es cons­tituí a Bar­berà de la Conca el 1893. Cinc anys més tard, s'hi inau­gurà el pri­mer celler coo­pe­ra­tiu de nova planta. Segui­ren, dos anys després, els sin­di­cats agrícoles d'Ale­lla i, el 1911, els del Ven­drell i Alió. El 1912, l'Espluga de Fran­colí, Marçà i Sar­ral. El 1913, el del Pla de Santa Maria. Un xic després, els de Cabra de Camp i Blan­ca­fort. El salt, però, es pro­dui­ria a par­tir de 1917-18, quan coo­pe­ra­ti­vis­tes i Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya van cons­truir grans cellers coo­pe­ra­tius a Roca­fort de Que­ralt, Vila-rodona, el Pinell de Brai i Nulles.

Els 1918-19 són els anys de la punta de cresta: es cons­tru­ei­xen i s'inau­gu­ren cellers (i, en algu­nes pobla­ci­ons, trulls) pro­jec­tats per Cèsar Mar­ti­nell, a Fal­set, Gan­desa, Palau d'Angle­sola, Cor­nu­de­lla, Mont­blanc, Miral­camp, Pira, Ibars d'Urgell, Aiguamúrcia, Albatàrrec, Arbeca, Tor­re­grossa, l'Albí. Comença el temps de “les cate­drals del vi”. El 1920-21, l'obra de Mar­ti­nell s'amplia en l'espai, car fa cellers a Ripo­llet, Rubí, Igua­lada, Llo­renç del Penedès, San­tes Creus, Sant Cugat del Vallès, i en la temàtica, car pro­jecta una fari­nera per al Sin­di­cat Agrícola de Cer­vera, que es comença a cons­truir el 1921, o una gran des­til·leria a Vilajuïga. Si la banca pública espe­ci­a­lit­zada, és a dir la Caixa de Crèdit Agrari i Comu­nal de la Man­co­mu­ni­tat, no hi arri­bava, les coo­pe­ra­ti­ves dema­na­ven crèdits a la banca pri­vada local, més cara.

El cas del Pinell de Brai és para­digmàtic. La cons­trucció d'un celler amb capa­ci­tat de 23.000 Hl evi­ta­ria haver de car­re­te­jar el raïm durant 10 km amb for­tes puja­des, fins a Gan­desa, on el com­pra­dor fixava el preu.

D'altra banda, la cons­trucció del nou celler ani­ria lli­gada a l'arri­bada de l'elec­tri­ci­tat, a la con­nexió a la xarxa dels Ser­vei Telefònic de la Man­co­mu­ni­tat, i a la cons­trucció d'una car­re­tera fins a Móra d'Ebre.

A par­tir de 1922-23 -de l'any de la pri­mera dic­ta­dura mili­tar espa­nyola del segle, doncs- Mar­ti­nell deixa de tenir encàrrecs per pro­jec­tar cellers (i trulls).

El coo­pe­ra­ti­visme agrari català no lliga amb la dic­ta­dura espa­nyola, i, a més a més, la Caixa i la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya són anul·lades per decisió de la dic­ta­dura mili­tar.

El gran moment de la cons­trucció de cellers de grans dimen­si­ons, però, havia pas­sat. Entre altres raons, perquè el seu cost era ele­vat (a des­grat de la sen­zi­llesa de la seva cons­trucció), perquè els més neces­sa­ris ja esta­ven fets, i perquè sobre­tot els ‘feliços anys vint' foren de curta durada.

El fris de Xavier Nogués

Per situar-lo a la façana de l'edifici del Sindicat Agrícola del Pinell de Brai, en plena eufòria, Martinell suggerí a la cooperativa que encarregués a Xavier Nogués un fris. És a dir: 42 m de rajoles de ceràmica vidriada, pintades una per una per un artista molt cotitzat. Un cop feta la feina i arribades les rajoles al Pinell, es va decidir no desempaquetar-les, car, es deia, la seva col·locació endarreriria la data de la desitjada inauguració. Les rajoles es van desar sota un dipòsit. Fins que Martinell en tornà a parlar 27 anys més tard: el 1949!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.