Gran angular

DE MEMÒRIA

Espardenyes, sabates i vambes (1)

Fins ben avançat el segle XX, l'espardenya és, al món mediterrani i llatinoamericà, el calçat de les classes populars. Des de finals del XVII, era el calçat de la infanteria de l'exèrcit hispànic. És el calçat dels pobres i dels soldats. El rics i els oficials no portaven espardenyes: portaven botines, sabates de taló, sabatilles de seda, botes de muntar, etc.

La neces­si­tat d'anar calçat fora de l'àmbit domèstic és tan forta com la d'anar ves­tit. I, segons el lloc, per la rugo­si­tat dels sòls i pel clima, més punyent. Dis­po­sem d'una rela­ti­va­ment bona infor­mació històrica sobre la indústria del filat i el tei­xit (menys de les màqui­nes de cosir i la con­fecció). En canvi, tenim una infor­mació molt poc estruc­tu­rada sobre el calçat. La indústria del calçat és una de les paren­tes pobres de la memòria històrica.

Expli­ca­ci­ons? Una. No hi ha, apa­rent­ment, una “revo­lució indus­trial” en el calçat. Però, això, no és exac­ta­ment cert, car, a par­tir de 1860-80, es comença a pas­sar del calçat artesà fet a mà al calçat mecànic, indus­trial, a la pro­ducció en sèrie. En el sec­tor del calçat, la revo­lució tec­nològica no és anglesa, sinó que és nord-ame­ri­cana: s'ori­gina a l'estat de Mas­sac­hu­setts, i ha de tra­ves­sar l'Atlàntic. Per exem­ple, Joan Tar­rida, el pri­mer gran fabri­cant de saba­tes de pro­ducció mecànica de Sit­ges (que, és, amb Bar­ce­lona, el gran cen­tre pro­duc­tor a cavall del XIX i el XX), obre la seva fàbrica el 1873, pro­ce­dent de Cuba. I els cata­lans de Cuba tenien una forta relació amb els Estats Units. Al 1923, la fàbrica de Tar­rida de Sit­ges fabri­cava 3.000 parells de saba­tes al dia.

Segona expli­cació. Fins a ben avançat el segle XX, l'espar­de­nya és, al món medi­ter­rani i lla­ti­no­a­me­ricà, el calçat de les clas­ses popu­lars. Des de finals del XVII, era el calçat de la infan­te­ria de l'exèrcit hispànic. És el calçat dels pobres i dels sol­dats. El rics i els ofi­ci­als no por­ta­ven espar­de­nyes: por­ta­ven boti­nes, saba­tes de taló, saba­ti­lles de seda, botes de mun­tar, etc. El calçat amb sola d'espart (les espar­de­nyes) i/o de cànem, a des­grat de la seva qua­li­tat, i de la seva uti­li­tat, sobre­tot als països on no fa gaire fred, no ha gau­dit d'una gran publi­ci­tat (que és un món con­tro­lat pels països freds). Fins al punt que les espar­de­nyes no hi tenen nom propi dife­ren­ciat: en francès, espar­de­nya és espa­dri­lle, i en anglès, ale­many o holandès, gai­rebé igual. De fet, el text més antic on es pot lle­gir la paraula espar­de­nya és un text català de 1322. Breu: les espar­de­nyes no han entrat en el món de l'ima­gi­nari col·lec­tiu del món desen­vo­lu­pat fins que les han usat algu­nes de les ico­nes del segle XX: Sal­va­dor Dalí, Lau­ren Bacall al film Key Largo (1948), Jackie Ken­nedy, Yves Saint-Lau­rent.

Ter­cera expli­cació. Les fàbri­ques mecàniques de saba­tes comen­cen en espais cen­trals de l'àrea cata­lana (on hi ha notícia de saba­ters orga­nit­zats en gre­mis des del segle XII). La fabri­cació mecànica comença, a finals del XIX, a Bar­ce­lona, Sit­ges, Ciu­tat de Mallorca. Però on arrela més és en altres punts, més ‘perifèrics': Sant Llo­renç de Cer­dans, Tor­tellà, Olot, Inca, la Vall d'Uixó, Elx, Elda. Per exem­ple, Josep M. Buch, el 1875, va ins­tal·lar la pri­mera màquina de cosir espar­de­nyes a Elx. De moment, la lona la com­prava a Mataró. Abans de 1914, però, Elx ja tenia 100 fàbri­ques d'espar­de­nyes.

Una altra expli­cació -que també ser­vi­ria per a les colònies tèxtils- és que bona part de la mà d'obra de la indústria de l'espar­de­nya és feme­nina. I hem tar­dat molts anys abans que una dona ens fes sen­tir, en una novel·la, ‘olor de colònia'. De moment, ‘l'olor d'espart', o ‘de cànem', es fa espe­rar. I, pot­ser aviat, caldrà escriure una ‘olor de jute', perquè, ara, una part impor­tant de les espar­de­nyes es fabrica a Ban­gla­desh.

En qual­se­vol cas, l'àrea cata­lana, a banda i banda dels Piri­neus, a terra ferma i a les illes Bale­ars, ha estat –i segueix sent- una gran pro­duc­tora i expor­ta­dora d'espar­de­nyes. Avui, té la com­petència dels països emer­gents. Per exem­ple, es parla molt del clúster de Gua­na­ju­ato, Mèxic. Però la demanda con­ti­nua crei­xent, es glo­ba­litza.

La història de les saba­tes de cuir és tota una altra. Els intents de fabri­cació de cuir són gai­rebé tan antics com la història de la huma­ni­tat. Però, fins a finals del XIX, no van dis­mi­nuir de forma subs­tan­tiva les difi­cul­tats de tot tipus per fabri­car-ne. Fins als avenços de la química del crom, i fins a la cons­trucció de bom­bos amb motor elèctric a començament del XX, les ado­be­ries tenien una feina ben difícil. Amb la intro­ducció, però, de les màqui­nes de cosir pell i cuir pro­ce­dents de Bos­ton, la pro­ducció cata­lana de saba­tes es dis­pa­rarà. Sobre­tot, perquè el mer­cat (Europa i Lla­ti­noamèrica) era immens.

Museu de l'espardenya

El Museu de l'Espardenya no és on podria ser: a Sitges, on Santiago Rusiñol col·leccionà peces de materials més ‘nobles': el ferro i el vidre, sinó a la població alacantina de Banyeres de Mariola. N'hi ha un altre, de museu, dedicat a aquest tipus de calçat, a Forcall, a la comarca dels Ports. Es pot visitar l'antiga cooperativa Maison Sandalière de Sant Llorenç de Cerdans. I, en aquest costat dels Pirineus, a Tortellà, la Fira de l'Espardenya. A Mauleon, al Bearn, País Basc francès, es fa la Fête de l'Espadrille.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.